• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / How-to en tutorials / Zelf vanille extract maken

Zelf vanille extract maken

30 november 2021 Door Betina Oostveen Reageer

Wij zijn thuis grootgebruiker als het aankomt op vanille extract! Zelf heb ik altijd een grote fles in de kast staan en schroom dan ook niet voor een lepeltje ervan door mijn ontbijtjes, maar ook koekjes, taarten en meer! Maar wist je dat zelf vanille extract maken heel gemakkelijk is?

Hoe kun je zelf vanille extract maken

Je hebt letterlijk 2 ingrediënten benodigd voor het maken van vanille extract. Vanille stokjes, liefst van heel goede kwaliteit want dan heb je ook minder benodigd. En een fles Vodka, want deze is vrij neutraal van smaak maar heeft wel een lekker hoog alcohol percentage! Je dient de stokjes namelijk een maand te weken in de vodka, zodat de vanillesmaak in de vloeistof opgenomen wordt. De voornaamste reden dat ik dit doe is vanwege de prijs. Vanille is inmiddels het op een na duurste ingrediënt ter wereld geworden. Saffraan staat nog steeds op nummer 1 maar de prijs van vanille is de afgelopen jaren best veel gestegen! Aangezien vanille zo lekker is in heel veel recepten, kan het bedrag dat je hier jaarlijks voor neertelt behoorlijk oplopen.

Even een snelle rekensom:

Op de foto’s heb ik een literfles Absolut Vodka gebruikt a €17.95 euro. En daarbij 5x 3 vanille stokjes A-kwaliteit Bourbon vanillestokjes uit Madagaskar – besteld bij de Notenshop (a € 10,95). De totaalprijs komt daarmee op € 72.73 euro. Dat is wel een verschil met een literfles kant-en-klare vanille extract van goede kwaliteit die ongeveer €135,- kost. Het kan echter nog goedkoper uitkomen als je meer vanille stokjes in een keer koopt. Zeker als je ook regelmatig recepten maakt waar je het vanille merg voor gebruikt (denk aan banketbakkersroom of creme brulee) pakt zo’n ‘bulk order’ zeer voordelig uit.

TIP: Waar koop je goede vanille stokjes?

  • 3 stuks Bourbon vanille stokjes uit Madagaskar via De Notenshop – € 10,95
  • 5 stuks Vanille stokjes premium Gold via de Kruidenbaron – € 16,95
  • 10 stuks Madagaskar Premium Bourbon vanille stokjes via Delicious Vanilla – € 39,-
  • 12 -14 stuks Bourbon vanille stokjes via Brand New Cake – € 48,99
recept zelf vanille extract maken © bettyskitchen.nl
recept zelf vanille extract maken © bettyskitchen.nl
recept zelf vanille extract maken © bettyskitchen.nl
recept zelf vanille extract maken © bettyskitchen.nl
recept zelf vanille extract maken © bettyskitchen.nl

Verschil vanille extract, vanille essence en vanille aroma

In de grotere supermarkten kun je vanille extract inmiddels in een klein flesje kopen. Nielsen-Massey vind ik een goed merk en die kost momenteel € 7.99 voor 60 ml vanille extract (let op, prijzen stijgen nog steeds hoor). Ga je voor de Madagascar vanille variant van dit merk dan kost dit je € 11.50 euro voor 60 ml. Velen gaan echter vaak voor de goedkopere varianten vanille aroma of vanille essence van bijv. Dr.Oetker. Deze kost namelijk slechts € 0.95 voor 38 ml vanille aroma. Behalve de prijs is HET grote verschil dat vanille extract maken een natuurlijk product is van echte vanille peulen en alcohol. Vanille essence of aroma bevat vaak niet eens echte vanille, maar is een kunstmatig product. Ik ben er zelf dus geen voorstander van, maar je kunt in recepten de vanille extract 1 op 1 vervangen door vanille essence of vanille aroma.

