Print

Recept: Sajoer Lodeh (groenten in kokosmelk)

Sajoer lodeh is een populair groentegerecht uit de Indonesische keuken op basis van kokosmelk. Dit is geen curry maar een milde stoof van diverse groenten in kokosmelk en bouillon. Veel voorkomende ingrediënten zijn kousenband (of boontjes), wortel, nangka (= jackfruit), taughe, aubergine of witte kool. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Method: koken
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

(*Gebruik een groentenmix van 800 gram voor 4 personen, dit kun je helemaal naar wens samenstellen)

  • 200 gram sperziebonen*
  • 200 gr spitskool*
  • 100 gr wortel*
  • 100 gr taughe*
  • 1 rode (punt)paprika*
  • 2 stengels citroengras (sereh)
  • 3 citroenblaadjes (djoeroek poeroet)
  • 1 (Indisch) laurier blad
  • 1 eetlepel palmsuiker (of lichtbruine basterd suiker)
  • 500 ml kippenboullion
  • 200 ml kokosmelk
  • 50 gr santen
  • plantaardige olie, voor het bakken

Voor de boemboe:

  • 3 sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 kerimi noten
  • 2 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • 2 tl gedroogde laos (galanga)
  • 1 tl gemalen gember (djahe)
  • 1 tl gemalen komijn (djinten)
  • 1 tl gemalen kurkuma (kunjit)
  • 1 tl trassi
  • 1 tl tamarinde
  • 3 el zonnebloemolie

Extra:

  • hakmolentje, foodprocessor of staafmixer
  • kookpannetje met deksel

Instructions

  1. Snijd als eerste alle groenten voor. Snijd de uiteindes van de boontjes en halveer ze. Snijd de spitskool in grove stukken. Schrap de wortel en snijd in dunne plakken. Verwijder de steel en zaadjes van de paprika en snijd in grove stukken.
  2. Maak vervolgens de boemboe. Maal hiervoor alle genoemde ingrediënten fijn in een hakmolentje (of gebruik een staafmixer in een hoge kan). Verwarm een kookpannetje met een scheutje olie op middelmatig vuur en bak de boemboe gedurende 5 minuten aan. Blijf regelmatig roeren.
  3. Stop de groenten in het kookpannetje. Kneus de citroengras stengels op 3-4 plekken en voeg met de citroenblad, laurier en suiker toe aan de pan. Schenk daarna de bouillon, kokosmelk en santen erbij en roer goed door. Duw de groenten wat naar beneden met een spatel en breng aan de kook.
  4. Draai daarna het vuur laag, plaats de deksel en laat de sajoer lodeh zo’n 25 minuten op laag vuur stoven.

Selamat Makan! (=Eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Notes

Dit Indonesische gerecht kun je prima al bijgerecht serveren op een Indische rijsttafel. Wil je er een complete vegetarische hoofdmaaltijd van maken? Kook dan tevens blokjes tempé of tofu mee en serveer met rijst. Geef er aan tafel lekker wat sambal oelek of sambal manis bij. Zo kun je deze milde groente curry wat pit en extra smaak meegeven.

Keywords: groenten, stoof, kokosmelk, sperziebonen, wortel, witte kool, bamboe, mild