• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Stoofvlees met aubergine en paddenstoelen (vegetarisch)

Stoofvlees met aubergine en paddenstoelen (vegetarisch)

19 december 2022 Door Betina Oostveen 16 Reacties

Jump to Recipe

Hoe maak je stoofvlees zonder vlees? Ik ging aan de slag met heerlijke vegetarische stoofvlees met aubergine en paddestoelen in rode wijn en dit werd een mooi vega alternatief voor boeuf bourgignon!

Vegetarisch stoofvlees met aubergine

Dit koude voorjaar vraag natuurlijk om hartverwarmende stoofvlees recepten! En het leek mij dan ook heel leuk om eens een vegan stoofvlees gerecht te maken. Na het grote succes van de broodjes pulled aubergine en pulled mushrooms, bedacht ik me dat deze groenten met vlezige structuur het misschien ook wel heel goed zouden doen als vegan ‘draadjes vlees’. Een ding is zeker: dit vegan stoofvlees met aubergine en paddestoelen is er eentje om vaker te maken! Hij doet namelijk prima dienst als vegetarisch of vegan alternatief voor Boeuf Bourgignon maken.

Deze leuke kleine Bourgogne cocottes zijn van BK Cookware! Tot 27 december 2020 heb ik een persoonlijke kortingsactie bij bestelling van een BK Bourgogne grillpan. Lees hier meer over.

recept vegetarisch stoofvlees met aubergine en paddenstoelen © bettysktichen.nl
recept vegetarische stoofvlees met aubergines en paddestoelen © bettyskitchen.nl

Nog meer recepten met aubergines

Ik hoop natuurlijk dat jullie net zo fan worden van dit vegetarische stoofvlees met aubergines en paddenstoelen. Maar voor de liefhebber heb ik nog meer lekkere recepten met aubergines op de site staan! Wat dacht je fan ultiem streetfood pita met aubergines, ei en hummus, genaamd sabich! Of een mega lekkere gepofte aubergine uit de oven met geitenkaas. Yummmmm! Deze aubergineballetjes met couscous en champignons zijn ook een aanrader! En deze Italiaanse stoofschotel met aubergines en azijn (Caponata) is ook een klassier!


Heb je deze al in huis?


Print

Recept: Stoofvlees met aubergine en paddestoelen

vegetarisch stoofvlees met aubergines © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.3 from 3 reviews

Hoe maak je stoofvlees zonder vlees? Ik ging aan de slag met heerlijke vegetarische stoofvlees met aubergine en paddestoelen in rode wijn en dit werd een mooi vega alternatief voor boeuf bourgignon! Heerlijk mals en ook uitstekend gerecht voor tijdens de feestdagen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min
  • Cook Time: 90 min.
  • Total Time: 1 uur en 10 minuten
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: Vegetarische gerechten
  • Method: Stoven
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Vegetarian

Ingredients

Scale
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote winterpeen (ca 150 gr)
  • 2 aubergines
  • 150 gr oesterzwammen
  • 150 gr kastanje champignons
  • 5 kruidnagels
  • 3 blaadjes laurier
  • 500 ml groente bouillion
  • 350 ml volle rode wijn
  • 2 flinke eetlepels appelstroop
  • olijfolie

Voor de ‘beurre manie’:

  • 20 gram (vegan) roomboter (op kamertemperatuur)
  • 20 gram bloem

Instructions

  1. Pel de uien en snipper deze. Pel de knoflook en pers deze uit. Schrap de wortel en snijd in blokjes.
  2. Verwarm een scheutje olie in een braadpan en bak hierin de ui, knoflook en wortel glazig.
  3. Ondertussen verwijder je de steel van de aubergines. Snijd het vruchtvlees in plakken van 1 cm, vervolgens in repen van 1 cm, maar daarna in rechthoekjes van 2 cm. (2x dobbelsteen formaat dus). Boen de oesterzwammen schoon en snijd in stukken. Boen de champignons en snijd in parten.
  4. Schep ui-mengsel uit de pan en zet apart. Verhit opnieuw een scheutje olijfolie en bak hierin de aubergine rondom aan. Doe de deksel op de pan en laat 5 minuten zacht worden, maar blijf geregeld even doorroeren. Voeg daarna het uimengsel weer toe, samen met de oesterzwammen en champignons en bak samen nog 2 minuten door. 
  5. Voeg de kruidnagels, laurier, bouillon en rode wijn toe en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur, plaats de deksel op de pan en laat de stoofschotel zachtjes garen gedurende 1 uur. 
  6. Haal de deksel van de pan en roer de appelstroop er doorheen. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Om het stoofvlees en stoofvocht te binden maak je een ‘beurre manie‘ mengsel van de (plantaardige) roomboter & bloem. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en prak hier de bloem doorheen. Breek steeds een stukje deeg, ter grote van een knikker, af en roer door het stoofvocht om op te lossen. Ondertussen blijf je het mengsel inkoken en ga je door totdat je de gewenste dikte bereikt hebt. Serveer direct!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Glutenvrije tip: laat de ‘beurre manie‘ achterweg, maar zet na stap 5 het vuur iets hoger en onder constant roeren het stoofvlees wat in te dikken in plaats van te binden met bloem. In dat geval is het gerecht in ieder geval ook vegan.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

vegetarisch stoofvlees met aubergines © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan stoofvlees met aubergine wilt gaan maken!

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: alcohol, appelstroop, aubergines, bouillon, champignons, Glutenvrij, hoofdgerechten, knoflook, kruidnagel, laurier blad, Nederlandse keuken, paddenstoelen, uien, vegan, vegetarisch, wijn, winterpeen

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Vlechtbrood met brie en cranberry (Video)
Volgend bericht: Kerstkrans van tomaat en mozzarella »
Loading comments...

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#HALLOWEEN

recepten voor halloween

Vier de Griezeligste maand van het jaar met deze Halloween Recepten

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#POMPOEN

recepten met pompoen

het is het seizoen van de pompoen!

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept pompoen pasteitjes harry potter © bettyskitchen.nl

Pompoen Pasteitjes – uit de Kookschool voor Potterheads kookboek

recept halloween popcorn maken © bettyskitchen.nl

31x Film tips voor Halloween

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept krokant gebakken vleermuizen vleugels halloween @Bettyskitchen.nl

Gebakken vleermuizen vleugels

rauwkost skelet voor gezonde halloween snacks © Bettyskitchen.nl

Gezonde Halloween Snacks (video)

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept groene monster pasta HALLOWEEN © bettyskitchen.nl

Groene Monster Pasta (Halloween)

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?