• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Zelf falafel balletjes maken

Zelf falafel balletjes maken

18 februari 2019 Door Betina Oostveen Reageer

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf gemaakt vele malen lekkerder! Ik geef je dan ook het recept voor zelf vegan falafel balletjes maken, die je overigens gewoon in de koekenpan bakt.

Vegan Falafel kikkererwten balletjes

Falafel is een heerlijk vegetarisch alternatief voor gehaktballen, want het hoofdbestanddeel zijn kikkererwten. In Noord-Afrika bijvoorbeeld zijn peulvruchten heel populair onder de lokale bevolking waarvan het overgrote deel vegetarisch is. In Egypte wordt falafel bijvoorbeeld als ontbijt geserveerd, maar in omliggende landen ook gerust als snack, broodbeleg en meer. Onderstaand recept is tevens glutenvrij omdat ik maizena gebruik in plaats van bloem. Je kunt beide opties gebruiken om zelf falafel balletjes te maken, want het vormt een bindmiddel en dat houdt de balletjes mooi bij elkaar. En uiteraard mag een snuf komijn nooit ontbreken bij het maken van vegan falafel kikkererwten balletjes.

Saus voor bij de falafel

Je kunt falafel balletjes eten en serveren in plaats van een stukje vlees. Kikkererwten en peulvruchten over het algemeen bevatten namelijk lekker veel eiwitten en vezels en maakt ze een ideale vleesvervanger. Voor de lunch maak ik regelmatig een wrap of pitabroodjes gevuld met ijsbergsla, komkommer en falafel! Maar wij zetten de balletjes ook regelmatig op tafel als vegetarisch borrelhapje. Het lekkerste is om hier dan een tahin saus bij te serveren, zo doen ze dat in het Midden-Oosten ook. Daarnaast voegt een lekkere pittige salsa van koriander en munt nog meer smaak toe. Uiteraard kan een homemade knoflooksaus natuurlijk ook!

zelf falafel maken
zelf falafel maken

Nog meer recepten met kikkererwten

Kun je geen genoegen krijgen van zelf falafel balletjes maken? Je kunt nog veel meer lekkere recepten met kikkererwten maken! Ik denk dat hummus dip misschien wel de meest bekende is! Maar geroosterde kikkererwten uit de oven zijn tevens een heerlijk hartige en voedzame snack! Onze Nanda maakte ook dit vegetarische stoofpotje met kikkererwten en zelf ben ik ook fan van deze couscous met koriander en kikkererwten! P.s Couscous & Falafel zijn ook een gouden combinatie! Geniet er heerlijk van dus!


Print

Recept: Zelf falafel balletjes maken

zelf falafel maken
Print Recipe

Je kunt falafal in de supermarkt kopen maar zelf gemaakt is natuurlijk het allerlekkerst! Deze balletjes gemaakt van kikkererwten, koriander en peterselie zijn heerlijk als vegetarische vleesvervanger of als borrelhap. Serveer met een lichte tahin saus en pittige koriander saus voor nog meer smaak!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 uur en 10 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 1 uur en 20 minuten
  • Yield: 20 stuks 1x
  • Category: Hoofdgerecht met groenten
  • Method: bakken
  • Cuisine: Midden-Oosterse
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 1 blik kikkererwten a 800 gr (uitlekgewicht 480 gr)
  • 2 sjalotjes, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 5 el verse peterselie, fijngehakt
  • 5 el  verse koriander, fijngehakt
  • 4 el maizena (of bloem)
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 tl cayennepeper (of paprika poeder)
  • 1 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 – 3 el water
  • sesamzaadjes

(*TIP: je kunt 1 el verse kruiden ook vervangen door 1 tl gedroogde variant)

Voor de tahin saus:

  • 100 gr lichte tahin
  • 75 ml water
  • 1 el citroensap
  • 1 knoflookteen, fijngehakt
  • snuf zout

Voor de koriander saus:

  • 5 el koriander blaadjes, fijngehakt
  • 2 el verse munt, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 75 ml extra vierge olijfolie (5 el)
  • 1 tl citroensap
  • peper & zout

Extra:

  • 150 ml zonnebloemolie
  • koekenpan
  • staafmixer

Instructions

  1. Giet de kikkererwten af, spoel na met koud water en laat goed uitlekken. droog. Stop alle ingrediënten voor de falafel – behalve het water en sesamzaad – in een keukenmachine en maal door elkaar. Doe dit niet te lang want je falafal moet nog wel een beetje structuur en ‘bite’ overhouden.
  2. Voeg beetje bij beetje water toe om het mengsel wat smeuiger te maken, maar niet te veel. Je moet er immers nog wel balletjes van kunnen vormen. Zet het falafel beslag een uurtje afgedekt in de koeling om wat op te stijven.
  3. Ondertussen ga je vast de sauzen voorbereiden. Voor de tahin saus roer je alle ingrediënten goed door elkaar in een kommetje. Voor de koriander saus pureer je alle ingrediënten met behulp van een staafmixer.
  4. Bestrooi een bordje met wat sesamzaad. Vorm met natte handen dan balletjes ter grootte van een bitterbal. Ik doe dit vaak in batches en bewaar tussendoor het mengsel in de koelkast. Leg de falafel balletjes op het sesamzaad, bestrooi met wat sesamzaad en druk ze een beetje plat (platte falafal bakt beter dan ronde balletjes in een koekenpan.) ps. Mocht het mengsel toch nog iets te nat blijken te zijn dan kun je nog een beetje extra maizena of bloem er doorheen prakken om dit te verhelpen.
  5. Giet 1 cm olie in de koekenpan en bak de falafel, in batches, aan weerszijden mooi goudbruin. Dit duurt ongeveer 6-7 minuten en draai daarbij regelmatig om. Laat de gebakken falafel uitlekken op een beetje keukenpapier.
  6. Serveer de falafel met de tahin saus en koriander saus.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

 

Notes

Heb je gedroogde kikkererwten in huis? Gebruik dan 250 gram en week deze 24 uur van tevoren voor in koud water. Ze zullen zich volzuigen met water en dan kom je ook aan ca 450 gram kikkererwten.

Keywords: falafel, kikkererwten, vegan, glutenvrij, balletjes, koriander, tahin

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

zelf falafel maken kikkererwten balletjes  bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf falafel balletjes wilt gaan maken!

Category: Borrelhapjes en Snacks, Vegetarische Hoofdgerechten Tags: Afrikaanse keuken, bakpoeder, basis recept, citroen, Egyptische keuken, falafel, Glutenvrij, kikkererwten, knoflook, koriander, Levantijnse keuken, maizena, Mediterrane keuken, munt, pesto, peterselie, sjalotten, tahini, vegan

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Shakshuka (video)
Volgend bericht: 5x tips voor een betere weerstand »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken
  • Vegetarische samosa's met homemade chutney Vegetarische Indiase samosa’s
  • recept ovenschotel met aardappels en gehakt musaka joegoslavische keuken balkan Betty's kitchen Ovenschotel met aardappels en gehakt (Musaka)

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee