• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Surinaamse zuurkool stamppot met tomaat en rode peper

Surinaamse zuurkool stamppot met tomaat en rode peper

10 januari 2022 Door Nanda Appelman Reageer

Zet jij voor vanavond ook deze Surinaamse zuurkool stamppot met tomaat en rode peper op het menu? Een lekker alternatief op de traditionele zuurkool stamppot en de rode peper zorgt voor een pittige twist!

Bijzondere twist op de ouderwetse zuurkoolstamppot

Het is vandaag weer Meatless Monday op site en dan kun je weer een overheerlijk vegetarisch recept op de site verwachten! En vandaag hebben we een hele bijzondere twist op de ouderwetse zuurkoolstamppot in petto voor jullie! Deze Surinaamse zuurkool stamppot met tomaat kun je tevens naar eigen wens vegetarisch maken of juist niet. In de meeste supermarkten kun je tegenwoordig namelijk vegetarische spekreepjes vinden, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gebruik te maken van reguliere magere spekreepjes.

recept Surinaamse zuurkool stamppot met tomaat © bettyskitchen

Vegetarische Surinaamse stamppot maken

Het idee voor dit recept ontstond tijdens een avondje uit eten. Ik werd in een restaurant namelijk verrast door ‘Surinaamse zuurkool stamppot’ op de kaart en dat bleek dus een zuurkool schotel met aardappels, rijst, tomaat en pittige rode peper er door. Dat vond ik zo lekker en verrassend dat ik dat meteen ook thuis wilde uitproberen. Een heerlijke combinatie van zoute, zure en pittige smaken. Kun jij ook geen genoegen krijgen van dit soort stamppot recepten? Bij Betty’s Kitchen houden we wel van varieren en experimenteren, dus wij hebben nog veel meer lekkere stamppot recepten op de site staan!


Print

Recept: Surinaamse zuurkool stamppot

recept zuurkool stamppot met tomaat © bettyskitchen
Print Recipe

Tijdens een avondje uit eten kwam ik deze Surinaamse zuurkool schotel tegen. Een lekker pittig gerecht, want het is een Surinaams zuurkool stamppot met tomaat en rode peper! Deze wil je ook een keertje proeven!

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarische hoofdgerecht
  • Cuisine: Surinaamse keuken

Ingredients

Scale
  • 400 gram zuurkool
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode pepers (indien gewenst)
  • 350 gram kruidige aardappels
  • 100 gram tomatenpuree
  • 75 gram zilvervliesrijst
  • 200 gram (vegetarische) spekreepjes
  • 6 piment bolletjes
  • 3 takjes verse of 1 tl. gedroogde peterselie
  • Peper en zout
  • Olie om te bakken

Instructions

  1. Schil de ui en knoflook en snij beide fijn. Was de tomaten en snij deze fijn. Ook de aardappels schil je en snij in grove stukken.
  2. Breng 2 pannen met water (en evt. wat zout) aan de kook voor de rijst en aardappels. De aardappels kook je in zo’n 20 minuten gaar, de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  3. Tijdens het koken van de rijst en aardappels kun je de zuurkool bereiden. Verwarm wat olijfolie in een ruime hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze totdat de ui glazig wordt. Dan schep je de tomatenpuree in de pan, roer goed door en bak 1-2 minuten mee. Voeg de tomaten en zuurkool toe, samen met 200 ml. water. Roer goed door en voeg de piment bolletjes en indien gewenst de rode pepers (in z’n geheel) toe. Zet het vuur laag en laat de zuurkool 20 min. zacht doorkoken. Tussendoor roer je regelmatig.
  4. Bak ondertussen in een koekenpan de (vegetarische) spekreepjes uit op middelhoog vuur. Als je verse peterselie hebt, knip of snij deze alvast fijn.
  5. Giet de rijst en aardappels af zodra ze gaar zijn. Stamp de aardappels fijn met een aardappelstamper. Zodra de zuurkool gaar is verwijder je de pepers en piment bolletjes. Schep de gestampte aardappels, rijst, peterselie en uitgebakken spekjes door de zuurkool. Proef en voeg naar eigen smaak nog extra zout en peper toe.

Eet smakelijk! Liefs, Nanda

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept Surinaamse zuurkool stamppot met tomaat © bettyskitchen

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Surinaamse zuurkool stamppot wilt gaan maken!

Zuurkool stamppot met tomaat_pinterest

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: Glutenvrij, hoofdgerechten, Nanda Appelman, stamppot, Surinaamse keuken, tomaten, vegan, vegetarisch, vegetarische spekjes, Winter, zuurkool

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Oreo Brownies met cacao (video)
Volgend bericht: No Knead Bread (brood zonder kneden) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 10x hartige paasrecepten met eieren voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes en meer gepocheerd, gekookt, gebakken 10x Hartige Paasrecepten met eieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas pavlova met aardbeien en advocaat © bettyskitchen.nl

Paas Pavlova met aardbeien en advocaat

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in