Heb je ooit wel eens aardappel pannenkoekjes gegeten? Deze Joodse ‘Latkes’ worden traditioneel tijdens Chanoeka gegeten en ik laat je zien hoe makkelijk je zelf aardappel ‘latkes’ kunt maken.
Aardappel Latkes maken voor Chanoeka
Je hoeft zelf geen Joodse afkomst te hebben om te weten dat elk jaar, rond de feestdagen, de Joden Chanoeka vieren. Er is geen vaste datum voor, zoals wij bij kerst hebben, maar dit jaar vindt Chanoeka plaats van 10 t\m 18 december. Ook wel ‘Hannukkah’ genoemd is het Joodse lichtjes feest waarbij hele families bijeen komen. Er is een gerecht dat dan absoluut niet mag ontbreken en dat zijn aardappel latkes. Een combinatie tussen een rosti en een pancake die je traditioneel met zure room en appelmoes eet. Deze aardappel pannenkoekjes zijn bij ons thuis in ieder geval grote favoriet en het maakt niet uit hoeveel ik er van maak: het is altijd te weinig. Dus met onderstaand recept kun je 12-14 kleine (eenhaps) koekjes maken. Of, zoals ik meestal doe: ik maak er 8-9 stuks ter grootte van een American Pancake van!
Nog meer recepten geinspireerd door de ‘Joodse keuken’:
Deze overheerlijke aardappel Latkes zijn natuurlijk niet alleen voor het vieren van Chanoeka. Het is een heerlijk bijgerecht bij heel veel gerechten dus geniet vooral van dit recept! Maar op onze website vindt je nog veel meer recepten geinspireerd door de Joodse keuken. B’teavon (eet smakelijk)
- Brisket BBQ style
- Shakshuka met eieren
- Latkes met zoete aardappel
- Hoemoes dip van kikkererwten
- Baba Banoush dip met geroosterde aubergine
- Bulgur salade
- Sabich Tel Aviv style
- Falafel met pita broodjes
- Blintzes met creme fraiche en gerookte zalm
- Couscous met koriander en tahin
- Pita chips met tahin borrelboter
- Libanese wrap met gegrilde groenten
- Kool met gemberroom
Recept: Aardappel ‘Latkes’ maken
Heb je ooit wel eens aardappel pannenkoekjes gegeten? Deze Joodse ‘Latkes’ worden traditioneel tijdens Chanoeka gegeten en ik laat je zien hoe makkelijk je zelf aardappel ‘latkes’ kunt maken.
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 30 minuten
- Yield: 8–9 stuks 1x
- Category: bijgerecht
- Cuisine: Joodse Keuken
Ingredients
- 650 gr (licht kruimige) aardappels
- 1 witte ui
- 2 eieren
- 75 gr tarwebloem
- 1,5 tl kosher zout
- 1 tl bakpoeder
- 0,5 tl vers gemalen zwarte peper
- zonnebloemolie
Extra:
- Keukenmachine met fijne raspschijf
- of gebruik een handrasp met gaatjes niet groter dan 0,5 cm.
- theedoek
- koekenpan of bakplaat
Instructions
- Schil de aardappels en probeer ongeveer 600 gram over te houden. Pel tevens de ui. Rasp eerst de aardappels fijn met behulp van de keuken machine. Schep daarna uit de kom in een schone theedoek en wring al het vocht er uit. Rasp daarna ook nog de ui in de machine.
- Klop in een ruime mengkom de eieren goed los. Voeg de aardappel en ui toe met tevens de bloem en bakpoeder. Breng op smaak met het zout en peper en meng het geheel goed door. Alle aardappels dienen bedekt te zijn met het bloemmengsel.
- Verhit ondertussen een laagje olie in een koekenpan. Gebruik een volle eetlepel om steeds 2 -3 hoopje beslag in de pan te lepelen. (op de bakplaat kun je er waarschijnlijk 5-6 kwijt). Druk de pannenkoekjes een beetje plat met de bolle kant van de lepel. Frituur de latkes lichtbruin en draai om met behulp van een spatel. Bak de andere zijde ook. Schep daarna uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
- Roer het beslag telkens even goed door als je weer een nieuwe batch gaat bakken.
- Serveer de latkes nog een beetje warm met zure room en appelmoes of cranberrysaus
Eet smakelijk!
Notes
Warmhoud tip: verwarm de oven voor op 60 graden en plaats de latkes op een vuurvaste serveerschaal. Zo kun je ze gedurende het opbakken van alle batches warmhouden. (eigenlijk doe je hetzelfde ook met bijv. pannenkoeken)
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aardappel latkes pannenkoekjes wilt gaan maken!
Geef een reactie