Deze zomer zetten wel lekkere frisse dips op tafel en deze labneh yogurt dip is er eentje om van te smullen! Lekker met stukjes pitabrood of Turks brood en eigenlijk heel gezond ook nog!
Labneh een fris zure hangop voor op brood
Deze romige yoghurt dip uit Libanon staat bij ons dikwijls op tafel tijdens een borrel, mezze of tuinfeestje. Labneh is een fris zure hangop gemaakt van yoghurt met een snuf zout. De zachte smaak is een liefhebber van velen en je kunt er eindeloos mee varieren! Van zoet, pittig, tot lekker hartig. De nootjes en granaatappelpitjes zorgen voor een lekkere bite en smaakmaker, terwijl de kruiden je juist even het vakantiegevoel geven. Een heerlijke midden-oosterse twist aan een ander vrij Hollandse ‘hangop’.
Nog meer lekkere en gezonde dips
Maak je mezze of borrelfeestje compleet met nog meer lekkere en gezonde dips. Ga zelf labneh maken en serveer hierbij nog meer kommen, maar dan met hummus met pompoen of ga juist voor een grove broodtopping met gemarineerde kikkererwten. Maar maak ook zelf een muntpesto met pistachenoten, of baba ganoush van geroosterde aubergine.
Kookvideo: Labneh Maken
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchenNL
Recept: Labneh (Yoghurt dip)
Deze Midden-Oosterse hangop heet Labneh is friszuur en romig en heeft zelfs een beetje weg van verse kaas. Lekker bij het ontbijt, lunch, diner, tussendoor of als mezze.
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 2 uur
- Total Time: 2 uur en 10 minuten
- Yield: 1 kommetje 1x
- Category: dips, dressings en sauzen
- Cuisine: Libanese keuken
Ingredients
- 1 liter volle yoghurt of dikke yoghurt
- ½ tl zout
- ½ tl komijnzaad
- 4 el granaatappelpitjes,
- 4 el pistachenoten
- eventueel wat fijngehakte verse kruiden, zoals munt of tijm
- olijfolie (extra vierge)
Extra:
- grote kom
- bolzeef
- fijne (kaas)doek
Instructions
- Plaats de bolzeef op de kom en leg hier de fijne doek, overhangend, overheen.
- Giet de yoghurt in de doek en voeg het zout toe. Roer goed door en plaats 1-2 uur in de koelkast om uit te hangen (langer mag ook hoor).
- Ondertussen rooster je de specerijen droog in een koekenpan. Maal fijn met een vijzel of specerijenmolentje. Hak de noten grof.
- Schep de uitgehangen yoghurt (labneh) in een serveerschaal of diep bord en top af met de kruiden, granaatappelpitjes en noten. Tot slot giet je er nog lekker wat olijfolie overheen om af te maken.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Variatie recepten Labneh maken:
- Vervang de komijnzaad door venkelzaadjes en de pistachenoten door grof gehakte amandelen.
- Vervang de komijzaad door sumak en vervang de pistachenoten door pijnboompitten.
- Vervang de komijnzaad door ras el hanout en gebruik 2 eetlepels gewelde rozijnen in plaats van granaatappelpitjes,
- Vervang de komijnzaad door za’atar en bestrooi met fijngesneden peterselie en wat rasp van een citroen. Laat de granaatappel achterwege.
- Vervang de komijnzaad door vers gesneden basilicum, de granaatappelpitjes door fijngesneden zongedroogde tomaten en de pistachenoten door pijnboompitten.
José Zanderink
Ga ik morgen direct proberen. Klinkt heel lekker. Top.