DIn de Meatless Monday van vandaag combineer ik 2 herfst klassiekers in een maaltijd: pasta met boerenkool en gepofte kastanjes. En ja, de kastanjes pof je zelf voor dit gerecht. Dat is wel even een werkje, maar een prima bezigheid op een regenachtige winterse, toch?
Boerenkool met een twist
Hoewel ik klassieke stamppotten steeds meer ga waarderen, zijn ze nooit echt mijn favoriet geweest. Daarentegen zijn pasta’s of stamppotten met een bijzondere twist wel favoriet, dus voor de variatie zoek ik dan ook graag naar alternatieven.

Eerder maakte ik bijvoorbeeld deze Italiaanse stamppot met zoete aardappel en ook Betty maakte een lekker alternatief: Boerenkoolstamppot met zoete aardappel.
Gezonde maaltijd van pasta met boerenkool
Wist je overigens dat boerenkool ook erg gezond is? Het bevat bijvoorbeeld veel vitamine A en vitamine C. Ook kastanjes bevatten veel vitamine C. Kortom, deze pasta met boerenkool is een perfect maaltje die je weerstand deze winter een goede boost zal geven. Check hier nog veel meer lekkere en gezonde recepten met boerenkool!
Recept: Pasta met boerenkool en gepofte kastanjes
- Total Time: 60 minuten
- Yield: 2–3 personen 1x
- Category: Pasta
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 250 gram tamme kastanjes
- 150 gram boerenkool
- 250 gram champignons
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram pasta naar keuze
- 125 gram mascarpone en gorgonzola (dit kun je als combinatie kopen in de supermarkt)
- 1 tl. gedroogde tijm
- Peper en zout
- 2 el. traditionele olijfolie om te bakken
- 2 el. extra vierge olijfolie voor in het gerecht
Instructions
- Begin met het bereiden van de kastanjes. Let erop dat je tamme kastanjes gebruikt, deze hebben een puntje en wilde kastanjes niet. Wilde kastanjes zijn bitter en ongezond, tamme kastanjes juist lekker zoet.
- Verwarm de oven voor op 200ºC. Kerf een kruisje in de harde schil van de kastanjes. Dit gaat het makkelijkste als je de kastanje met de platte kant op je snijplank legt, dan schiet hij niet weg. Leg de kastanjes op een ovenrooster, eventueel met bakpapier eronder. Zet de kastanjes 20 minuten in het midden van de oven om te laten poffen.
- Bereid de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.
- Snij de uien en knoflook in kleine stukjes en de champignons in plakjes. Verwarm de gewone olijfolie in een hapjespan. Bak de uien en knoflook op middelhoog vuur tot de uien glazig worden. Voeg dan de champignons toe en bak het geheel voor nog eens 5 minuten. Als laatste voeg je de boerenkool en tijm toe, meng alles goed door elkaar en zet op laag vuur.
- Zodra de kastanjes klaar zijn uit de oven laat je ze eerst even afkoelen. Verwijder de harde schil en het dunne velletje tot je de zachte en lichte noot overhoudt. De harde schil kun je eventueel met een notenkraker breken, het velletje kost wat geduld. Verkruimel de gepelde kastanjes tot kleine brokjes.
- Als je de pasta hebt afgegoten roer je de extra vierge olie en mascarpone met gorgonzola er doorheen tot het een egaal mengsel is.
- Proef het boerenkoolmengsel en voeg naar smaak peper en zout toe.
- Serveer de pasta met boerenkool en de gepofte kastanjes eroverheen.
Eet smakelijk! Liefs, Nanda
Notes
Heb je gepofte kastanjes over? Serveer ze met wat roomboter en zout zo uit het handje. Boerenkool over? Gebruik het voor in een salade of maak er een lekkere groene smoothie van. Bijvoorbeeld deze smoothie met boerenkool en blauwe bessen!
Keywords: pasta, boerenkool, vegetarisch, kastanjes,

Wat een lekkere manier om boerenkool te verwerken!