• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Daging Roedjak (uit de slowcooker)

Daging Roedjak (uit de slowcooker)

18 november 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Dit is natuurlijk de tijd van het jaar om je slowcooker weer even aan het werk te zetten. Een stukje energie zuiniger dan stoofvlees in een braadpan bereiden. Maar bovenal wordt een Indisch stoofvlees gerecht zoals deze Indische Daging Roedjak nog vele malen lekkerder door een bereiding in de Crock-Pot.

Wat is Daging Roedjak?

Roedjak is een typisch Indonesisch bijgerecht, dat veelal uit gemengd fruit en (knol)groenten bestaat. Deze worden dan gemarineerd worden in een roedjak-saus van o.a. chilipepers, suiker, tamarinde, trassi en zout. Maar die saus doet het ook heel goed bij gestoofd rundvlees. Het zuur uit de tamarinde maakt het vlees lekker mals. Daarnaast ‘slowcooken’ we met dit recept het vlees lekker romig en zacht in kokosmelk en voegen de citroengras stengels een verrukkelijke smaak toe. Deze daging roedjak uit de slowcooker is wel een gerecht met lekker wat pit, maar hij is milder dan bijvoorbeeld Daging Rendang!

Wil je liever een Indonesische hoofdgerecht maken dat juist niet zo pittig van smaak is? Neem dan een kijkje bij dit recept voor Ajam Paniki kip in kokosmelk of ga voor de zoete Babi Kecap van varkensvlees.

recept daging roedjak uit de slowcooker © bettyskitchen.nl
recept daging roedjak uit de slowcooker © bettyskitchen.nl
recept daging roedjak uit de slowcooker © bettyskitchen.nl

Daging Roedjak eet je met:

Bij dit Indische stoofvlees eet je natuurlijk (gestoomde) rijst en bijvoorbeeld Sambal Goreng Buncis (pittige sperziebonen). Maar je kunt er ook een echte Indonesische rijsttafel van maken en serveer met een keur aan typische Indonesische bijgerechten. Bij Daging Roedjak smaakt bijvoorbeeld dit zoetzuur van bloemkool en gesneden kool (atjar tjampoer) of zoetzure komkommer (acar ketimun)erg lekker. Voor de liefhebbers mag een stokje Indonesische kipsate ook nooit ontbreken evenals een homemade sambal. Dus leef je lekker uit! Op deze site vind je nog veel meer lekkere Indonesische gerechten terug.


Heb je deze al in huis?

Wil je meer lezen over de Crockpot slowcooker die wij in Betty’s Kitchen gebruiken? Lees hier de review van dit apparaat.

10x foodie kerstcadeau voor haar
  •  Crock-Pot Slowcooker CR507  4.7L
  •   Kleur: Zwart
  •   Prijs:  € 79.- 
  •   o.a. te koop bij Coolblue.nl


Print

Recept: Daging Roedjak (uit de slowcooker)

recept daging roedjak uit de slowcooker © bettyskitchen.nl
Print Recipe

★ 5 Stars ☆ ★ 4 Stars ☆ ★ 3 Stars ☆ ★ 2 Stars ☆ ★ 1 Star ☆

No reviews

Dit is natuurlijk de tijd van het jaar om je slowcooker weer even aan het werk te zetten. Een Indisch stoofvlees gerecht zoals deze Indische Daging Roedjak nog vele malen lekkerder door een bereiding in de Crock-Pot. Met een pittige en kruidige saus van kokosmelk, tamarinde, kurkuma, chilipepers en gember moet dit wel een onweerstaanbaar gerecht zijn. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 6 uren
  • Total Time: 6 uur en 15 minuten
  • Yield: 3–4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Method: slowcooker
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 700 gram sukadelappen
  • 1 el tamarinde 
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • duimpje gember
  • 1 – 2 el Sambal Oelek
  • 1 el gemalen kurkuma
  • 3 stengels citroengras (sereh)
  • 3 kemiri noten
  • 200 ml kokosmelk
  • seroendeng, ter garnering

 

Extra:

  • koekenpannetje
  • slowcooker
  • hakmolentje (of gebruik een staafmixer)

