Voor de Meatless Monday van vandaag staat deze vegetarische Indiase gele currysoep op het menu: een verwarmende, gezonde maaltijdsoep met gele spliterwten en heerlijke Indiase smaakmakers! Echt een hartverwarmde soep om van te genieten! Het lijkt een beetje op de Indiase klassieker Dal Tadka en is ideaal voor deze winterse dagen. Serveer deze soep lekker met naan of papadum om erin te dopen.
Dal Tadka met gele spliterwten maken
Ik ben sowieso altijd gek op soep, maar des te meer op koude avonden. Een soep is ook bedoeld om je lekker op te warmen en dat is bij deze Indiase gele curry soep zeker het geval! De currykruiden en rode peper zorgen daar zeker voor! Dit recept heeft veel weg van de bekende Indiase klassieker Dal Tadka en smaakt zeker naar meer! Serveer deze soep lekker met naanbrood of papadum om erin te dopen. Op zoek naar meer inspiratie voor een winterse, verwarmende (maaltijd)soep? Betty bundelde onze favoriete hier: 10x Winter Soep Recepten.
Nog meer recepten met gele spliterwten
Ik maakte deze Indiase gele currysoep lekker pittig, met nog wat extra rode peper erdoorheen gesneden. Als je daar niet van houdt, laat je die natuurlijk weg! Daarnaast gebruikte ik gele spliterwten als basis voor de soep. Spliterwten gebruik je ook voor een klassieke Hollandse erwtensoep, maar dan de groene variant. Gele spliterwten smaken iets milder en de kleur matchte nu eenmaal heel goed in deze soep!:) Betty gebruikte deze ook om deze gele curry met jackfruit van te maken. Uiteraard kun je de gele spliterwten ook vervangen door de groene variant of bijvoorbeeld linzen. En voeg vooral andere groenten naar wens toe: net wat je lekker vindt of nog hebt liggen. Ook een aanrader is deze Indiase curry taart met doperwtjes!
Recept: Indiase gele currysoep (Dal Tadka)
Voor de Meatless Monday van vandaag staat deze vegetarische Indiase gele currysoep op het menu: een verwarmende, gezonde maaltijdsoep met gele spliterwten en heerlijke Indiase smaakmakers! Echt een hartverwarmde soep om van te genieten! Het lijkt een beetje op de Indiase klassieker Dal Tadka en is ideaal voor deze winterse dagen. Serveer deze soep lekker met naan of papadum om erin te dopen.
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 8 hours 30 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Indiase keuken
Ingredients
- 175 gele spliterwten
- 100 gram kruimige aardappelen
- 100 gram sperziebonen
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- Flinke hand verse koriander
- 1 rode peper
- 1 tl mosterdzaadjes (optioneel)
- 2 el. gele currypasta
- 1 groentebouillonblokje
- 200 ml. kokosmelk
- 2 el. kokosolie
- Zout en peper
- Evt. naan broodjes of papadum om erbij te serveren
Benodigdheden:
- Staafmixer of keukenmachine
Instructions
- Spoel de spliterwten af en wel ze minimaal 6,5 uur in een ruime hoeveelheid water. Vervolgens giet je ze af en kook ze 1,5 uur zachtjes in licht gezouten water.
- Als je naan of papadum serveert bij de soep, bereid dit dan volgens de gebruiksaanwijzing.
- Ondertussen versnipper je de ui en snij de knoflook heel fijn. Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snij ze in stukken. De aardappels schil je en snij ze in kleine blokjes. Snij ook alvast de rode peper in dunne ringetjes.
- Verwarm 2 el. kokosolie in een soeppan of ruime hapjespan op middelhoog vuur. Voeg vooraf eventueel de mosterdzaadjes toe en bak even kort tot ze beginnen te ‘poppen’. Dit geeft al zoveel smaak vooraf mee aan de olie. Voeg vervolgens de uien toe en bak deze in 3 minuten glazig. Vervolgens roer je de gele currypasta en knoflook erdoorheen, dit bak je nog even mee.
- Schep de gare spliterwten door het mengel. Indien nodig laat je ze nog even uitlekken voordat je ze toevoegt. Voeg ook de kokosmelk, het bouillonblokje en 200 ml. water toe. Roer alles goed door elkaar. Met een staafmixer mix je het tot een egale soep.
- Voeg de sperziebonen en aardappelen toe en breng de soep aan de kook. Laat het 15 minuten zachtjes doorkoken. Proef en voeg naar eigen smaak nog zout en peper toe.
- Serveer de soep met de verse koriander en fijn gesneden rode peper eroverheen gestrooid.
Bewaartip: deze soep is ideaal om op een later tijdstip weer op te warmen. Maak een grote pan en vries een deel in of bewaar het enkele dagen in de koelkast.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Notes
Let op: Als je geen kant-en-klare erwten gebruikt, houd bij de bereidingstijd dan rekening met 6-8 uur wellen en 90-120 minuten koken.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Indiase gele curry soep wilt gaan maken!
Frank
Deze winter of herfst , ga ik dit eens maken .
Daar heb ik wel eens zin in.!
Uit een pak is dit echt niet lekker . Geproefd vandaag .
Betina Oostveen
Hi Frank,
zelf en versgemaakt is en blijft ook altijd het lekkerst he.
Geniet in ieder geval van het recept!