Print

Gevulde paprika met gehakt en rijst

Dit recept voor gevulde paprika met gehakt en rijst is er eentje uit de oude doos! Heerlijk comfortfood dat mij meeneemt naar vroegere tijden en heerlijk vullend als avondmaal.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 1 uur en 15 minuten
  • Yield: 4-6 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Balkan keuken

Ingredients

Scale
  • kilozak buitenbeentjes paprika’s
  • 500 gram rundergehakt,
  • 120 gram rijst, 
  • 1 kleine ui, gesnipperd, 
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst,
  • 1 eetlepel ajvar,
  • 2 eetlepels fijngehakte verse peterselie,
  • peper & zout.

Extra:

  • 50 gram boter,
  • 50 gram bloem,
  • 1.5 liter koud water,
  • 2 vegetarische bouillonblokjes,
  • 2 eetlepels paprikapoeder,
  • 1 kleine (kruimige) aardappel.

Instructions

  1. Steek met een klein mesje een rondje uit rondom de steel van de paprika’s. Pluk met je vingers de zaadlijsten uit de paprika’s en gooi deze en de stelen weg. Spoel de paprika’s af onder de kraan en laat uitlekken.
  2. Meng in een grote kom het gehakt, met de ongewassen rijst de ui en de knoflook. Breng op smaak met de ajvar, peterselie en peper & zout. Vul vervolgens de uitgeholde paprika’s met het rauwe gehakt-rijstmengsel en druk goed aan. Pas op dat je de paprika’s niet kapot drukt.
  3. Smelt de boter in een ruime soeppan op medium vuur. Voeg de bloem toe en bak dit gedurende een paar minuten lichtbruin aan in de pan. (Dit heet ook wel een ‘roux’ maken. )Giet hier een liter van het koude water op en voeg de bouillonblokjes en paprikapoeder toe. Leg met behulp van een opscheplepel de paprikas in de bouillon. Rangschik ze over de bodem, naast elkaar en een tweede laag er bovenop. Schenk eventueel de rest van het koude water er ook bij, zorg er in ieder geval voor dat alles net onder water.
  4. Schil de aardappel en snijd in kleine blokjes. Giet deze over de paprika’s, in de bouillon zodat je straks een meer gebonden saus krijgt. Breng het geheel aan de kook en laat de gevulde paprika;s op medium vuur, gedurende 1 uur, zachtjes doorkoken. 
  5. Schep de gevulde paprika’s uit over diepe borden, met een soepopscheplepel van de ‘saus. Geef er (Turks) brood bij om op te deppen.

Prijatno! (= Eet smakelijk!)

Notes

Variatie tip: bij stap 2 kneed je 1-2 theelepels tacokruiden door het gehaktmengsel voor een pittiger accent.

Keywords: vlees, gehakt, rijst, paprika