• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Ajvar (paprika-aubergine puree)

Ajvar (paprika-aubergine puree)

26 februari 2013 Door Betina Oostveen 11 Reacties

Ajvar is een hemels goedje uit het voormalige Joegoslavië! Ik ben er mee opgegroeid en het wordt haast overal voor gebruikt: op brood (bijv. kaastosti!), in de soep, als toevoeging in een jus of sausje, maar ook als dip (bij o.a. Pita). Ajvar is een echte alleskunner en is standaard te vinden in elke ‘Balkan’ keuken.

ajvar paprik aubergine puree

Kant-en-klaar vind je inmiddels Ajavr in de schappen bij diverse super supermarkten. Check hiervoor het Mediterrane schap of breng een bezoek aan een Marokkaanse of Turkse buurtsuper. Maar het is natuurlijk veel lekkerder om zelf Ajvar te maken.

Traditioneel worden  ‘gewone’ rode paprika’s gebruikt om zelf Ajvar te maken, maar ik geef zelf echter de voorkeur aan die grote zoete punt paprika’s én ik voeg een Spaanse peper toe, voor een beetje meer pit. Met dit recept maak je een kleine batch ajvar om vervolgens zelf 2-4 potjes mee te vullen.

Zorg er voor dat je steriele potten met deksel gebruikt (simpelweg even 10 minuten uitkoken in een pan met water en daarna aan de lucht laten drogen). En je kunt een dichte pot Ajvar gerust een paar weken op een koel en donker plekje bewaren. Zodra een pot eenmaal open is adviseer ik je deze in de koelkast te bewaren om vervolgens zoveel mogelijk op te smeren en te verwerken in recepten. Ajvar is wat dat betreft een ware smaakmaker.

Recept voor Ajvar (paprika-aubergine puree):

(Voor ongeveer 1 liter pot)

Ingrediënten:

  • 8 grote zoete punt paprika’s (ca. 1 kilo),
  • 2 grote aubergines (ca. 1/2 kilo),
  • 1 spaanse peper,
  • peper,
  • zout,
  • olijfolie,
  • 3 tenen knoflook,
  • gesteriliseerde, hersluitbare pot.

Extra: Food Processor

Bereidingstijd: 25 + 60 minuten

Bereidingswijze:  

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden/160 hete lucht. Was de paprika’s, aubergines en pepertje en spreid ze uit over een bakplaat.ajvar
  2. Bak de groenten ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven (ze zullen helemaal zacht worden). Laat ze hierna afkoelen en verwijder de stelen, zaadjes en eventueel de schil of velletjes. Hak de groenten in grove stukken en maal fijn in een food processor. (Mocht je food processor niet groot genoeg zijn om alles in 1 keer te vermalen, splits de groenten dan op in meerdere porties.)ajvar
  3. Verwarm ondertussen in een brede (hapjes) pan een laagje olijfolie. Pers de knoflook uit en bak deze in de olie totdat hij licht bruin begint te kleuren. Voeg de paprika-aubergine puree toe en breng op smaak met zout en peper.ajvar
  4. Verwarm de puree tot een kookpunt, en draai daarna het vuur laag. Laat de puree, onder regelmatig roeren, 1 uur lang stoven.
  5. Giet de warme Ajvar in gesteriliseerde potjes en schenk een dun laagje olie bovenop. Draai de deksels meteen dicht, want terwijl de puree afkoelt, trekt deze meteen vacuüm. De potten zijn zo langer houdbaar, en bewaar op een koele, droge plek. Na opening in de koelkast bewaren.

Prijatno!

Groetjes, Betty

ajvar paprika aubergine puree _shutterstock_367587134

(Bron foto’s:  paprika puree 1, paprika puree 2)

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten Tags: Ajvar, detox recepten, dips, Joegoslavische keuken, Paprika, saus

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « The Oscars: Hoe eten de sterren?
Volgend bericht: Italiaanse tomatensoep »

Lees Interacties

Reacties

  1. Brunhilde en Quinten

    8 februari 2014 om 5:39 pm

    Ah wat leuk Betty! Quinten, mijn zoon van 11 en zijn klasgenootje Yousef maken een Powerpoint presentatie, in opdracht van hun juf, over voormalig Joegoslavië en toen wij informatie zochten over traditioneel eten uit voormalig Joegoslavië, belandden we op jouw website.
    Ik heb zojuist het recept van Ajvar overgeschreven en we gaan het zeker een keer maken!
    We vragen ons nog af wat nog meer typisch eten uit voormalig Joegoslavië is. Eten zij/jullie bijvoorbeeld veel vlees?? Leuk als je hier antwoord op geeft (de presentatie is dinsdag), anders in ieder geval bedankt voor jouw leuke en handige informatie!
    Groetjes Quinten, Yousef en Brunhilde.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      9 februari 2014 om 8:58 am

      Goede morgen Brunhilde, wat leuk om te horen!
      Ik stuur jullie even een mailtje met wat meer informatie
      Groetjes,
      Betty

      Beantwoorden
  2. Aca

    2 april 2014 om 9:11 pm

    Er is een enorme variëteit aan eten uit ex-joegoslavië, o.a Cevapcici, djuvec, verschillende varianten ervan, pljeskavice,, gevulde paprika, gehakt in koolbladeren heb je ook nog en veel meer, zoek eens op youtube, Staan heel veel zaken en hoe je het klaarmaakt. Verder als je nieuwsgierig bent naar ex-Joegoslavië cultuur, mensen enz raad ik je een leuke site aan van Rudi en Marija: http://www.groetenuitsurduk.nl Heel leerrijk en informatief. Succes en groet.

    Beantwoorden
  3. Aca

    2 april 2014 om 9:12 pm

    Even een kleine toevoeging, cevapcici zijn ook zelf te maken uiteraard maar zijn ook bij de Lidl in vriesvak te koop, zelfgemaakt lekkerder, maar van de Lidl ook niet verkeerd!

    Beantwoorden
  4. Ursula (missFromage)

    6 juni 2014 om 5:20 pm

    Hi Betina,

    Grappig, jij houdt ook al van puntpaprika’s in je ajvar 🙂 Onze recepten lijken wat betreft ingrediënten en bereidingswijze wel op elkaar, maar volgens mij laat jij het goedje duidelijk langer op het vuur staan na pureren. De volgende keer ga ik jouw variant eens proberen. Verandering van spijs…

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      11 juni 2014 om 2:52 pm

      ja, als een deel van de familie uit het voormalige Joegoslavie komt, dan wordt de ajvar er met de paplepel ingegoten 🙂

      Beantwoorden
  5. truus hikspoors-iwanow

    7 oktober 2015 om 5:18 pm

    In de balkanlanden gegeten. Heel lekker. Ik ga het recept zeker maken.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 oktober 2015 om 6:28 pm

      Ja lekker he!

      Beantwoorden
  6. Nicole Frusch

    15 augustus 2017 om 9:49 am

    Hoi Betty, in welke gerechten gebruik je ajvar? Ik kom het tot nu toe vooral tegen als broodbeleg en voor bij vlees.

    Alvast bedankt, groetjes Nicole

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      22 augustus 2017 om 5:04 pm

      Wij roeren gerust een (paar) eetlepel(s) door soepen en sauzen. Maar ik kneed ook een beetje door mijn homemade hamburgers,
      gebruik het in barbecue marinades etc.
      Je kunt er alle kanten mee op, want het is een heerlijke smaakmaker 🙂

      Beantwoorden
  7. Tineke

    18 december 2017 om 9:26 am

    deze ga ik zeker maken komende week, krijg veel eters en moet voor variatie zorgen, dank voor je recepten, ik heb er al meer gedeeld

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • recept ossobuco gestoofde kalfsschenkel uit Milaan © bettyskitchen.nl Ossobuco – gestoofde kalfsschenkel uit Milaa...
  • paella met garnalen op de barbecue bereiden campingaz recept © bettyskitchen.nl Paella met garnalen en mosselen
  • 15x Vaderdag recepten
  • recept quiche met champignons prei en blauwe kaas © bettyskitchen.nl Quiche met champignons, prei en blauwe kaas
  • 5x kidsproof bbq spiesjes © bettyskitchen.nl 5x Kidsproof BBQ spiesjes
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept tostada elote The Streetfood Club Utrecht © bettyskitchen.nl

Tostada Elote (Taco’s met mais)

recept tacos met pittige kip © bettyskitchen.nl

Tacos met pittige kip (van de BBQ)

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept babi kecap restaurant blauw © bettyskitchen.nl

Babi Kecap – uit Restaurant BLAUW kookboek

Tropisch quinoa ontbijt met earl grey © bettyskitchen.nl

Tropisch quinoa ontbijt met earl grey

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in