Zelf pannenkoeken bakken is niet moeilijk en waarschijnlijk heb je alle ingrediënten al gewoon in huis liggen. Dit is een basisrecept voor pannenkoeken bakken met bloem, eieren en melk
Zelf pannenkoeken beslag maken
Als je echt ‘niets’ in huis hebt, kun je toch vaak nog lekker pannenkoeken gaan bakken. En het mooiste is nog: iedereen kan ze maken want pannenkoeken bakken is zo gemakkelijk. Hieronder vind je niet alleen een basisrecept voor pannenkoeken bakken, maar ook variaties voor het pannenkoeken beslag maken. En diverse toppings en recepten met pannenkoeken!

Recepten met pannenkoeken:
Als je eenmaal het basis recept voor pannenkoeken bakken onder de knie hebt, dan heb ik nog veel meer lekkere recpeten met pannnekoeken in petto voor je. Ook prima om te maken met ‘leftover’ pannenkoeken die een nachtje in de koelkast hebben gestaan.
- Pannenkoekentaart met citroen
- Bretonse pannenkoek met spinazie en spiegelei
- Pannenkoekentaart met appel en kaneelroom
- Italiaanse hartige pannenkoekentaart
- Pannenkoekentaart met spinazie en gehakt
- Gevulde hartige pannenkoeken
- Pannenkoekentaart met chocolade
- Opgerolde pannenkoeken met noten en karamelsaus
Basisrecept pannenkoeken bakken
Zelf pannenkoeken bakken is niet moeilijk en waarschijnlijk heb je alle ingredienten al gewoon in huis liggen. Dit is een basisrecept voor pannenkoeken bakken met bloem, eieren en melk, maar ook een paar variatierecepten en warmhoud tip voor je pannenkoeken.
- Prep Time: 35 min.
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 50 minuten
- Yield: 8 – 10 stuks 1x
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 2 grote eieren (L)
- 500 ml (plantaardige) melk,
- snufje zout,
- 250 gram bloem
- zonnebloemolie
Instructions
- Kluts de eieren met de melk even luchtig in een kom.
- Voeg het zout en de bloem toe en klop nogmaals goed door. Zorg dat alle klontjes er uit zijn.
- Zet het pannenkoekenbeslag apart en laat 30 minuten staan zodat de melk het bloem goed kan opnemen.
- Verwarm de oven voor op 60 graden (50 hetelucht). Plaats een kommetje omgekeerd op een groot bord (let op, ze moeten beiden in de oven kunnen). Plaat dit alvast in de oven.
- Verwarm een dunne crepepan of koekenpan op middelhoog vuur. Voeg een beetje olie toe aan de pan en zwenk deze zachtjes rond om de olie te verdelen. Blijf de steel met een hand vasthouden.
- Met je andere hand lepel gebruik je een soeplepel met beslag in het midden van de pan. Zwenk met je andere hand aan de steel de pan weer zachtjes rond om het beslag volledig uit de laten lopen en over de gehele bodem te verdelen.
- Zet de pan op het vuur en wacht tot de bovenkant volledig gestold is. Draai daarna de pannenkoek om. Dit kan met behulp van een spatel, maar je kunt ook een ‘draai’ in de lucht doen met de pan.
- Wacht daarna nog eventjes tot ook deze zijde gebakken is en verplaats de pannenkoek naar het bord met kommetje in de oven. Doe de oven weer dicht en bak ondertussen de volgende pannenkoek.
- Serveer je pannenkoeken met bijvoorbeeld stroop, (bruine)suiker, Nutella of zie ‘notes’.
Eet smakelijk!
Notes
Variatie recepten voor pannenkoeken beslag maken:
- Vervang 100 gram meel door boekweit meel voor een Franse pannenkoek (crepe).
- Bak eerst wat ham of ontbijtspek aan in de pan en giet hier het beslag op (mag wat dikker). Lekker met stroop!
- Voordat je de pannenkoek omdraait kun je ook wat geraspte kaas er op leggen. Laat deze dan een beetje mee stollen en draai daarna de pannenkoek pas om.
- Voeg 2-3 eetlepels suiker + 1.5 theelepel bakpoeder toe aan het beslag voor wat luchtigere en zoetere pannenkoeken.
- Rasp 1 appel fijn en voeg toe aan het beslag met 1 theelepel kaneel. Erg lekker met wat rozijnen en stroop of poedersuiker.
Keywords: pannenkoeken, eieren, beslag, bloem

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je met dit basisrecept zelf pannenkoeken wilt gaan bakken.

Geef een reactie