Zelf vanille suiker maken

Naast zelf vanille extract maken, is het ook heel handig om zelf thuis vanille suiker te maken. Ik heb een grote jampot gevuld met gewone fijne suiker. Elke keer als ik een vanille stokje gebruikt heb – lees uitgeschraapt – voor een recept, dan steek ik het stokje in de suiker. Als je dit regelmatig doet geeft de peul al heel veel vanille af aan de suiker. Af en toe schraap ik ook een vanille peultje uit en stop het merg erbij in de pot, daarna even de pot goed schudden om te verdelen. Je kunt je vanille extract in recepten tevens ook vervangen door een dubbele hoeveelheid vanille suiker. Dus 1 tl vanille extract wordt vervangen door 2 tl vanille suiker.

recept zelf vanille extract maken © bettyskitchen.nl

Heerlijke recepten met vanille extract

En als je dan een flinke batch vanille extract hebt gemaakt, dan kun je deze (rijkelijk) gaan toevoegen aan je recepten. Met name bij ontbijtrecepten zoals pancakes, wafels en baked oats vind ik dit de ideale smaakmaker. Door de vanille mis je vaak niet eens de suiker die bij deze gerechten juist vaak ontbreekt. Uiteraard mag vanille ook niet ontbreken in je favoriete koekjes recepten, maar ook in verrukkelijke cakes en natuurlijk de lekkerste taart recepten! Enjoy!


Print

Recept: Zelf vanille extract maken

recept zelf vanille extract maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

De vuistregel is: gebruik 1.5 vanille stokjes van goede kwaliteit per 100 ml vodka. Heb je een fles vodka van 70 cl dan heb je dus 10,5 stokjes benodigd. En voor een literfles vodka gebruik je 15 vanille stokjes. Let op! Als je stokjes van mindere kwaliteit gebruikt kan het zijn dat je 2 of zelfs 3 stuks nodig hebt per 100 ml vodka, dit omdat er simpelweg minder smaak wordt afgegeven.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: +- 1 maand

Ingredients

Scale
  • 200 ml premium Vodka
  • 3 stuks bourbon vanille stokjes van goede kwaliteit

Extra: 

  • steriele glazen fles(jes) met dop (of gebruik de vodka fles)

Instructions

  1. Snijd de vanille stokjes in de lengte door en steek deze in de fles. 
  2. Vul het flesje met de vodka maar niet helemaal vol! Draai de dop goed dicht en schud de fles een paar keer om.
  3. Bewaar de fles op en koele en donkere plaats. Schud de fles elke week even om, na 5 weken is je vanille extract klaar voor gebruik. Na elk gebruik de fles weer goed sluiten.

Groetjes, Betty

Notes

Mocht je een grote hoeveelheid vanille extract maken is het handig om ook een extra klein flesje te vullen dat je binnen handbereik neer zet. Als je veel stokjes in de fles steekt past ook vaak niet alle vodka er in. Maar daarnaast is het ook makkelijker om steeds een lepeltje af te meten uit een klein flesje in plaats van steeds uit een grote literfles.

Keywords: Vanille extract, vanille, vodka, suiker, taart, koekjes

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept zelf vanille extract maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het zelf vanille extract maken.

Category: Cake recepten, How-to en tutorials, Koekjes recepten, Ontbijt Recepten, Taart Recepten Tags: basis recept, vanille, vanillestokje, Vodka

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Gepofte zoete aardappel met boerenkool en feta
Volgend bericht: Sinterklaas ontbijt met havermout »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • 10x Recepten voor nacho’s en tortilla chips
  • recept tartiflette Franse aardappelschotel met spekjes en kaas wintersport eten Tartiflette met spek en kaas (video)
  • Vegetarische samosa's met homemade chutney Vegetarische Indiase samosa’s
  • recept ovenschotel met aardappels en gehakt musaka joegoslavische keuken balkan Betty's kitchen Ovenschotel met aardappels en gehakt (Musaka)

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in