Instructions

  1. Als eerste ga je de kemiri noten roosteren in een koekenpannetje. Doe dit zonder olie of boter en gedurende een paar minuten en tot ze een beetje beginnen te kleuren. Dit doe je omdat deze noten soms een beetje giftig kunnen zijn. Zet daarna het vuur uit.
  2. Snijd de sukadelappen in blokken van 2 -3 cm. Stop in de slowcooker en verdeel goed over de bodem. Lepel hier de tamarinde over heen.
  3. Snipper de uien en strooi over het vlees. Pel de knoflook en snijd in stukken. Schil de gember en snijd in stukjes. Stop de kemiri noten, knoflook, gember, sambal en kurkuma in een hakmolentje en maal tot een pasta. Lepel dit over het vlees. 
  4. Kneus de citroengras stengels en leg er een knoop in. Plaats deze ook in de slowcooker tussen het vlees. Overgiet het geheel met de kokosmelk en zorg dat alles net onder staat. 
  5. Plaats de deksel op de slowcooker, zet de instelling op ‘HOOG‘ en de timer op 6 uur. Verwijder de knopen citroengras en serveer de `Daging Roedjak met een beetje seroendeng (gebakken kokos & pinda’s) er over. 

Selamat Makan! (= Eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Notes

Eventuele vervangingsopties voor dit recept: 

  • Vervang de tamarinde door gelijke hoeveelheid granaatappel melasse.
  • Een duimpje verse gember kun je vervangen door 2 – 3 theelepels gemalen gemberpoeder.
  • Geen citroengras stengels in huis? Boen een limoen schoon onder de kraan en schil een paar repen van de schil,  het liefst zonder het ‘wit’ en leg deze tussen het vlees in de slowcooker.
  • 200 ml kokosmelk kun je vervangen door 40 gram santen + 160 ml water.
  • Je kunt de kemiri noten ook vervangen door macadamia noten. Deze hoef je niet vooraf te bakken.

 

Keywords: stoofvlees, slowcooker, rundvlees, sukadelappen, pittig, sambal, kokosmelk

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept daging roedjak uit de slowcooker © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Indonesisch stoofgerecht met rundvlees genaamd Daging Rudjak wilt gaan maken!

Dit artikel bevat affiliate links naar Coolblue.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Category: Vlees Recepten Tags: citroengras, gember, Glutenvrij, hoofdgerechten, Indonesische keuken, kerimi noten, kokosmelk, kurkuma, pittig, sambal, Slowcooker, stoofvlees, sukadelappen, tamarinde, uien, vlees

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « 10x Winter soep recepten
Volgend bericht: Tortellinisoep met tomaten »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★ 5 Stars ☆ ★ 4 Stars ☆ ★ 3 Stars ☆ ★ 2 Stars ☆ ★ 1 Star ☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#HALLOWEEN

halloween recepten

Heerlijke Halloween recepten om mee te smikkelen en griezelen

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • widget recepten met pompoen 20x Recepten met pompoen
  • recept pumpkin spice latte koffie met pompoen van starbucks © Bettyskitchen.nl Pumpkin Spice Latte
  • recept voor pompoen salade met rode bieten en uienchutney © bettysktichen.nl Pompoen salade met rode bieten en uienchutney
  • recept voor baba ganoush aubergine dip mediterrane keukens Baba Ganoush (aubergine dip)
  • verschil tussen quiche en hartige taart + recepten Verschil tussen quiche en hartige taart

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

Oreo Bat Balls voor Halloween

recept Werther's Original Caramel Popcorn © Bettyskitchen.nl

Werther’s Original Caramel Popcorn

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept krokant gebakken vleermuizen vleugels halloween @Bettyskitchen.nl

Gebakken vleermuizen vleugels

recept voor radijsjes met yoghurt en dukkah - bijgerecht voor mediterraanse borrel - Egyptische keuken of Marokko dukkah mengsel als heerlijke krokante topping over je gerechten

Radijsjes met Yoghurt en Dukkah

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept kip met parmezaanse kaas korst uit de oven kookvideo © bettyskitchen.nl

Kip met Parmezaanse kaas korst (video)

recept courgetti met worst © bettyskitchen.nl

Courgetti met worst

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee