Surinaamse roti is een bekend comfort food gerecht dat zeer populair is als afhaalmaaltijd. Maar je maakt deze pannenkoeken en een bijbehorend gerecht zoals Masala kip en aardappels ook heel eenvoudig zelf. Veel beter en lekkerder dan uit een pakje of zakje, met een stuk minder suikers en zout. Dit recept voor Roti me masala kip en aardappels is heel lekker als doordeweekse maaltijd!
Wat is Roti met Masala Kip?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Roti slechts de benaming van een Surinaams platbrood gemaakt van tarwebloem en water. Het wordt ingesmeerd met olie of boter en is lekker vouwbaar of zelfs oprolbaar. Ideaal om in een Surinaams stoofgerecht zoals onderstaande Masala kip en aardappels te dopen en te verorberen. Je gebruikt de roti namelijk als een soort ‘lepel’ voor het opscheppen en met de handen eten van je gerecht. Voor de rest serveer je geen rijst bij je kerrie kip, maar de roti pannenkoek vormt je koolhydraatbron voor dit gerecht.
Wist je dat je ook heel eenvoudig Kip Masala in de slowcooker kunt bereiden? Binnenkort deel ik hier het recept met je. Lekker met stukken kousenband bijvoorbeeld.
Nog meer lekkere Surinaamse gerechten
En als je dan eenmaal lekker veel Roti vellen (pannenkoeken of plaat) hebt gebakken dan wil je er natuurlijk nog veel meer bij eten dan alleen Roti met Masala kip en aardappels. Wist je dat het ook erg lekker is om te serveren als lunch met bijvoorbeeld Masala Kerrie Eieren? Maar ik heb nog meer bekende Surinaamse gerechten voor je op de site staan. Check bijvoorbeeld eens deze Indische Pastel Goreng – in Suriname beter bekend als ‘pastei met gehakt’ . En wat dacht je van Bakabana (gebakken banaan) als dessert? Onze Nanda maakte tevens een heerlijke pittige Surinaamse zuurkool stamppot met tomaat en rode peper. Geniet heerlijk van deze recepten dus!
Recept: Roti met Masala Kip en aardappels
De lekkerste roti met masala kip en aardappels maak je gewoon zelf! Gebruik blokje kippendij en je favoriete comfort food wordt in ineens een vliegensvlugge doordeweekse maaltijd. Qua groene groenten kun je zelf varieeren. Ik gebruikte nu diepvries doperwten, maar kousenband en sperziebonen zijn ook grote favoriet bij dit Surinaamse kerrie kip gerecht.
- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 35 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met kip
- Cuisine: Surinaamse Keuken
Ingredients
- 400 gram kip(dij)filet
- 2 witte uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 tomaat
- 1 rode peper (of madamme Jeanette)
- 1 el. Roti Masala kerriemix
- 1 tl. komijn
- 1 tl. paprikapoeder
- 1 tl. gedroogde selderij
- 2 kipbouillonblokjes
- 500 gram voorgegaarde krieltjes
- 450 gram groene groente (zak diepvries) *
- 800 ml lauwwarm water
(* bijvoorbeeld stukken kousenband, sperziebonen of doperwten)
Voor erbij:
- 2 gekookte eieren
- 6 stuks roti pannenkoeken naar keuze
Instructions
- Snijd de kip in blokken. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Was de tomaat en snijd in stukken. Verwijder de steel van de peper en snijd fijn.
- Breng vervolgens een kleine kookpan met water aan de kook voor het blancheren van de groene groenten. Dit hoeft echt maar een minuut in koken water om het ijs te verwijderen. Giet daarna af. (TIP: Gebruik je verse groenten dan kun je deze stap overslaan en de groenten alleen even afspoelen.)
- Verwarm een braadpan op medium hoog vuur en bak de kip rondom aan in een scheutje olie. Niet helemaal gaar dus. Voeg de ui en knoflook toe en bak mee gedurende 1 minuut. Stop daarna de tomaat, peper, Roti Masala kruidenmix, komijn, paprikapoeder en gedroogde selderij erbij en bak het geheel aan gedurende 1 minuut.
- Leg de voorgekookte krieltjes en geblancheerde groene groenten in de pan. Verkruimel de bouillonblokjes erboven en schenk het water erbij. Breng het geheel aan de kook en verlaag daarna het vuur. Plaats de deksel op de pan en laat de roti 20 minuten zachtjes stoven.
- Ondertussen kook en pel je de eieren. En bak je (of verwarm je) de roti platen.
- Serveer de Roti met masala kip en geef er voor een ieder een half gekookt ei bij.
Eet smakelijk ! Groetjes, Betty
Notes
Wil je liever hele aardappels gebruiken voor dit recept? Schil ze en snijd in parten. De kooktijd dient dan wel verdubbeld te worden naar 40 minuten ipv 20 minuten. Check tussentijds ook of er nog genoeg water in de pan zit en schenk eventueel wat bij.
Ditzelfde geldt ook als je liever kippenpoten of kippenbout wilt gebruiken ipv klein gesneden kippendijtjes. De poten bak je wel eerst ook rondom aan. Het volledige garen gebeurt in de saus.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit recept voor Roti met masala kip en aardappels
Geef een reactie