Morgen is het zo ver: Valentijnsdag! Een dag om ongegeneerd een heerlijk taartje met jouw geliefde te delen. Maar speciaal voor diegenen die liever geen gluten eten, heb ik hier een recept voor een glutenvrije cake.
Het recept is afkomstig van Caroline’s Blog, die boordevol met heerlijke bakinspiratie staat. Deze glutenvrije chocolade-truffelcake viel mij vooral op vanwege het gebruik van voorgekookte kastanjes. En voor de rest komt er geen enkele vorm van bloem aan te pas. De cake is heerlijk zacht, en smelt op je tong zoals chocolade truffels dat doen. Een aangezien de helft van de cake nu al foetsie is (Dylan, de stiekemerd), beloofd dat veel goeds voor morgen…
Recept voor een glutenvrije Kastanje-Truffelcake :
(voor een cakeblik van 22-24 cm)
Ingrediënten:
- 400 gram voorgekookte kastanjes,
- 100 gram poedersuiker,
- 110 gram roomboter, in stukjes,
- 100 gram donkere chocolade (minstens 70% cacao), in stukjes gebroken,
- 3 eetlepels (amandel of soya)melk,
- 1 theelepel vanille extract,
- 2 eetlepels cognac.
Voor de garnering:
- 100 gram donkere chocolade (minstens 70% cacao),
- 25 gram boter,
- 1 eetlepel slagroom, plus extra voor serveren,
- eventueel: poedersuiker voor bestrooien,
- eventueel: frambozen of aardbeien ter garnering.
Bereiden:
- Doe de kastanjes in de keukenmachine met de poedersuiker en maal ze fijn.
- Ondertussen verwarm je de boter, de chocolade en melk in een steelpannetje, totdat de chocolade gesmolten is, en roer tot een gladde saus. Meng daarna de vanille en de cognac erdoor.
- Voeg de chocoladesaus toe aan het kastanjemengsel, en mix alles goed door in de keukenmachine.
- Bekleed het cakeblik met plasticfolie of op maat geknipt bakpapier, en doe hier het kastanje-truffelmengsel in. Strijk de bovenkant glad met een spatel. Dek af met plasticfolie en zet 24 uur in de koelkast.
- Leg de cake op een cakeschaal en verwijder het plasticfolie. Voor het glazuur smelt je de chocolade au-bain marie. Roer hierna de boter erdoor heen, todat deze helemaal gesmolten/opgenomen is. Voeg als laatste de slagroom toe en roer rustig door. Giet de chocolade over de cake, en zorg ervoor dat je ook de zijkanten bedekt. Zet de cake weer in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden.
- Bestrooi voor het serveren eventueel met poedersuiker en snijd de cake in plakjes. Serveer met een beetje slagroom en rood fruit.
Eet smakelijk!
(Bron recept: Caroline’s Blog)
Hai Betty,
Is het ook mogelijk om 400 gram kastanjemeel te gebruiken? Of wordt het dan heel anders?
Hi Kim,
ik durf het eerlijk niet te zeggen, omdat ik dat nog niet geprobeerd heb.
De voorgekookte kastanjes in dit recept maken het mengsel natuurlijk smeuig, en dient meteen als bindmiddels voor alle ingredienten.
Ik ben alleen bang dat als er bloem wordt gebruikt, dat het dan te ‘ droog’ wordt en de cake uit elkaar valt. (hij wordt namelijk niet gebakken in de oven)
Mocht je dit zelf willen uitproberen, dan hoor ik uiteraard graag wat er van geworden is.
Groeten,
Betty
Oeh, okay, laat ik dat maar niet proberen dan.
Als ik geen verse kastanjes kan vinden dan ga ik denk ik kastanjepuree gebruiken 🙂
Hoi Betty,
waar kan ik voorgekookte kastanjes kopen?
gr Lizet
Oh leuk! Ik heb laatst geroosterde kastanjes gekocht en wist niet precies wat ik er mee wou doen. Misschien dat ik deze cake ermee ga maken haha 🙂
Heel goed, Kim!
Ik ben benieuwd hoe je hem vind smaken, wij waren meteen verkocht!
groetjes,
Betty