• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Vegetarisch stoofpotje met kikkererwten

Vegetarisch stoofpotje met kikkererwten

8 januari 2018 Door Nanda Appelman Reageer

Voor de koude Meatless Mondays bedacht ik dit heerlijke vegetarisch stoofpotje met kikkererwten, champignons, sjalotjes en wortel.

Vegetarisch stoofpotje met kikkererwten

Je hebt de pan in een mum van tijd op het vuur staan en laat hem lekker op de achtergrond pruttelen. Een heerlijk winters stoofgerecht, waar heel het huis heerlijk naar gaat ruiken.

Winters vegetarisch stoofpotje

Wat is er lekkerder dan op een koude, regenachtige avond een stoofpotje op het vuur te zetten? Ik heb hier ook warme herinneringen aan van vroeger. Dat ik compleet natgeregend thuiskwam, het binnen lekker warm was en het hele huis ruikte naar stoofpot. In de herfst en winter is het dan ook een van m’n favoriete gerechten, zowel met als zonder vlees. Want met dit recept heb je weer een heerlijke vegetarische maaltijd op tafel staan.

Ik serveerde dit vegetarische stoofpotje met good old gekookte Hollandse aardappelen.  Als je een ander bijgerecht lekkerder vindt kan dat natuurlijk ook, denk aan: zoete aardappel, couscous, (naan)brood of rijst.

Nog meer winterse stoofpotjes recepten

Wil je ook eens een winters stoofpotje met vlees of vis proberen? Maak dan bijvoorbeeld dit Belgisch stoofvlees met bier en ontbijtkoek, een Mexicaans groentepotje en deze Marokkaanse stoofschotel met vis.

Print

Vegetarisch stoofpotje met kikkererwten

Vegetarisch stoofpotje met kikkererwten
Print Recipe
  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 1 hours 15 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 150 gram kikkererwten
  • 200 gram champignons
  • 4 sjalotjes
  • 1 medium grote winterwortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 70 gram tomatenpuree (1 klein blikje)
  • 1 bouillonblokjes (ik gebruikte uienbouillon)
  • 5 kruidnagels
  • 2 laurierbladen
  • 50 gram roomboter
  • 1 el. olijfolie
  • 200 ml. droge, rode wijn
  • Peper en zout
  • Evt: 300 gram kruimige aardappelen om erbij te serveren

Instructions

  1. Gebruik je gedroogde kikkererwten? Laat deze dan volgens de gebruiksaanwijzing wellen of voorkoken. Ik gebruikte kikkererwten uit pot die ik, na omspoelen, meteen kon gebruiken.
  2. Schil de sjalotten en snij ze in halve ringen. De knoflook pers of snij je alvast heel fijn en de champignons borstel je en halveer ze. Snij de winterwortel in grove plakken van ongeveer een centimeter en snij de plakken vervolgens in vieren. Schrap de wortel indien nodig van tevoren. 
  3. Breng alvast een halve liter water aan de kook en los het bouillon hierin op. 
  4. Verwarm een stoofpan op middelhoog vuur en voeg de boter en olijfolie eraan toe. Zodra deze goed verhit zijn voeg je de uien en champignons toe. Bak deze totdat ze lichtbruin beginnen te kleuren. Op dat moment voeg je de knoflook, tomatenpuree, kikkererwten en wortel toe. Dit verwarm je slechts enkele minuten. Blus af met de rode wijn en voeg ook het bouillon, de kruidnagels en laurierbladeren toe.
  5. Breng het vegetarisch stoofpotje aan de kook en zet de pan vervolgens op het laagste vuur. Laat het een uur zachtjes stoven met de deksel op de pan. Roer tussendoor regelmatig.
  6. Als je aardappels serveert bij de stoofpot, schil deze dan en snij in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Kook ze gaar in licht gezouten water binnen ongeveer 10 minuten.  Giet daarna af en bewaar met de deksel op de pan.
  7. Na de kooktijd proef je de stoofpot en voeg naar smaak nog peper en zout toe. Verwijder de kruidnagels en laurierbladeren voor het serveren.  Serveer het vegetarische stoofpotje met de gekookte aardappels.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda 

Notes

Bewaartip: dit gerecht kun je prima nog een paar dagen in de koelkast bewaren of na goed afkoelen invriezen. Dan heb je lekker wat achter de hand voor een dag dat koken er even niet in zit. Doe dit alleen met het stoofpotje en niet met de aardappelen. Bereid deze vers als je het weer serveert.

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Vegetarisch stoofpotje met kikkererwten

 

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: aardappels, champignons, Herfst, kikkererwten, kruidnagel, laurierblaadjes, Low Carb, Nanda Appelman, roomboter, sjalotten, stoofschotel, stoven, tomatenpuree, vegetarisch, Winter

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Rode Linzen pasta met tomatensaus en groente
Volgend bericht: Ovenschotel met prei en ham »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VALENTIJNSDAG

valentijnsdag recepten

Op zoek naar recepten om de meest romantische dag van het jaar te vieren? Check hier al onze Valentijnsdag recepten op een rijtje!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in