Print

Recept: Stoofvlees met aubergine en paddestoelen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.3 from 3 reviews

Hoe maak je stoofvlees zonder vlees? Ik ging aan de slag met heerlijke vegetarische stoofvlees met aubergine en paddestoelen in rode wijn en dit werd een mooi vega alternatief voor boeuf bourgignon! Heerlijk mals en ook uitstekend gerecht voor tijdens de feestdagen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min
  • Cook Time: 90 min.
  • Total Time: 1 uur en 10 minuten
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: Vegetarische gerechten
  • Method: Stoven
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Vegetarian

Ingredients

Scale
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote winterpeen (ca 150 gr)
  • 2 aubergines
  • 150 gr oesterzwammen
  • 150 gr kastanje champignons
  • 5 kruidnagels
  • 3 blaadjes laurier
  • 500 ml groente bouillion
  • 350 ml volle rode wijn
  • 2 flinke eetlepels appelstroop
  • olijfolie

Voor de ‘beurre manie’:

  • 20 gram (vegan) roomboter (op kamertemperatuur)
  • 20 gram bloem

Instructions

  1. Pel de uien en snipper deze. Pel de knoflook en pers deze uit. Schrap de wortel en snijd in blokjes.
  2. Verwarm een scheutje olie in een braadpan en bak hierin de ui, knoflook en wortel glazig.
  3. Ondertussen verwijder je de steel van de aubergines. Snijd het vruchtvlees in plakken van 1 cm, vervolgens in repen van 1 cm, maar daarna in rechthoekjes van 2 cm. (2x dobbelsteen formaat dus). Boen de oesterzwammen schoon en snijd in stukken. Boen de champignons en snijd in parten.
  4. Schep ui-mengsel uit de pan en zet apart. Verhit opnieuw een scheutje olijfolie en bak hierin de aubergine rondom aan. Doe de deksel op de pan en laat 5 minuten zacht worden, maar blijf geregeld even doorroeren. Voeg daarna het uimengsel weer toe, samen met de oesterzwammen en champignons en bak samen nog 2 minuten door. 
  5. Voeg de kruidnagels, laurier, bouillon en rode wijn toe en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur, plaats de deksel op de pan en laat de stoofschotel zachtjes garen gedurende 1 uur. 
  6. Haal de deksel van de pan en roer de appelstroop er doorheen. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Om het stoofvlees en stoofvocht te binden maak je een ‘beurre manie‘ mengsel van de (plantaardige) roomboter & bloem. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en prak hier de bloem doorheen. Breek steeds een stukje deeg, ter grote van een knikker, af en roer door het stoofvocht om op te lossen. Ondertussen blijf je het mengsel inkoken en ga je door totdat je de gewenste dikte bereikt hebt. Serveer direct!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Glutenvrije tip: laat de ‘beurre manie‘ achterweg, maar zet na stap 5 het vuur iets hoger en onder constant roeren het stoofvlees wat in te dikken in plaats van te binden met bloem. In dat geval is het gerecht in ieder geval ook vegan.