• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Borrelhapjes en Snacks / Gepofte kastanjes maken (in de oven)

Gepofte kastanjes maken (in de oven)

13 oktober 2020 Door Betina Oostveen Reageer

Tijdens een herfstwandeling in het bos met de kids begon mijn dochter kastanjes te rapen. De vraag was natuurlijk wat dit was. De kastanje bomen droppen hun vruchten in de herfst en de stekelige bolletjes vragen zeker de aandacht. Het is voor mij alweer even geleden dat ik gepofte kastanjes at, dus waarom niet zelf aan de slag gaan met gepofte kastanjes maken in de oven?

Kun je kastanjes eten?

Jazeker, maar helaas zijn ze niet allemaal eetbaar. Er zijn namelijk twee verschillende soorten kastanjes maar gelukkig wel duidelijk van elkaar te onderscheiden. Je hebt de zogehete tamme kastanje die je kunt eten en die een beetje zoet van smaak zijn. Maar je hebt ook een wilde kastanje soort die je beter niet kunt eten. Die zijn namelijk erg bitter van smaak en je kunt er zelfs buikpijn van krijgen.

verschil tamme en wilde kastanjes
Tamme kastanjes v.s. Wilde kastanjes

Het verschil tussen tamme en wilde kastanjes

Het verschil tussen de twee kastanjesoorten zit hem in de schil van de vrucht. De tamme kastanje herken je aan de zeer lange en dunne stekels. De wilde kastanje heeft juist zeer korte en dikke punten. Maar ook als de schil verwijderd is, kun je nog steeds de verschillen zien. Tamme kastanjes zijn namelijk niet helemaal rond – met meestal een vlakke of zelf holle zijde – en aan de bovenkant heb je een klein puntje. De wilde kastanjes – ook wel paardenkastanjes genoemd zijn juist weer helemaal egaal rond.

recept gepofte kastanjes maken © bettyskitchen.nl
recept gepofte kastanjes maken © bettyskitchen.nl

Recepten met gepofte kastanjes:

Na gepofte kastanjes maken in de oven, ga je ze pellen en serveer je ze (lauw)warm. Stop ze in een kommetje en top af met een klontje boter, (smoked) zeezout (flakes) & gemalen peper. Het is echt een heerlijke herfst of winter snack. Maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken in diverse bakrecepten. Van zoet tot hartig! Maak bijvoorbeeld deze recepten met gepofte kastanjes:

  • Kalkoenvulling ‘stuffing‘ met gepofte kastanjes (Kerst of Thanksgiving)
  • Pasta met boerenkool en gepofte kastanjes
  • Vegan Paddestoelenstoof met kastanjes
  • Vega Burger met champignons en kastanjes
  • Kastanje Truffelcake met chocolade en rood fruit
  • Knolselderijsoep met walnoten en kastanjes
  • Kastanje brood bakken
  • Gestoofde rode kool met kastanjes
  • Creme de marron maken

Recept Video: gepofte kastanjes maken in de oven:

Op het Youtube kanaal van Jamie Oliver staat een heel makkelijk video voor zelf gepofte kastanjes maken in de oven. Maar je kunt ook naar de receptkaart hieronder scrollen voor een uitgeschreven en uit te printen recept. Veel plezier met kastanjes poffen!



Print

Recept: Gepofte kastanjes maken (in de oven)

recept gepofte kastanjes maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Tijdens een herfstwandeling in het bos kon je vast een tas vol tamme kastanjes rapen. Eenmaal thuis kun je gepofte kastanjes in de oven maken. Een heerlijke en nootachtige snack die ik het liefste eet met een beetje boter, zeezout en peper. Maar eenmaal gepoft kun je de kastanjes ook gebruiken in diverse bakrecepten.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: naar wens
  • Category: Snack
  • Method: poffen
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

  • Tamme kastanjes (die met zeer lang stekelig jasje)
  • zout & peper, naar wens
  • Provencaalse kruidenmix (optioneel)
  • klontje boter (optioneel)

Extra:

  • bakplaat bekleed met bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden celcius (180 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier
  2. Verwijder de stekelige buitenkant van de kastanjes (als die er nog op zitten :-). Check vervolgens of de blote kastanjes nog ‘heel’ zijn. Dat wil zeggen: hebben ze gaten in de schil dan gooi je ze weg.
  3. Leg de kastanjes op de platte kant neer en gebruik een scherp mes om bovenop een kruis te maken. Doe je dit niet dan ‘ontploffen’ je kastanjes in plaats van te ‘poffen’. Ze zetten namelijk uit tijdens het bakken.
  4. Leg de kastanjes op de bakplaat en schuif in het midden van de oven. Pof de kastanjes gedurende 25 minuten en schep ze tussendoor 1 of 2 keer om.
  5. Als ze allemaal opengesprongen zijn haal je de plaat uit de oven. Verwijder direct de schil, want dit gaat het makkelijkst als ze nog warm zijn. Het gaat hierbij om de harde schil en het dunne velletje tot je enkel een zachte en lichte noot overhoudt.
  6. De gepofte kastanjes kun je vervolgens direct serveren met bijvoorbeeld een zout en vers gemalen peper. Een klontje boter kan en mag ook. Of bestrooi eventueel met wat verse kruiden naar wens.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Je kunt bovenstaande bereidingswijze ook gebruiken voor het poffen van kastanjes in de Airfryer (ca 15-20 minuten op 200 graden). Maar je kunt de kastanjes ook poffen in een ovenschaal of rechtstreeks op het rooster in een hete barbecue.

Keywords: kastanjes, poffen, herfst, zout, peper, boter

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram


recept gepofte kastanjes maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met gepofte kastanjes maken in de oven. Eet smakelijk alvast!

Bron foto’s: foto 1

Category: Borrelhapjes en Snacks Tags: BBQ Recepten, bijgerecht, Glutenvrij, Herfst, kastanje, Nederlandse keuken, oven, poffen, snack, vegan, vegetarisch, Winter

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Italian Subway Broodjes (video)
Volgend bericht: UMAMI by Han – Amsterdam »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in