De zomer staat bij ons in het teken van de vegetarische barbecue. Dus dan mag er ook een vegan tempeh sate met pindasaus op het menu! Tempeh doet het ontzettend goed als vervanger voor een stukje kip, dus ik maakte er een heerlijke maaltijd kookvideo mee.
Zelf vegan sate met pindasaus maken
Onlangs had ik het genoegen om eindelijk eens een keer Tempeh te mogen proeven. Tofu was ik al aardig bekend me, maar de grove structuur van tempeh sprak mij nooit echt aan. Dus kocht ik het nooit. Maar nu ik het geproefd heb, vind ik tempeh zelfs vele malen lekkerder dan tofu en besloot voor zelf vegan sate met pindasaus maken. Wist je dat je van tempeh ook een vegan bacon kunt maken? Heerlijk voor bij tofu scrambled eggs!
Nog meer recepten met tempeh
Tempeh is zeer geliefd als vegetarisch ingredient in de Indonesische keuken. Niet alleen deze vegan tempe sate met pindasaus is een aanrader. Maar deze zoete en krokante tempeh met ketjap (binnenkort online) is ook een heel bekend Indonesisch gerecht. Onze Nanda maakte tevens een heerlijke tempeh salade met gegrilde komkommer. Ga je overigens liever voor echte kipsate? Check dan hier het recept voor Indonesische sata ajam! Heerlijk met (gebakken) bloemkoolrijst! Check hier nog meer (vegetarische) BBQ gerechten.
Recept video: Vegan tempeh sate met pindasaus
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
Recept: Vegan Sate met pindasaus
De zomer staat bij ons in het teken van de vegetarische barbecue. Dus dan mag er ook een vegan sate met pindasaus op het menu! Tempeh doet het ontzettend goed als vervanger voor een stukje kip, dus ik maakte er een heerlijke maaltijd kookvideo mee.
- Prep Time: 35 minutes
- Cook Time: 15 minutes
- Total Time: 50 minutes
- Yield: 2–3 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met groente
- Cuisine: BBQ
Ingredients
Voor de vegan sate:
- 250 gram tempeh,
- 2 teentjes knoflook,
- stukje gember,
- 1 rode peper,
- 3 eetlepels sojasaus,
- 1 eetlepel ketjap manis,
- sate prikkers.
Voor erbij:
- 2 flinke eetlepels pindakaas,
- 4 eetlepels kokosmelk,
- 1 eetlepel ketjap manis,
- gekookt water,
- 200 gram bloemkoolrijst,
- 1 salade ui,
- gebakken uitjes.
Instructions
- Leg de sateprikkers alvast in een kom met ruim koud water.
- Pel en snipper de knoflook, schil de gember en snijd deze zeer fijn. Raspen kan ook. Was de peper, verwijder het groen, eventueel zaadjes en zaadlijst en snijd de peper in fijne stukjes.
- Snijd het blok tempeh in blokjes van 1 x 1 cm en stop in een mengkom. Meng met de knoflook, gember, peper, tamari (sojasaus) en ketjap manis. Roer de blokje goed door en stop een half uur in de koelkast om te marineren.
- Ondertussen kun je vast de pindasaus maken. Schep de pindakaas, kokosmelk en eetlepel ketjap in een steelpannetje en verwarm om alles door te mengen (maar laat niet koken!). Voeg een scheut gekookt water toe en roer verder om tot saus te binden. Afhankelijk van hoe dik je de saus wilt hebben voeg je meer of minder gekookt water toe. Verlaag het vuur naar de laagste stand om de pindasaus warm te houden.
- Nu ga je ook de bloemkoolrijst klaarmaken. Was de bosui, verwijder de draden en snijd in dunne ringetjes. Verwarm een koekenpan, voeg de bloemkoolrijst en genoeg water toe, totdat alles net onder staat. Breng aan de kook en laat 2 minuten doorkoken. Giet af en roer de gesneden bosui door de bloemkoolrijst.
- Haal de gemarineerde vegan sate uit de koelkast en rijg deze op de natte stokjes. Verwarm een grillpan of barbecue en grill hier de vegan sate rondom. Dit duurt slechts een paar minuten.
- Serveer de vegan sate met pindasaus, de bloemkoolrijst en garneer met gebakken uitjes.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Geef een reactie