• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Gevogelte Recepten / Coq au Vin – kip in wijn saus (video)

Coq au Vin – kip in wijn saus (video)

13 december 2022 Door Betina Oostveen 3 Reacties

Ben je fan van winterse stoofschotels met wijn, zoals Boeuf Bourgignon? Dan moet je zeker ook eens deze Coq au Vin maken! Dat is namelijk heerlijk mals kippenvlees gestoofd in een witte wijn saus.

Winterse Stoofschotels maken

Aan de bezoekerscijfers te zien, zijn jullie deze wintermaanden dol op winterse stoofschotels maken. Grote favorieten zijn mijn Goulash recept van blokken rundvlees en paprika. Maar ook de Boeuf Bourgignon, een Franse stoofschotel van rundvlees in rode wijn. Toen ik laatst de vraag kreeg of je deze ook met kip kon maken, bedacht ik dat het dan veel lekker is om kip in witte wijn te stoven, oftewel Coq au Vin te maken. En het is een recept om je vingers bij af te likken! En niet alleen in de winter hoor! Juist op zomerse dagen smaakt dit stoofpotje met kip fantastisch!

recept coq au vin kip in wijn saus © bettyskitchen.nl

Zelf Coq au Vin maken

Deze stoofschotel met kip is pure comfortfood. Coq au Vin is namelijk letterlijk kip dat in een wijn saus word gepocheerd. Het kippenvlees wordt zo mals dat het direct van het bot af glijdt. En dan heb ik het nog niet eens over de volromige smaak van dit gerecht! De Fransen zijn namelijk dol op boter en room, dus ook die ga je zeker terugproeven in dit recept. Vergeet er natuurlijk niet een baguette bij! Want Frans stokbrood is zeker nodig om dit malse saus mee op te kunnen deppen! Check hier overigens een compleet Frans weekmenu met nog meer recepten waar je trek van krijgt!


Kookvideo: Coq au Vin


Print

Recept: Coq au Vin (kip in wijn saus)

recept coq au vin kip in wijn saus © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Dit recept is een stoofschotel van kip in wijn saus. Deze coq au vin is een klassiek Frans gerecht. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 60 min.
  • Total Time: 1 uur en 15 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met kip
  • Cuisine: Franse Keuken

Ingredients

Scale
  • 1200 gram (hele) kip in stukken, *
  • 1 grote ui,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 1 stengel bleekselderij,
  • 4 wortels,
  • 250 gram champignons,
  • 100 gram magere spekreepjes,
  • 1 volle glas droge witte wijn,
  • 500 ml kippen bouillon,
  • 100 ml slagroom,
  • 1 eetlepel Provencaalse kruiden,
  • 4 eetlepels roomboter,
  • flinke snuf peper.

(* gebruik in plaats van een hele kip in stukken bijvoorbeeld kippenbouten, drumsticks en kipfilets met een totaal gewicht van 1200 gram.)

Extra:

  • Ruime Braadpan of hapjespan,
  • dunschiller.

Instructions

Voor je begint: haal de kip 20 minuten van tevoren uit de koelkast om alvast op kamertemperatuur te komen.

  1. Smelt de boter in de braadpan en bak hierin de stukken kip rondom goudbruin. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten en dien je wellicht in 2 porties te bakken. Schep de kip uit de pan op een bord en zet apart.
  2. Verlaag het vuur en strooi de magere spekreepjes in de pan, bij het overgebleven bakvet. Ondertussen pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Voeg toe aan de pan en roer een goed om.
  3. Schil de bleekselderij om de draden te verwijderen. Snijd vervolgens overlangs door in repen en daarna in grote blokjes. Schil de wortels en snijd in dunne plakjes. Voeg de groente toe aan de pan, verhoog het vuur en bak gedurende 3 minuten.
  4. Leg de stukken kip terug in de pan, schenk de wijn erbij, samen met de bouillon. Zorg ervoor dat alle stukken kip net onder staan en vul anders aan met een beetje extra warm water (geen extra bouillon ivm zout). Breng op smaak met een flinke snuf peper en de Provencaalse kruiden. Breng het geheel aan de kook en verlaag daarna het vuur zodat de kip gedurende 45 minuten kan gaarstoven in vocht dat steeds net tegen de kook aan zit.
  5. Boen de champignons schoon en snijd in partjes. Voeg na 30 minuten stoven de champignons toe aan de pan, evenals de slagroom. Laat deze het laatste kwartiertje mee verwarmen.
  6. Serveer de Coq au Vin direct. Heerlijk met wat stokbrood om de romige wijnsaus mee op te deppen en wat fijngehakte peterselie als topping.

Notes

Haal voor het serveren eventueel een vork door de pan om de grote botten vast uit de stoofschotel te halen, maar in principe kan iedereen dit ook zelf aan tafel doen. 

Keywords: Kip, gevogelte, stoofschotel, wijn, Coq au Vin

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept coq au vin kip in wijn saus © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je coq au vin wilt maken!

Category: Gevogelte Recepten Tags: bleekselderij, champignons, Franse keuken, Glutenvrij, hoofdgerechten, Kip, kookvideo, Low Carb, magere spekreepjes, peterselie, provencaalse kruiden, slagroom, stoofschotel, uien, wijn, wortels

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Biet Wellington pakketjes
Volgend bericht: Pasteitjes met champignonragout »

Lees Interacties

Reacties

  1. Jolien

    20 december 2021 om 11:02 am

    Hoi Betty,

    Kan ik deze kip ook bewaren en 2 dagen later eten?
    Wil hem namelijk voor kerst maken.

    Groetjes Jolien

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      21 december 2021 om 3:29 pm

      Jazeker. Goed laten afkoelen op aanrecht en dan in afgesloten bak(ken) in de koelkast bewaren.
      Twee dagen is wel echter de max, dus leftovers niet nog langer bewaren svp.

      Beantwoorden
      • Jolien

        24 december 2021 om 12:51 pm

        Top dankjewel!
        Ga het vandaag maken en zondag eten dus komt goed 👍🏻

        Fijne feestdagen!

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken
  • Vegetarische samosa's met homemade chutney Vegetarische Indiase samosa’s
  • recept ovenschotel met aardappels en gehakt musaka joegoslavische keuken balkan Betty's kitchen Ovenschotel met aardappels en gehakt (Musaka)

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee