Ik ben dol op gebakken kip en deze keer maakte ik kipfilet klaar in de oven, met een jasje van za’atar kruiden. Dat is een traditionele kruidenmix uit het Midden-Oosten met oa. oregano en sesamzaad.
Kip met za’atar korst maken
Dit gerecht is heel lekker met nog een bakplaat vol geroosterde groenten en bijvoorbeeld gebakken krieltjes aardappels. Maar je kunt ook wat meer traditioneel in het Midden-Oosten blijven en er deze couscous met koriander en tahin bij serveren! Ook lekker: pluk de kip in stukken plukken en dan serveren op een Libanees platbrood met bijvoorbeeld hummus of baba ganoush en wat rauwkost of sla! Heerlijk als lunch!
Nog meer lekkere kip recepten
Hou je wel van lekkere zachte kip met za’atar kruiden korstje? Dan is deze krokante ‘kip Parmesan’ misschien ook wel wat voor jou! Gepocheerde kip doet het ook altijd heel goed in een ramen soep met noodles. En een boterzachte kip van het spit blijkt een ware allermans vriend! Wijn bij de kip blijkt ook een gouden combinatie want deze coq au vin is er zeker eentje die je eens geproefd moet hebben!
Recept: Kip met za’atar en citroen
Ik ben dol op gebakken kip en deze keer maakte ik kipfilet klaar in de oven, met een jasje van za’atar kruiden. Dat is een traditionele kruidenmix uit het Midden-Oosten met oa. oregano en sesamzaad.
- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 25 min.
- Total Time: 30 minuten
- Yield: 3–4 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met kip
- Cuisine: Midden-Oosterse
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 2 hele kipfilets (ca 450 gr)
- 2 teentjes knoflook
- 5 eetlepels olijfolie
- 5 eetlepels za’atar *
- 2 eetlepels fijngehakte verse peterselie
- 1 theelepel sumac
- 0.5 theelepel zout *
- 0.5 theelepel vers gemalen peper
- 1 citroen
- 2 eetlepels pijnboompitten
(* bevat jouw za’atar mix reeds zout, laat dan als losse ingredient achterwege)
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht).
- Snijd de kipfilets in de lengte doormidden in 2-3 dunne plakken. Grote plakken kun je ook nog halveren, zodat je mooie platte stukken kip hebt. Pel de knoflook en pers deze uit.
- Giet de olijfolie in een kleine ovenschaal. Voeg de za’atar, peterselie, sumac, eventueel zout en peper toe. Roer goed door elkaar en leg de stukken kipfilet hierin. Meng met je handen goed door elkaar zodat alles goed bedekt is.
- Snijd 4-5 dunne plakken uit het midden van de citroen. Pers het sap ui het resterende deel. Besprenkel de kip met het citroensap, roer nog een keer om en rangschik over de ovenschaal. Leg her en der een plakje citroen er tussen.
- Bestrooi vervolgens met de pijnboompitten en plaats de schaal in de voorverwarmde oven. Bak hierin de kipfilets gedurende 20-25 minuten zacht, sappig en gaar. Serveer direct!
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze in de oven gebakken kip met za’atar en citroen wilt gaan maken.
Geef een reactie