• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Borrelhapjes en Snacks / Gepofte kastanjes maken (in de oven)

Gepofte kastanjes maken (in de oven)

13 oktober 2020 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Tijdens een herfstwandeling in het bos met de kids begon mijn dochter kastanjes te rapen. De vraag was natuurlijk wat dit was. De kastanje bomen droppen hun vruchten in de herfst en de stekelige bolletjes vragen zeker de aandacht. Het is voor mij alweer even geleden dat ik gepofte kastanjes at, dus waarom niet zelf aan de slag gaan met gepofte kastanjes maken in de oven?

Kun je kastanjes eten?

Jazeker, maar helaas zijn ze niet allemaal eetbaar. Er zijn namelijk twee verschillende soorten kastanjes maar gelukkig wel duidelijk van elkaar te onderscheiden. Je hebt de zogehete tamme kastanje die je kunt eten en die een beetje zoet van smaak zijn. Maar je hebt ook een wilde kastanje soort die je beter niet kunt eten. Die zijn namelijk erg bitter van smaak en je kunt er zelfs buikpijn van krijgen.

verschil tamme en wilde kastanjes
Tamme kastanjes v.s. Wilde kastanjes

Het verschil tussen tamme en wilde kastanjes

Het verschil tussen de twee kastanjesoorten zit hem in de schil van de vrucht. De tamme kastanje herken je aan de zeer lange en dunne stekels. De wilde kastanje heeft juist zeer korte en dikke punten. Maar ook als de schil verwijderd is, kun je nog steeds de verschillen zien. Tamme kastanjes zijn namelijk niet helemaal rond – met meestal een vlakke of zelf holle zijde – en aan de bovenkant heb je een klein puntje. De wilde kastanjes – ook wel paardenkastanjes genoemd zijn juist weer helemaal egaal rond.

recept gepofte kastanjes maken © bettyskitchen.nl
recept gepofte kastanjes maken © bettyskitchen.nl

Recepten met gepofte kastanjes:

Na gepofte kastanjes maken in de oven, ga je ze pellen en serveer je ze (lauw)warm. Stop ze in een kommetje en top af met een klontje boter, (smoked) zeezout (flakes) & gemalen peper. Het is echt een heerlijke herfst of winter snack. Maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken in diverse bakrecepten. Van zoet tot hartig! Maak bijvoorbeeld deze recepten met gepofte kastanjes:

  • Kalkoenvulling ‘stuffing‘ met gepofte kastanjes (Kerst of Thanksgiving)
  • Pasta met boerenkool en gepofte kastanjes
  • Vegan Paddestoelenstoof met kastanjes
  • Vega Burger met champignons en kastanjes
  • Kastanje Truffelcake met chocolade en rood fruit
  • Knolselderijsoep met walnoten en kastanjes
  • Kastanje brood bakken
  • Gestoofde rode kool met kastanjes
  • Creme de marron maken

Recept Video: gepofte kastanjes maken in de oven:

Op het Youtube kanaal van Jamie Oliver staat een heel makkelijk video voor zelf gepofte kastanjes maken in de oven. Maar je kunt ook naar de receptkaart hieronder scrollen voor een uitgeschreven en uit te printen recept. Veel plezier met kastanjes poffen!



Print

Recept: Gepofte kastanjes maken (in de oven)

recept gepofte kastanjes maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Tijdens een herfstwandeling in het bos kon je vast een tas vol tamme kastanjes rapen. Eenmaal thuis kun je gepofte kastanjes in de oven maken. Een heerlijke en nootachtige snack die ik het liefste eet met een beetje boter, zeezout en peper. Maar eenmaal gepoft kun je de kastanjes ook gebruiken in diverse bakrecepten.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: naar wens
  • Category: Snack
  • Method: poffen
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

  • Tamme kastanjes (die met zeer lang stekelig jasje)
  • zout & peper, naar wens
  • Provencaalse kruidenmix (optioneel)
  • klontje boter (optioneel)

Extra:

  • bakplaat bekleed met bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden celcius (180 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier
  2. Verwijder de stekelige buitenkant van de kastanjes (als die er nog op zitten :-). Check vervolgens of de blote kastanjes nog ‘heel’ zijn. Dat wil zeggen: hebben ze gaten in de schil dan gooi je ze weg.
  3. Leg de kastanjes op de platte kant neer en gebruik een scherp mes om bovenop een kruis te maken. Doe je dit niet dan ‘ontploffen’ je kastanjes in plaats van te ‘poffen’. Ze zetten namelijk uit tijdens het bakken.
  4. Leg de kastanjes op de bakplaat en schuif in het midden van de oven. Pof de kastanjes gedurende 25 minuten en schep ze tussendoor 1 of 2 keer om.
  5. Als ze allemaal opengesprongen zijn haal je de plaat uit de oven. Verwijder direct de schil, want dit gaat het makkelijkst als ze nog warm zijn. Het gaat hierbij om de harde schil en het dunne velletje tot je enkel een zachte en lichte noot overhoudt.
  6. De gepofte kastanjes kun je vervolgens direct serveren met bijvoorbeeld een zout en vers gemalen peper. Een klontje boter kan en mag ook. Of bestrooi eventueel met wat verse kruiden naar wens.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Je kunt bovenstaande bereidingswijze ook gebruiken voor het poffen van kastanjes in de Airfryer (ca 15-20 minuten op 200 graden). Maar je kunt de kastanjes ook poffen in een ovenschaal of rechtstreeks op het rooster in een hete barbecue.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram


recept gepofte kastanjes maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met gepofte kastanjes maken in de oven. Eet smakelijk alvast!

Bron foto’s: foto 1

Category: Borrelhapjes en Snacks Tags: BBQ Recepten, bijgerecht, Glutenvrij, Herfst, kastanje, Nederlandse keuken, oven, poffen, snack, vegan, vegetarisch, Winter

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Italian Subway Broodjes (video)
Volgend bericht: UMAMI by Han – Amsterdam »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee