• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Gevulde paprika met gehakt en rijst

Gevulde paprika met gehakt en rijst

24 januari 2020 Door Betina Oostveen 8 Reacties

Dit recept voor gevulde paprika met gehakt en rijst is er eentje uit de oude doos! Heerlijk comfortfood dat mij meeneemt naar vroegere tijden en heerlijk vullend als avondmaal. Daarnaast is dit ook nog eens een echt budget gerecht!

Winterse stoofschotels en one-pot gerechten

Afgelopen week daalden de temperaturen weer even naar standje vries en dan heb ik altijd enorme zin om op te warmen bij winterse stoofschotels, een one-pot gerechten. Lekker makkelijk alles in een pan en geen ingewikkeld gedoe. Deze stoofschotel met gevulde paprika met gehakt en rijst past hier dan ook perfect bij en warmt je heerlijk op na een koude dag. Het is een hartverwarmend gerecht en relatief goedkoop om te maken.

recept voor gevulde paprika met gehakt en rijst punjeni paprike © bettyskitchen.nl

Gevulde paprika volgens familie recept

In het voormalige Joegoslavie heet dit gerecht ‘punjeni paprike‘ en het is een typisch plattelands gerecht. Ik at het dan ook regelmatig thuis en tijdens vakanties bij opa en oma aldaar. Ook al lijkt de ingrediënten lijst een beetje lang, het zijn allemaal vrij standaard ingrediënten uit menig voorraadkast. En het maakt van deze gevulde paprikas met gehakt en rijst dan ook een allemans vriend. Maar wist je dat er in meer landen met rijst gevulde groenten op tafel staan? In Griekenland eten ze bijvoorbeeld dolma’s met rijst in wijnblad. En in Egypte komt de gevulde paprika ook gerust voorbij.


Print

Recept: Gevulde paprika met gehakt en rijst

recept voor gevulde paprika met gehakt en rijst punjeni paprike © bettyskitchen.nl
Print Recipe

★★★★

4 from 2 reviews

Dit recept voor gevulde paprika met gehakt en rijst is er eentje uit de oude doos! Heerlijk comfortfood dat mij meeneemt naar vroegere tijden en heerlijk vullend als avondmaal.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 1 uur en 15 minuten
  • Yield: 4–6 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Balkan keuken

Ingredients

Scale
  • kilozak buitenbeentjes paprika’s
  • 500 gram rundergehakt,
  • 120 gram rijst, 
  • 1 kleine ui, gesnipperd, 
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst,
  • 1 eetlepel ajvar,
  • 2 eetlepels fijngehakte verse peterselie,
  • peper & zout.

Extra:

  • 50 gram boter,
  • 50 gram bloem,
  • 1.5 liter koud water,
  • 2 vegetarische bouillonblokjes,
  • 2 eetlepels paprikapoeder,
  • 1 kleine (kruimige) aardappel.

Instructions

  1. Steek met een klein mesje een rondje uit rondom de steel van de paprika’s. Pluk met je vingers de zaadlijsten uit de paprika’s en gooi deze en de stelen weg. Spoel de paprika’s af onder de kraan en laat uitlekken.
  2. Meng in een grote kom het gehakt, met de ongewassen rijst de ui en de knoflook. Breng op smaak met de ajvar, peterselie en peper & zout. Vul vervolgens de uitgeholde paprika’s met het rauwe gehakt-rijstmengsel en druk goed aan. Pas op dat je de paprika’s niet kapot drukt.
  3. Smelt de boter in een ruime soeppan op medium vuur. Voeg de bloem toe en bak dit gedurende een paar minuten lichtbruin aan in de pan. (Dit heet ook wel een ‘roux’ maken. )Giet hier een liter van het koude water op en voeg de bouillonblokjes en paprikapoeder toe. Leg met behulp van een opscheplepel de paprikas in de bouillon. Rangschik ze over de bodem, naast elkaar en een tweede laag er bovenop. Schenk eventueel de rest van het koude water er ook bij, zorg er in ieder geval voor dat alles net onder water.
  4. Schil de aardappel en snijd in kleine blokjes. Giet deze over de paprika’s, in de bouillon zodat je straks een meer gebonden saus krijgt. Breng het geheel aan de kook en laat de gevulde paprika;s op medium vuur, gedurende 1 uur, zachtjes doorkoken. 
  5. Schep de gevulde paprika’s uit over diepe borden, met een soepopscheplepel van de ‘saus. Geef er (Turks) brood bij om op te deppen.

Prijatno! (= Eet smakelijk!)

Notes

Variatie tip: bij stap 2 kneed je 1-2 theelepels tacokruiden door het gehaktmengsel voor een pittiger accent.

Keywords: vlees, gehakt, rijst, paprika

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze gevulde paprika’s wilt gaan maken!

Category: Vlees Recepten Tags: aardappels, Balkan keuken, bloem, boter, budget koken, Egyptische keuken, gehakt, hoofdgerechten, one pot, Paprika, paprikapoeder, peterselie, rijst, rundvlees, stoofschotel, vlees

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Ruby Rose wijnbar in Utrecht
Volgend bericht: Pita met aubergine, ei en houmous (sabich) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Jacqueline

    24 mei 2020 om 1:06 pm

    De rijst is nog ongekookt als je het in de paprika doet???

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      24 mei 2020 om 3:26 pm

      jazeker! Je dompelt alles onder in de ‘saus’ en kookt het namelijk daarin gaar.

      Beantwoorden
  2. kees

    24 oktober 2020 om 5:42 pm

    IK bak het gehakt altijd eerst, zo zag ik het ook in he5t restaurant waar ik werkte, en was joegoslavisch.

    eens proberen dan rauw.

    Ik gebruik ipv bouillon vegeta dat is te krijgen in de poolse winkel,

    vrg

    Beantwoorden
  3. Ginny

    24 oktober 2020 om 6:17 pm

    Hi Betty, de bloem is gaan samenklonteren in de saus, wat heb ik verkeerd gedaan? Ik heb na het toevoegen van het koude water, bouillonblokjes en paprikapoeder de saus geroerd en daarna de paprika’s en aardappels in de nog lauwe saus toegevoegd, maar nadat de saus is gaan koken is de bloem in klonten komen bovendrijven. Is dit normaal?
    Verder ruikt het heerlijk hartig, ben benieuwd hoe de smaak is!
    Groet, Ginny

    ★★★★

    Beantwoorden
    • Ginny

      24 oktober 2020 om 7:50 pm

      Het is uiteindelijk goed gekomen, na 1 uurtje sudderen geen klontjes meer te bekennen! We hebben gesmuld! Dank voor dit lekkere recept!

      ★★★★

      Beantwoorden
      • Betina Oostveen

        26 oktober 2020 om 12:27 pm

        Heel erg fijn om te horen! Enjoy!

  4. Joop

    25 mei 2021 om 5:33 pm

    Hoi Betsy,

    Ik begrijp de 3 de stap niet , wat is de ROUX ? die je moet bakken.?
    BVD voor een reactie

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      31 mei 2021 om 9:51 am

      Hi Joop,
      een roux maken is een klein ‘beslag’ van gesmolten boter en bloem bakken. Hier wordt dan vloeistof aan toegevoegd en door de bloem wordt deze dan dikker. Zo kun je o.a. soepen en sauzen binden.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • 10x Recepten voor nacho’s en tortilla chips
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • Vegetarische samosa's met homemade chutney Vegetarische Indiase samosa’s

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in