• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Indiase gele currysoep (Dal Tadka)

Indiase gele currysoep (Dal Tadka)

4 december 2023 Door Nanda Appelman 2 Reacties

Jump to Recipe

Voor de Meatless Monday van vandaag staat deze vegetarische Indiase gele currysoep op het menu: een verwarmende, gezonde maaltijdsoep met gele spliterwten en heerlijke Indiase smaakmakers! Echt een hartverwarmde soep om van te genieten! Het lijkt een beetje op de Indiase klassieker Dal Tadka en is ideaal voor deze winterse dagen. Serveer deze soep lekker met naan of papadum om erin te dopen.

Dal Tadka met gele spliterwten maken

Ik ben sowieso altijd gek op soep, maar des te meer op koude avonden. Een soep is ook bedoeld om je lekker op te warmen en dat is bij deze Indiase gele curry soep zeker het geval! De currykruiden en rode peper zorgen daar zeker voor! Dit recept heeft veel weg van de bekende Indiase klassieker Dal Tadka en smaakt zeker naar meer! Serveer deze soep lekker met naanbrood of papadum om erin te dopen. Op zoek naar meer inspiratie voor een winterse, verwarmende (maaltijd)soep? Betty bundelde onze favoriete hier: 10x Winter Soep Recepten.

recept indiase gele currysoep © bettyskitchen.nl

Nog meer recepten met gele spliterwten

Ik maakte deze Indiase gele currysoep lekker pittig, met nog wat extra rode peper erdoorheen gesneden. Als je daar niet van houdt, laat je die natuurlijk weg! Daarnaast gebruikte ik gele spliterwten als basis voor de soep. Spliterwten gebruik je ook voor een klassieke Hollandse erwtensoep, maar dan de groene variant. Gele spliterwten smaken iets milder en de kleur matchte nu eenmaal heel goed in deze soep!:) Betty gebruikte deze ook om deze gele curry met jackfruit van te maken. Uiteraard kun je de gele spliterwten ook vervangen door de groene variant of bijvoorbeeld linzen. En voeg vooral andere groenten naar wens toe: net wat je lekker vindt of nog hebt liggen. Ook een aanrader is deze Indiase curry taart met doperwtjes!


Print

Recept: Indiase gele currysoep (Dal Tadka)

Indiase gele currysoep
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Voor de Meatless Monday van vandaag staat deze vegetarische Indiase gele currysoep op het menu: een verwarmende, gezonde maaltijdsoep met gele spliterwten en heerlijke Indiase smaakmakers! Echt een hartverwarmde soep om van te genieten! Het lijkt een beetje op de Indiase klassieker Dal Tadka en is ideaal voor deze winterse dagen. Serveer deze soep lekker met naan of papadum om erin te dopen.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 8 hours 30 minutes
  • Yield: 2 personen
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Indiase keuken

Ingredients

  • 175 gele spliterwten
  • 100 gram kruimige aardappelen
  • 100 gram sperziebonen
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Flinke hand verse koriander
  • 1 rode peper
  • 1 tl mosterdzaadjes (optioneel)
  • 2 el. gele currypasta
  • 1 groentebouillonblokje
  • 200 ml. kokosmelk
  • 2 el. kokosolie
  • Zout en peper
  • Evt. naan broodjes of papadum om erbij te serveren

Benodigdheden:

  • Staafmixer of keukenmachine

Instructions

  1. Spoel de spliterwten af en wel ze minimaal 6,5 uur in een ruime hoeveelheid water. Vervolgens giet je ze af en kook ze 1,5 uur zachtjes in licht gezouten water. 
  2. Als je naan of papadum serveert bij de soep, bereid dit dan volgens de gebruiksaanwijzing. 
  3. Ondertussen versnipper je de ui en snij de knoflook heel fijn. Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snij ze in stukken. De aardappels schil je en snij ze in kleine blokjes. Snij ook alvast de rode peper in dunne ringetjes.
  4. Verwarm 2 el. kokosolie in een soeppan of ruime hapjespan op middelhoog vuur. Voeg vooraf eventueel de mosterdzaadjes toe en bak even kort tot ze beginnen te ‘poppen’. Dit geeft al zoveel smaak vooraf mee aan de olie. Voeg vervolgens de uien toe en bak deze in 3 minuten glazig. Vervolgens roer je de gele currypasta en knoflook erdoorheen, dit bak je nog even mee. 
  5. Schep de gare spliterwten door het mengel. Indien nodig laat je ze nog even uitlekken voordat je ze toevoegt. Voeg ook de kokosmelk, het bouillonblokje en 200 ml. water toe. Roer alles goed door elkaar. Met een staafmixer mix je het tot een egale soep. 
  6. Voeg de sperziebonen en aardappelen toe en breng de soep aan de kook. Laat het 15 minuten zachtjes doorkoken. Proef en voeg naar eigen smaak nog zout en peper toe.
  7. Serveer de soep met de verse koriander en fijn gesneden rode peper eroverheen gestrooid. 

Bewaartip: deze soep is ideaal om op een later tijdstip weer op te warmen. Maak een grote pan en vries een deel in of bewaar het enkele dagen in de koelkast.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Notes

Let op: Als je geen kant-en-klare erwten gebruikt, houd bij de bereidingstijd dan rekening met 6-8 uur wellen en 90-120 minuten koken.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Indiase gele currysoep

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Indiase gele curry soep wilt gaan maken!

Category: Soep Recepten Tags: bouillon, curry, currypasta, Glutenvrij, hoofdgerechten, Indiase keuken, knoflook, kokosmelk, koriander, mosterdzaad, naanbrood, Nanda Appelman, peulvruchten, rode peper, sperziebonen, spliterwten, uien, vegan, vegetarisch

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « 10 gezonde producten die je in huis MOET hebben
Volgend bericht: Daging Roedjak (uit de slowcooker) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Frank

    10 augustus 2024 om 5:20 pm

    Deze winter of herfst , ga ik dit eens maken .
    Daar heb ik wel eens zin in.!
    Uit een pak is dit echt niet lekker . Geproefd vandaag .

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      14 augustus 2024 om 9:24 am

      Hi Frank,
      zelf en versgemaakt is en blijft ook altijd het lekkerst he.
      Geniet in ieder geval van het recept!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept gebakken feta uit de oven feta fourno © bettyskitchen.nl

Gebakken Feta uit de oven (Feta Fourno)

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

pasta datterini met burrata © bettyskitchen.nl

Pasta ‘Datterini’ met burrata

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee