Momenteel vind de Ramadan plaats dus ik wilde een heerlijk recept uit de Marokkaanse keuken met jullie delen. Deze Marokkaanse Couscous met pulled chicken in tomatensaus wordt geserveerd met gebakken groenten en Ras el Hanout kruiden. Het is even een klein werkje maar het resultaat is er dan ook zeker naar!

Heerlijke gerechten met couscous uit Noord-Afrika
Dit recept is volledig geïnspireerd op de Marokkaanse keuken. Die staan namelijk bekend om hele schotels van couscous met groenten, maar ook om gestoofde kip of lamsvlees dat letterlijk op je tong uit elkaar valt. Onlangs deelde ik al dit verrukkelijk recept voor Marokkaanse lamsvlees in pruimensaus, die overigens ook prima in een tajine te bereiden is. En vandaag dus een recept voor onderstaande Marokkaanse couscous met pulled chicken. Zo kun je lekker variëren of misschien zelfs eindelijk eens kennis maken met deze heerlijke gerechten met couscous uit Noord-Afrika.
Wij hebben nog veel meer lekkere ‘pulled recepten’ op dat website staan. Niet alleen met kip, maar ook met vlees en groenten zijn. Bekijk ze hier allemaal op een rijtje!







Couscous met pulled chicken maken
Bij Marokkaanse gerechten denk je dus al gauw aan couscous! En wat ook opvalt is dat de Marokkaanse gerechten vaak een tikkeltje zoet zijn. In de Noord-Afrikaanse keuken worden veelal rozijnen, pruimen abrikozen en een schepje suiker gebruikt om zoete smaken toe te voegen. In dit recept voor Marokaanse couscous met pulled chicken maak ik dan ook een tikkeltje zoete tomatensaus met stukjes abrikozen. Een fantastische combinatie met de stukken pulled chicken en heerlijk om op te deppen met een stukje platbrood.
Probeer ook eens deze heerlijke recepten uit de Marokkaanse keuken:
- Marokkaanse Quinoa Bowl met granaatappel (V)
- Harira – soep met lamsvlees, tomaten, linzen en kikkererwten
- Basbousa – doordrenkte griesmeelcake
- in Chermoula gemarineerde hele roodbaar van de barbecue
- Bahrir – 1000-gaatjes pannenkoek
Pulled Chicken in abrikozensaus met Marokkaanse couscous
Met dit recept maak je een heerlijk Pulled Chicken in abrikozensaus met Marokkaanse couscous . Dit geurige gerecht met diverse groenten, couscous en zachte kip is zo’n verrukkelijk Marokkaans gerecht dat je zowel in een braadpan kan maken, maar ook in een tajine.
- Prep Time: 15 minuten
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 30 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met kip
- Cuisine: Marokkaanse keuken
Ingredients
Voor de pulled chicken + abrikozensaus:
- 1 rode ui, gesnipperd
- 100 gram wortel, grof geraspt
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 eetlepel Ras el Hanout kruidenmix
- ⅛ tl. smoked ‘sweet’ paprikapoeder
- ½ kippenbouillonblokje
- 400 gram ‘Polpa’ tomatenstukjes
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels rietsuiker
- 80 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
- 250 ml water
- 4 kippendij filets
- ½ citroen
- verse koriander
- zout & peper
- olijfolie, voor het bakken
Voor de Marokkaanse couscous:
- 1 rode ui, in parten
- 1 rode paprika, in stukken
- 1 courgette, in halve maan plakjes
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- kaneelstokje
- 200 gram couscous
- 300 ml gekookt water
- ½ kippenbouillonblokje
- 1 eetlepel Ras El Hanout kruidenmix
- 3 eetlepels olijfolie + extra voor bakken.
Voor erbij (optioneel):
- flatbreads
- tahin sesampasta
Instructions
- Als eerste gaan we de tomatensaus maken: Verhit een scheutje olie in een pannetje en bak hierin de ui glazig. Voeg wortel, knoflook en Ras el Hanout kruidenmix en ‘smoked’ paprikapoeder toe en bak deze gaar. Het zal heerlijk gaan ruiken. Dan gaat er verkruimeld bouillonblokje, de tomatenpulp (Polpa), tomatenpuree, rietsuiker, gedroogde abrikozen en het water erbij. Breng aan de kook, verlaag het vuur naar middelmatig en laat met de deksel op de pan gedurende 30 minuten zachtjes doorkoken. Je kunt er zelfs voor kiezen om de saus een beetje te pureren met een staafmixer.
- Voor de ‘pulled chicken’ maken stop je de kippendijen in een kookpan, voeg genoeg water toe tot ze onder staan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes garen met de deksel op de pan. Schep ze daarna uit de pan op een bord om af te koelen.
- Daarna gaan we pas de Marokkaanse coucous maken. In een braadpan op middelhoog vuur verhit je een scheutje olie bak de uien glazig. Voeg daarna paprika, courgette en knoflook met het kaneelstokje toe en bak alle groenten rondom aan gedurende 2 minuten. Plaats de deksel, verlaag het vuur naar medium en laat 20 minuten stoven. Breng de groenten op smaak met zout en peper, verwijder het kaneelstokje, draai het vuur uit en hou warm met de deksel op de pan.
- Trek met twee vorken de kippendijen filets uit elkaar. Dit is letterlijk de ‘Pulled Chicken‘ maken. Het kookvocht heb je niet meer benodigd. Vervolgens voeg je de uit elkaar geplukte kip toe aan de abrikozensaus. Knijp de citroen boven de pan uit en gooi er een klein handje verse koriander bij. Roer goed door en laat op laag vuur dit nog 5 minuten minuten sudderen.
- Tot slot ga je de Marokkaanse couscous bereiden in een kookpannetje. Breng het water aan de kook met verkruimeld bouillonblokje en Ras el Hanout. Voeg de couscous en olijfolie toe, roer goed door en haal daarna meteen van het vuur af. Plaats direct de deksel op de pan laat dit 5 minuten staan om te wellen. Roer daarna de couscous los met een vork. Verdeel de couscous over een (ronde) serveerschaal. Plaats hier de gebakken groenten bovenop. Je kunt er ook voor kiezen om de couscous door de groenten heen te scheppen in de braadpan.
- Serveer de Marokkaanse couscous met pulled chicken, dit kan er bovenop of los erbij in een aparte serveerschaal. Geef hier eventueel ook flatbreads en tahini bij. Bestek is in dat geval geen vereiste want je gebruikt het platbrood als lepel voor je pulled chicken in abrikozensaus met couscous.
Besaha! (= Eet smakelijk!)


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor geroosterde romanesco met tahin en granaatappel wilt maken.

Geef een reactie