Print

Recept: Zelf falafel balletjes maken

Je kunt falafal in de supermarkt kopen maar zelf gemaakt is natuurlijk het allerlekkerst! Deze balletjes gemaakt van kikkererwten, koriander en peterselie zijn heerlijk als vegetarische vleesvervanger of als borrelhap. Serveer met een lichte tahin saus en pittige koriander saus voor nog meer smaak!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 uur en 10 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 1 uur en 20 minuten
  • Yield: 20 stuks 1x
  • Category: Hoofdgerecht met groenten
  • Method: bakken
  • Cuisine: Midden-Oosterse
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 1 blik kikkererwten a 800 gr (uitlekgewicht 480 gr)
  • 2 sjalotjes, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 5 el verse peterselie, fijngehakt
  • 5 el  verse koriander, fijngehakt
  • 4 el maizena (of bloem)
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 tl cayennepeper (of paprika poeder)
  • 1 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 13 el water
  • sesamzaadjes

(*TIP: je kunt 1 el verse kruiden ook vervangen door 1 tl gedroogde variant)

Voor de tahin saus:

  • 100 gr lichte tahin
  • 75 ml water
  • 1 el citroensap
  • 1 knoflookteen, fijngehakt
  • snuf zout

Voor de koriander saus:

  • 5 el koriander blaadjes, fijngehakt
  • 2 el verse munt, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 75 ml extra vierge olijfolie (5 el)
  • 1 tl citroensap
  • peper & zout

Extra:

Instructions

  1. Giet de kikkererwten af, spoel na met koud water en laat goed uitlekken. droog. Stop alle ingrediënten voor de falafel – behalve het water en sesamzaad – in een keukenmachine en maal door elkaar. Doe dit niet te lang want je falafal moet nog wel een beetje structuur en ‘bite’ overhouden.
  2. Voeg beetje bij beetje water toe om het mengsel wat smeuiger te maken, maar niet te veel. Je moet er immers nog wel balletjes van kunnen vormen. Zet het falafel beslag een uurtje afgedekt in de koeling om wat op te stijven.
  3. Ondertussen ga je vast de sauzen voorbereiden. Voor de tahin saus roer je alle ingrediënten goed door elkaar in een kommetje. Voor de koriander saus pureer je alle ingrediënten met behulp van een staafmixer.
  4. Bestrooi een bordje met wat sesamzaad. Vorm met natte handen dan balletjes ter grootte van een bitterbal. Ik doe dit vaak in batches en bewaar tussendoor het mengsel in de koelkast. Leg de falafel balletjes op het sesamzaad, bestrooi met wat sesamzaad en druk ze een beetje plat (platte falafal bakt beter dan ronde balletjes in een koekenpan.) ps. Mocht het mengsel toch nog iets te nat blijken te zijn dan kun je nog een beetje extra maizena of bloem er doorheen prakken om dit te verhelpen.
  5. Giet 1 cm olie in de koekenpan en bak de falafel, in batches, aan weerszijden mooi goudbruin. Dit duurt ongeveer 6-7 minuten en draai daarbij regelmatig om. Laat de gebakken falafel uitlekken op een beetje keukenpapier.
  6. Serveer de falafel met de tahin saus en koriander saus.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

 

Notes

Heb je gedroogde kikkererwten in huis? Gebruik dan 250 gram en week deze 24 uur van tevoren voor in koud water. Ze zullen zich volzuigen met water en dan kom je ook aan ca 450 gram kikkererwten.

Keywords: falafel, kikkererwten, vegan, glutenvrij, balletjes, koriander, tahin