• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Sajoer Lodeh (groenten in kokosmelk)

Sajoer Lodeh (groenten in kokosmelk)

19 september 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Dit is alweer het laatste recept van onze Indonesische themaweek op de site. Maar geen enkele rijsttafel kan zonder groente (bij)gerechten en sajoer lodeh past daar perfect bij! Dit zijn namelijk verschillende groenten afgekookt in kokosmelk.

Wat is sajoer lodeh

Sajoer lodeh is een populair groentegerecht uit de Indonesische keuken op basis van kokosmelk. Het is zeker geen curry maar een milde stoof van diverse groenten in kokosmelk en bouillon. Veel voorkomende ingrediënten zijn kousenband (of boontjes), wortel, nangka (= jackfruit), taughe, aubergine of witte kool en je kunt zelfs tempé of tofu toevoegen. Het gerecht is niet pittig maar juist heel romig en mild van smaak waardoor het grote favoriet is bij mijn kids. Zowel als hoofdgerecht of als bijgerecht. Om het geheel af te maken kun je het nog bestrooien met seroendeng, dat is een mengsel van gebakken kokos en pinda’s. Yummmmm!

recept sajoer lodeh groenten in kokosmelk © bettyskitchen.nl
recept sajoer lodeh groenten in kokosmelk © bettyskitchen.nl

Nog meer Indonesische gerechten om van te smullen

Deze groenten afgekookt in kokosmelk maken een heerlijke vegetarische maaltijd. Zeker als je ook nog blokjes tempeh of tofu meekookt voor extra proteïne. Maar serveer de sajoer lodeh ook gerust als groente bijgerecht op je Indonesische rijsttafel. Hij combineert ook erg lekker met deze smaakvolle kleine indonesiche gehaktballetjes. Serveer hem bij de zoete babi kecap, de pittige Jackfruit Rendang of de smaakvolle Ajam Paniki. Selamat Makan!


Print

Recept: Sajoer Lodeh (groenten in kokosmelk)

recept sajoer lodeh groenten in kokosmelk © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Sajoer lodeh is een populair groentegerecht uit de Indonesische keuken op basis van kokosmelk. Dit is geen curry maar een milde stoof van diverse groenten in kokosmelk en bouillon. Veel voorkomende ingrediënten zijn kousenband (of boontjes), wortel, nangka (= jackfruit), taughe, aubergine of witte kool. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Method: koken
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

(*Gebruik een groentenmix van 800 gram voor 4 personen, dit kun je helemaal naar wens samenstellen)

  • 200 gram sperziebonen*
  • 200 gr spitskool*
  • 100 gr wortel*
  • 100 gr taughe*
  • 1 rode (punt)paprika*
  • 2 stengels citroengras (sereh)
  • 3 citroenblaadjes (djoeroek poeroet)
  • 1 Indisch laurier blad (salam)
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 500 ml kippenboullion
  • 200 ml kokosmelk
  • 50 gr santen
  • plantaardige olie, voor het bakken

Voor de boemboe:

  • 3 sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 kerimi noten
  • 2 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • 2 tl gedroogde laos (galanga)
  • 1 tl gemalen gember (djahe)
  • 1 tl gemalen komijn (djinten)
  • 1 tl gemalen kurkuma (kunjit)
  • 1 tl trassi
  • 1 tl tamarinde
  • 3 el zonnebloemolie

Extra:

  • hakmolentje, foodprocessor of staafmixer
  • kookpannetje met deksel

Instructions

  1. Snijd als eerste alle groenten voor. Snijd de uiteindes van de boontjes en halveer ze. Snijd de spitskool in grove stukken. Schrap de wortel en snijd in dunne plakken. Verwijder de steel en zaadjes van de paprika en snijd in grove stukken.
  2. Maak vervolgens de boemboe. Maal hiervoor alle genoemde ingrediënten fijn in een hakmolentje (of gebruik een staafmixer in een hoge kan). Verwarm een kookpannetje met een scheutje olie op middelmatig vuur en bak de boemboe gedurende 5 minuten aan. Blijf regelmatig roeren.
  3. Stop de groenten in het kookpannetje. Kneus de citroengras stengels op 3-4 plekken en voeg met de citroenblad, laurier en suiker toe aan de pan. Schenk daarna de bouillon, kokosmelk en santen erbij en roer goed door. Duw de groenten wat naar beneden met een spatel en breng aan de kook.
  4. Draai daarna het vuur laag, plaats de deksel en laat de sajoer lodeh zo’n 25 minuten op laag vuur stoven.

Selamat Makan! (=Eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Notes

Dit Indonesische gerecht kun je prima al bijgerecht serveren op een Indische rijsttafel. Wil je er een complete vegetarische hoofdmaaltijd van maken? Kook dan tevens blokjes tempé of tofu mee en serveer met rijst. Geef er aan tafel lekker wat sambal oelek of sambal manis bij. Zo kun je deze milde groente curry wat pit en extra smaak meegeven.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept sajoer lodeh groenten in kokosmelk © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van sajoer lodeh groenten in kokosmelk.

Category: Bijgerechten, Vegetarische Hoofdgerechten Tags: bouillon, citroengras, gember, Glutenvrij, groenten, hoofdgerechten, Indonesische keuken, knoflook, kokos, kokosmelk, komijn, koriander, kurkuma, laos, laurier blad, Paprika, puntpaprika, santen, sjalotten, sperziebonen, spitskool, suiker, tamarinde, taughe, tempeh, tofu, trassi, vegetarisch, wortels

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Spaanse rijst met tomaten (Arroz Rojo)
Volgend bericht: Oreo Cookie Poffertjes »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

recept heldere minestroe met tortellini en spek blokjes © bettyskitchen.nl

Heldere minestrone met tortellini

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee