• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Tartaarsaus

Tartaarsaus

22 september 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Tartaarsaus is een heerlijk klassieke Franse saus voor bij vis! De basis is – uiteraard- mayonaise met tuinkruiden en garnituur van oa. augurk. Hier blijf je van eten, echt waar! Niet te verwarren met remoulade of ravigottesaus, maar daar vertel ik je hieronder meer over.

Wat is tartaarsaus?

Tartaarsaus is een frisse saus voor bij gefrituurde of gebakken vis. Het betreft hier een koude bereiding en dus een koude saus op basis van mayonaise en vaak ook zure zoom. In de saus wordt garnituur van augurken of kappertjes, maar ook gesnipperde ui of sjalot gebruikt. Daarnaast worden er ook stukjes hard gekookt ei, peterselie en/of bieslook en wat citroen toegevoegd. Roer het geheel even door elkaar en je tartaarsaus kan direct geserveerd worden.

recept tartaarsaus voor bij vis remoulade ravigote © bettyskitchen.nl
recept tartaarsaus  voor bij vis remoulade ravigote © bettyskitchen.nl

De fijngesneden en blokjes garnituur in tartaarsaus zijn overigens ook mijn persoonlijke favorieten om te serveren bij Steak Tartare. Dit is echt volkomen toevallig maar zeker lekker bij heel veel gerechten. Zo kun je tartaarsaus heel goed serveren bij Fish ‘n Chips (komt morgen online), maar ook bij deze hele schol van de barbecue. Serveer voor de borrel eens een carpaccio van gerookte zalm en lepel hier een beetje tartaarsaus overheen. Daarnaast is het ook heerlijk als dip voor deze tonijnkoekjes!

recept tartaarsaus  voor bij vis remoulade ravigote © bettyskitchen.nl
Fish ‘n Chips
recept tartaarsaus voor bij vis remoulade ravigote © bettyskitchen.nl
Tartaarsaus
recept carpaccio van gerookte zalm © bettyskitchen.nl
Zalm Carpaccio

Verschil tussen tartaarsaus, remoulade en ravigottesaus

Tartaarsaus lijkt redelijk veel op remoulade en wordt ook wel eens verward met ravigote. Tartaarsaus is een soort verrijkte versie van remoulade want deze laatste bevat juist geen gehakte ei en zure room. Kijken we vervolgens naar ravigottesaus: dan lijkt deze ook sprekend op remoulade. Maar in plaats van mayonaise te gebruiken is ravigote een vinaigrette op basis van olie en azijn. De Fransen zijn dol op hun sausjes en vinaigrettes en hanteren dus ook andere benamingen voor deze verschillen. Echter zijn de fijngesneden sjalotjes en augurken of kappertjes dus altijd een rode draad door de sauzen.


Print

Recept voor Tartaarsaus maken

recept tartaarsaus voor bij vis remoulade ravigote © bettyskitchen.nl
Print Recipe
  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 5 minuten
  • Yield: 1 kommetje 1x
  • Category: dips, dressings en sauzen
  • Method: koud
  • Cuisine: Franse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 100 gram mayonaise
  • 50 gram zure room
  • 1 hard gekookt ei
  • 1 sjalot
  • 2 el. augurk in kleine blokjes
  • 2 el. fijngehakte peterselie
  • 1 – 2 el. citroensap
  • peper & zout

Extra:

  • eiersnijder (optioneel)

Instructions

  1. Stop de mayonaise en zure room in een kom. Roer even kort maar goed door.
  2. Pel het ei en snijd in kleine blokjes (Tip: gebruik hier een eiersnijder voor). Pel en snipper het sjalotje. Meng vervolgens ei, sjalot, augurk, peterselie en helft van citroensap door de mayonaise.
  3. Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel nog een beetje citroensap.
  4. De tartaarsaus is direct klaar voor gebruik. Svp bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast (max 2 dagen).

Notes

Variatietips voor tartaarsaus:

  • Vervang de blokjes augurk door uitgelekte kappertjes.
  • Gebruik in plaats van fijn gesnipperde sjalotjes eens gewone ui, bosui of gesnipperde bieslook
  • Vervang (een deel van) de citroensap door een lepeltje mosterd.
  • Gebruik eens dikke yoghurt in plaats van zure room voor een frissere smaak.

Keywords: saus, tartaar, vis, mayonaise, eieren, peterselie, augurken, citroen

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van tartaarsaus – natuurlijk DE saus voor bij gebakken of gefrituurde vis.

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten Tags: augurken, azijn, bieslook, bijgerecht, eieren, Franse keuken, kappertjes, mayonaise, mosterd, peterselie, ravigottesaus, saus, vinaigrette, Vis, witte wijnazijn, zure room

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Oreo Cookie Poffertjes
Volgend bericht: Fish and Chips »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • 15x gezonde smoothies recepten met groente en fruit © bettyskitchen.nl 15x Gezonde Smoothies
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

recept vlechtbrood met brie en cranberry © bettyskitchen.nl

Vlechtbrood met brie en cranberry (Video)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in