• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Lunch recepten / Vegan Bacon van Tempeh

Vegan Bacon van Tempeh

9 september 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Het weekend staat alweer voor de deur! Maak jij dan ook graag vegan scrambled eggs voor het ontbijt? Dan heb ik een heerlijk bijgerecht voor je, namelijk vegan bacon gemaakt van Tempeh! Met ‘smokey’ BBQ smaken is het een leuke en lekkere aanvulling op je vegan (weekend) ontbijt!

Wat is tempeh?

Als je nieuw bent in de wereld van veganistische eten dan denk je misschien: wat is tempeh? Het is een zeer geliefd vegan alternatief voor een stukje vlees. Het is een dikke plak van gefermenteerde sojabonen en er wordt al heel lang mee gekookt, gewokt en gebakken in de Indonesische keuken. Tempeh heeft een beetje vlezige structuur en is een beetje licht zuur van smaak. Het is ideaal om te mengen met zoete en zoute smaakmakers zoals zoete ketjap, sojasaus, maar ook barbecuesaus en BBQ kruiden. En zo ontstond dus ook het idee voor vegan bacon van tempeh maken.

recept vegan bacon van tempeh maken © bettyskitchen.nl

Zelf vegan bacon van tempeh maken

Als vegan alternatief of gebakken or geroerde eieren maakte ik al eerder deze Tofu Scrambled eggs met tofu en kerriekruiden. Maar volgens manlief ontbrak toch echt een stukje ‘bacon’ bij dit recept. Dus ging ik aan de slag met vegan bacon van tempeh maken. Ik kook de tempeh vooraf, waardoor het een stukje van zijn zurige smaak en aardse tonen kwijtraakt en maak het daarna aan met een marinade van o.a. zoute sojasaus, een paar BBQ kruiden en maple syrup (of agave siroop of zelfs bruine suiker). Even lekker krokant bakken in de koekenpan en je kunt gaan genieten van knapperige vegan bacon die je overigens gerust een paar dagen in de koelkast kunt bewaren.

recept vegan bacon van tempeh maken © bettyskitchen.nl
recept vegan bacon van tempeh maken © bettyskitchen.nl
recept vegan bacon van tempeh maken © bettyskitchen.nl

Nog meer vegan ontbijt recepten

Smaakt deze vegan bacon van Tempeh je naar meer? Probeer dan ook eens onze Indische tempeh sate met pindasaus. Maar je vindt uiteraard ook nog veel meer lekkere vegan ontbijtrecepten hier terug op de site. Wat dacht je van deze tropische ontbijtbowl met quinoa? Of ga je voor die geweldige Bounty Overnight Oats met kokos en pure chocolade? Ook lekker is deze tropical crumble van havermout met zomerfruit! En wat dacht je van een supergezonde en lekker romige groene smoothie met avocado en kiwi? Zo kun je elke dag wel starten met een gezonde, voedzame EN vegan ontbijt.


Print

Recept: Vegan Bacon van Tempeh

recept vegan bacon van tempeh maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Maak jij ook graag vegan scrambled eggs voor het ontbijt? Dan heb ik een heerlijk bijgerecht voor je, namelijk vegan bacon gemaakt van Tempeh! Met ‘smokey’ BBQ smaken is het een leuke en lekkere aanvulling op je vegan (weekend) ontbijt!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 3–4 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Method: bakken
  • Cuisine: Amerikaanse keuken
  • Diet: Vegan

Ingredients

Scale
  • 250 gram tempeh
  • 3 el sojasaus (gebruik tamari voor glutenvrij)
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 el maple syrup (of agave siroop)
  • 1 tl ‘liquid smoke’ saus (optioneel)
  • ½ tl gerookte ‘sweet’ paprika poeder
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ tl sriracha saus
  • snuf versgemalen peper

Extra:

  • kookpan met deksel
  • koekenpan of braadpan
  • plantaardige olie, voor het bakken

Instructions

  1. Vul een kookpannetje met ruim water en leg hier het blok tempeh in. Laat 15 minuten zachtjes doorkoken om de bittere en aardse tonen minder te maken en gewoonweg zachter en milder van smaak. Je kunt uiteraard ook stomen in een stoompannetje.
  2. Meng in een ruime kom (of ovenschaal) de sojasaus, plantaardige olie, maple syrup, liquid smoke saus (optioneel), paprikapoeder, komijn en srirachasaus.
  3. Snijd de (warme) tempeh in dunne plakken. Leg de plakken tempeh in de marinade en wentel ze goed om zodat alles bedekt is met marinade. Laat 5 minuten staan.
  4. Verwarm een koekenpan met een scheut plantaardige olie en leg zoveel plakken tempeh hierin als op de bodem van de koekenpan passen. Waarschijnlijk moet je ze in delen opbakken. Doe dit zo’n 1-2 minuten per kant. Ze dienen mooi krokant en goudbruin te worden en serveer de plakken vegan bacon van tempeh direct.
  5. De plakken die je niet meteen opeet laat je volledig afkoelen en bewaar (max 1 week) in een afgesloten bakje in de koelkast. Je kunt ze altijd weer even een klein beetje opwarmen in een koekenpan.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Bereiding in de oven:

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht). Marineer de plakken zoals beschreven en spreid uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de Vegan bacon in 10- 15 minuten krokant in de oven. Halverwege 1 x draaien.

Keywords: bacon, vegan, tempeh, sojabonen, barbecue, sriracha, sojasaus

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept vegan bacon van tempeh maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met zelf vegan bacon van tempeh maken.

Category: Lunch recepten, Ontbijt Recepten Tags: agave siroop, Amerikaanse keuken, Bacon, Glutenvrij, Indonesische keuken, komijn, maple siroop, ontbijtspek, paprikapoeder, rijstazijn, sojabonen, sojasaus, sriracha saus, tamari, tempeh, vegan, vegetarisch

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Sambal Goreng Buncis (sperziebonen in pittige saus)
Volgend bericht: Quiche met champignons, prei en blauwe kaas »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 10x hartige paasrecepten met eieren voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes en meer gepocheerd, gekookt, gebakken 10x Hartige Paasrecepten met eieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee