• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Crème de Marron (Kastanjecrème)

Crème de Marron (Kastanjecrème)

21 augustus 2024 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Als je deze zomer in het Franse Ardèche op vakantie bent geweest dan ben je ongetwijfeld ook Crème de Marron tegengekomen. Deze streek staat namelijk bekend om de zoete kastanjecrème die haast een delicatesse te noemen is. Je gebruikt hiervoor voorgekookte kastanjes, rietsuiker, vanille en cognac. Heel simpel maar zo ontzettend lekker!

Zelf kastanjecrème (Crème de Marron) maken

Deze verrukkelijke zoete kastanjecrème is een op en top Franse lekkernij. Je maakt crème de marron door gepofte of gekookte kastanjes met vanille en een suikersiroop te pureren. Heerlijk, zacht en smeuïg van smaak, maar met een vleugje cognac of een likeur naar wens wordt het zelf nog veel lekkerder! Je kunt het toepassen zoals je bijvoorbeeld ook notenpasta zou gebruiken. Denk aan broodbeleg of smeersel voor over brood, pannenkoeken en crepes, maar ook als vulling in (biscuit)taarten, cake en meer.

Crème de Marron - kastanjecrème © bettyskitchen.nl

Voorgekookte kastanjes vind je in sommige supermarkten (bijv. Ekoplaza) en delicatessenwinkels. Er zijn ook winkels die in het najaar verse kastanjes verkopen (of kijk eens in je buurt of het bos), die kun je bijvoorbeeld poffen in de oven en pellen voordat je onderstaand recept voor kastanjecrème gaat maken.


Crème de Marron - kastanjecrème © bettyskitchen.nl
Crème de Marron - kastanjecrème © bettyskitchen.nl

Nog meer recepten met kastanjes of kastanjecrème

Na gepofte kastanjes maken in de oven, ga je ze pellen en serveer je ze (lauw)warm. Stop ze in een kommetje en top af met een klontje boter, (smoked) zeezout (flakes) & gemalen peper. Het is echt een heerlijke herfst of winter snack. Maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken in diverse bakrecepten. Van zoet tot hartig! Maak bijvoorbeeld deze recepten met gepofte kastanjes:

  • Maak eens Franse boekweit crepes en beleg deze met de zoete kastanjecrème
  • Wat dacht je van deze bietenburgers met geitenkaas en zoete kastanjecrème?
  • Serveer eens een plakje kastanje Truffelcake met chocolade en rood fruit
  • Heerlijk hartig is deze pasta met boerenkool en gepofte kastanjes
  • Vul eens een stapeltaart van biscuitbeslag met een laagje zoete kastanjecrème.

Geniet heerlijk van die kastanjes dus!


Print

Recept: Crème de Marron (Kastanjecreme)

Crème de Marron - kastanjecrème © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Crème de Marron is de Franse benaming voor kastanjecreme. Een smeuig goedje van (voorgekookte) kastanjes met suiker en vanille. Voor de smaak wordt er ook nog een beetje cognac aan toegevoegd. Het is een heerlijke zoete kastanje crème die uitzonderlijk lekker is bij crepes (pannenkoeken), maar ook op brood, verwerkt in gebak etc.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min. + koelen
  • Cook Time: 20 minuten
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 1 jampot 1x
  • Category: dips, dressings en sauzen
  • Cuisine: Franse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 200 gram lichtbruine suiker (bijv. Rietsuiker)
  • 200 ml water
  • 1 el vanille extract
  • 300 gram voorgekookte kastanjes *
  • klein scheutje Cognac, Cointreaux of Grand Marnier

(* Je kunt ook zelf gepofte kastanjes maken, hou dan het gewicht na pellen aan.,)

Extra:

  • foodprocessor
  • kookpannetje
  • 1 gesteriliseerde jampot of weckpot (500 ml)

Instructions

  1. Stop de suiker en het water in een pannetje en breng aan de kook zonder deksel. Verlaag het vuur naar middelmatig en laat 10 minuten zachtjes inkoken tot een siroop.
  2. Haal de kastanjes uit de verpakking en verbrokkel ze grof boven de pan. Laat nu een extra 10 minuten mee verwarmen en inkoken met de suikersiroop.
  3. Draai daarna het vuur ui en roer de vanille extract er doorheen. Laat ongeveer 30 minuten afkoelen.
  4. Giet de inhoud van de pan in de foodprocessor en laat draaien tot alles goed vermengd is. Tot slot giet je er de likeur bij en meng goed door. Schep daarna de kastanjecreme in de gesteriliseerde pot, draai de deksel dicht en zet op zijn kop neer om af te koelen en vacuum te trekken. 
  5. In de voorraadkast blijft je Crème de Marron gerust een paar maanden goed. Eenmaal geopende bewaar ik hem in de koelkast en dan blijft hij ook gerust enkele weken goed. 

Geniet er van!

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Crème de Marron - kastanjecrème © bettyskitchen.nl
Crème de Marron - kastanjecrème © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Franse zoete kastanjecrème genaamd Crème de Marron!

Crème de Marron - kastanjecrème © bettyskitchen.nl

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten Tags: alcohol, broodbeleg, cognac, Franse keuken, Glutenvrij, kastanjes, lunch, ontbijt, pannenkoeken, poffen, suiker, vanille, vegan, vegetarisch

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « FRANKRIJK Weekmenu
Volgend bericht: Citroentaart met meringue (Tarte au Citron) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee