Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf gemaakt vele malen lekkerder! Ik geef je dan ook het recept voor zelf vegan falafel balletjes maken, die je overigens gewoon in de koekenpan bakt.
Vegan Falafel kikkererwten balletjes
Falafel is een heerlijk vegetarisch alternatief voor gehaktballen, want het hoofdbestanddeel zijn kikkererwten. In Noord-Afrika bijvoorbeeld zijn peulvruchten heel populair onder de lokale bevolking waarvan het overgrote deel vegetarisch is. In Egypte wordt falafel bijvoorbeeld als ontbijt geserveerd, maar in omliggende landen ook gerust als snack, broodbeleg en meer. Onderstaand recept is tevens glutenvrij omdat ik maizena gebruik in plaats van bloem. Je kunt beide opties gebruiken om zelf falafel balletjes te maken, want het vormt een bindmiddel en dat houdt de balletjes mooi bij elkaar. En uiteraard mag een snuf komijn nooit ontbreken bij het maken van vegan falafel kikkererwten balletjes.
Saus voor bij de falafel
Je kunt falafel balletjes eten en serveren in plaats van een stukje vlees. Kikkererwten en peulvruchten over het algemeen bevatten namelijk lekker veel eiwitten en vezels en maakt ze een ideale vleesvervanger. Voor de lunch maak ik regelmatig een wrap of pitabroodjes gevuld met ijsbergsla, komkommer en falafel! Maar wij zetten de balletjes ook regelmatig op tafel als vegetarisch borrelhapje. Het lekkerste is om hier dan een tahin saus bij te serveren, zo doen ze dat in het Midden-Oosten ook. Daarnaast voegt een lekkere pittige salsa van koriander en munt nog meer smaak toe. Uiteraard kan een homemade knoflooksaus natuurlijk ook!
Nog meer recepten met kikkererwten
Kun je geen genoegen krijgen van zelf falafel balletjes maken? Je kunt nog veel meer lekkere recepten met kikkererwten maken! Ik denk dat hummus dip misschien wel de meest bekende is! Maar geroosterde kikkererwten uit de oven zijn tevens een heerlijk hartige en voedzame snack! Onze Nanda maakte ook dit vegetarische stoofpotje met kikkererwten en zelf ben ik ook fan van deze couscous met koriander en kikkererwten! P.s Couscous & Falafel zijn ook een gouden combinatie! Geniet er heerlijk van dus!
Recept: Zelf falafel balletjes maken
Je kunt falafal in de supermarkt kopen maar zelf gemaakt is natuurlijk het allerlekkerst! Deze balletjes gemaakt van kikkererwten, koriander en peterselie zijn heerlijk als vegetarische vleesvervanger of als borrelhap. Serveer met een lichte tahin saus en pittige koriander saus voor nog meer smaak!
- Prep Time: 1 uur en 10 min.
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 1 uur en 20 minuten
- Yield: 20 stuks 1x
- Category: Hoofdgerecht met groenten
- Method: bakken
- Cuisine: Midden-Oosterse
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 1 blik kikkererwten a 800 gr (uitlekgewicht 480 gr)
- 2 sjalotjes, fijngehakt
- 3 teentjes knoflook, uitgeperst
- 5 el verse peterselie, fijngehakt
- 5 el verse koriander, fijngehakt
- 4 el maizena (of bloem)
- 1 el gemalen komijn
- 1 tl cayennepeper (of paprika poeder)
- 1 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- 1 – 3 el water
- sesamzaadjes
(*TIP: je kunt 1 el verse kruiden ook vervangen door 1 tl gedroogde variant)
Voor de tahin saus:
- 100 gr lichte tahin
- 75 ml water
- 1 el citroensap
- 1 knoflookteen, fijngehakt
- snuf zout
Voor de koriander saus:
- 5 el koriander blaadjes, fijngehakt
- 2 el verse munt, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 75 ml extra vierge olijfolie (5 el)
- 1 tl citroensap
- peper & zout
Extra:
- 150 ml zonnebloemolie
- koekenpan
- staafmixer
Instructions
- Giet de kikkererwten af, spoel na met koud water en laat goed uitlekken. droog. Stop alle ingrediënten voor de falafel – behalve het water en sesamzaad – in een keukenmachine en maal door elkaar. Doe dit niet te lang want je falafal moet nog wel een beetje structuur en ‘bite’ overhouden.
- Voeg beetje bij beetje water toe om het mengsel wat smeuiger te maken, maar niet te veel. Je moet er immers nog wel balletjes van kunnen vormen. Zet het falafel beslag een uurtje afgedekt in de koeling om wat op te stijven.
- Ondertussen ga je vast de sauzen voorbereiden. Voor de tahin saus roer je alle ingrediënten goed door elkaar in een kommetje. Voor de koriander saus pureer je alle ingrediënten met behulp van een staafmixer.
- Bestrooi een bordje met wat sesamzaad. Vorm met natte handen dan balletjes ter grootte van een bitterbal. Ik doe dit vaak in batches en bewaar tussendoor het mengsel in de koelkast. Leg de falafel balletjes op het sesamzaad, bestrooi met wat sesamzaad en druk ze een beetje plat (platte falafal bakt beter dan ronde balletjes in een koekenpan.) ps. Mocht het mengsel toch nog iets te nat blijken te zijn dan kun je nog een beetje extra maizena of bloem er doorheen prakken om dit te verhelpen.
- Giet 1 cm olie in de koekenpan en bak de falafel, in batches, aan weerszijden mooi goudbruin. Dit duurt ongeveer 6-7 minuten en draai daarbij regelmatig om. Laat de gebakken falafel uitlekken op een beetje keukenpapier.
- Serveer de falafel met de tahin saus en koriander saus.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Heb je gedroogde kikkererwten in huis? Gebruik dan 250 gram en week deze 24 uur van tevoren voor in koud water. Ze zullen zich volzuigen met water en dan kom je ook aan ca 450 gram kikkererwten.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf falafel balletjes wilt gaan maken!
Geef een reactie