Blini met gerookte zalm is een klassiek gerecht. Blini zijn namelijk kleine pannenkoekjes gemaakt van onder andere boekweitmeel en stijfgeklopt eiwit.
Het resultaat is een luchtig maar hartig alternatief voor poffertjes en dus goed geschikt voor hartig beleg zoals zalm. Je zou ze echt een keertje moeten proberen!
Alhoewel blini oorspronkelijk uit Rusland komen, serveer ik deze ook graag bij een Engelse High Tea. Het is een welkome alternatief voor zalm-sandwiches en daarnaast kun je ze ook goed serveren als amuse op een feestje.
Maar mijn favoriete moment is eigenlijk gewoon als lunch. Vooral in het weekend! Dat geeft je dag toch een beetje een feestelijk tintje. En zo krijg je ook nog eens een lekkere portie omega 3 vetzuren binnen.
PrintRecept: Blini met gerookte zalm

- Prep Time: 10 minutes
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 30 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Lunch
- Cuisine: Russische Keuken
Ingredients
- 100 gram boekweitmeel,
- 100 gram bloem,
- 2 theelepels bakpoeder,
- zout, peper,
- 2 eieren (gesplitst!),
- 250 ml melk, olijfolie of bakboter,
- 125 ml zure room,
- 1 theelepel citroensap,
- 1 eetlepel fijngesneden bieslook,
- 200 gram gerookte zalm.
Instructions
- Maak eerst het beslag voor de blini: Zeef het boekweitmeel, de bloem, bakpoeder en 1/2 theelepel zout in een kom.
- Klop in een tweede kom de dooiers los met de helft van de melk. Voeg dit al roerende bij het meel, en roer tot een glad beslag. Voeg nu beetje bij beetje de laatste melk toe en blijf goed doorroeren.
- Klop in een derde kom de eiwitten stijf, en spatel deze door het beslag.
- Verhit een koekenpan met olijfolie of de bakboter, en schep hierin een 3-5 hoopjes beslag (afhankelijk van de grootte van de koekenpan).
- Bak de blini’s tot de onderkant goudbruin is en draai dan om, om ook de andere kant te bakken.
- Laat ze daarna op een warm bord glijden, en houd eventueel warm in de oven (+/- 60 graden) of boven op een pan met kokend water.
- Roer in een kommetje de zure room los met het citroensap, de bieslook en breng op smaak met nog wat zout en peper.
- Serveer aan tafel de blini met gerookte zalm een beetje zure room.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Geef een reactie