• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Harira Marokkaanse soep

Harira Marokkaanse soep

5 april 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Afgelopen week is de Ramadan begonnen en er is een gerecht dat steevast zijn op tafel staat als de zon onder gaat. Harira is een bekende Marokkaanse soep met tomaten, linzen, kikkererwten en een beetje pit. Ik maakte een makkelijke versie met lamsvlees die lekker twee uur heeft staan sudderen op het vuur.

Marokkaanse harira soep met kikkererwten

Harira is voor velen een hartverwarmend gerecht. Hoewel de soep heel het jaar door gegeten wordt, staat hij met name tijdens de Ramadan s’avonds op tafel. Allereerst wordt het vasten gebroken met – veelal een dadel – en daarna wordt de Harira soep opgeschept en met heel de familie gedeeld. Deze Marokkaanse soep is ontzettend smaakvol en heeft een beetje pit. Daarnaast is hij ook lekker voedzaam en vezelrijk door de kikkererwten en linzen. Uiteraard mag een beetje kalfs- of lamsvlees niet ontbreken om bouillon van te trekken. Maar het vlees kun je ook prima achterwege laten en extra peulvruchten toevoegen voor een vegetarische versie. Harira is een verrukkelijk Marokkaanse soep om van te genieten en samen te eten.

recept harira Marokkaanse soep Ramadan © Bettyskitchen.nl
recept harira Marokkaanse soep Ramadan © Bettyskitchen.nl

Nog meer Marokkaanse gerechten om van te smullen.

Ik maakte hieronder een soort eigen Harira kruidenmelange. Heb jij thuis geen uitgebreide kruidenlade, dan kun je de verschillende specerijen ook vervangen door gelijke delen Ras el Hanout kruidenmix die je tegenwoordig gewoon bij de supermarkt kunt kopen. Restjes soep kun je uiteraard in een afgesloten bak in de koelkast bewaren. Maar voor de liefhebben vindt je nog meer Marokkaanse gerechten om van te smullen op de site hoor! Check hier onze recepten uit de veelal Arabische Keuken.

Ramadan Mubarak!


Print

Recept: Harira Marokkaanse soep

recept harira Marokkaanse soep Ramadan © Bettyskitchen.nl
Print Recipe

Het overgrote deel aan ingredienten voor deze harira kun je uit de voorraadkast of kruidenlade halen. De soep bestaat uit stukjes lamsvlees of kalfsvlees met een bouillon van tomaten en uien. Daarbij zorgen kikkererwten en linzen voor extra vulling, vezels en eiwitten. Het is dus niet voor niets dat harira een favoriet gerecht is om het vasten te verbreken in de Ramadan maand. Ik maakte hieronder een eigen kruidenmelange. Heb jij thuis geen uitgebreide kruidenlade, dan kun je de verschillende specerijen ook vervangen door gelijke delen Ras el Hanout kruidenmix die je tegenwoordig gewoon bij de supermarkt kunt kopen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 2 uur
  • Yield: 6–8 personen 1x
  • Category: Soep
  • Cuisine: Marokkaanse keuken
  • Diet: Halal

Ingredients

Scale
  • 200 – 250 gr lamsvlees (of kalfsvlees)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
  • 1 ½ liter kokend water (1500 ml)
  • 1 blokje voor rundvleesbouillon
  • 1 blik gepelde tomaten ‘pellati’ (400 gr)
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 blikje linzen (ca 130 gr -uitlekgewicht)
  • 4 el bloem
  • 1 blikje kikkererwten (130 gr -uitlekgewicht)
  • 3 el vermicelli
  • verse koriander
  • 1 citroen, in partjes gesneden
  • olijfolie

Harira kruiden & specerijen mix:

  • 2 el fijngesneden peterselie
  • 2 el fijngesneden bladselderij
  • 2 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl. kurkuma
  • 1 tl. gemberpoeder
  • ½ tl gemalen kaneel
  • ½ tl gemalen kardemom

Instructions

  1. Dep het vlees droog met een keukenpapiertje en snijd in blokjes van 1×1 cm. Verwarm een scheutje olijfolie in een soeppan en bak het vlees met de ui, knoflook en bleekselderij op middelhoog vuur gedurende 3 minuten. Voeg de Harira kruiden en specerijen mix toe en bak dit 3-5 minuten mee.
  2. Voeg het kokende water toe aan de soeppan, samen met rundvleesbouillon blokje. Pureer het blik gepelde tomaten met een staafmixer (of gebruik je handen) en voeg samen met de tomatenpuree ook toe aan de soeppan.
  3. Breng het geheel aan de kook, verlaag daarna het vuur, en laat met de deksel op de pan 60 minuten zachtjes stoven. 
  4. Spoel de linzen af en laat uitlekken. Voeg toe aan de soep en laat de harira nog een extra 30 minuten zachtjes stoven zodat de linzen een beetje kapot koken en de soep binden.
  5. Ondertussen roer je de bloem met een dubbele hoeveelheid koud water los in een kommetje tot een klontvrij papje. Dit wordt ook gebruikt om de soep te binden. Spoel de kikkererwten goed af en laat uitlekken. Voeg tot slot het bloempapje met de vermicelli, kikkererwten en koriander toe aan de soep en laat nog een extra 15 minuten zachtjes doorkoken zodat de vermicelli gaar is.
  6. Serveer de harira soep direct. Geef er aan tafel partjes citroen bij om uit te knijpen over de soep.

Besaha! (Eet smakelijk!)

Groetjes Betty

Notes

Je kunt in dit recept ook gedroogde kikkererwten, dan wel linzen gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je deze op tijd laat weken. 

Keywords: Ramadam, soep, harira, kalfvlees, tomaten, kikkererwten, bladselderij, uien

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept harira Marokkaanse soep Ramadan © Bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Marokkaanse soep genaamd harira wilt gaan maken!

Category: Soep Recepten Tags: bleekselderij, bouillon, gember, hoofdgerechten, kalfsvlees, kaneel, kardemom, kikkererwten, koriander, kurkuma, lamsschenkel, lamsvlees, linzen, maaltijdsoep, Marokkaanse keuken, paprikapoeder, peterselie, Ramadan, tomaten, tomatenpuree, vermicelli

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Gnocchi met paddenstoelen en roomsaus
Volgend bericht: Baked Oats met Chocolade eieren »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VALENTIJNSDAG

valentijnsdag recepten

Op zoek naar recepten om de meest romantische dag van het jaar te vieren? Check hier al onze Valentijnsdag recepten op een rijtje!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)
  • zelf zuurdese starter maken © bettyskitchen.nl Zelf Zuurdesem starter maken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in