• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bakrecepten / Zanddeeg recept voor koekjes en (appel)taart

Zanddeeg recept voor koekjes en (appel)taart

2 maart 2013 Door Betina Oostveen 10 Reacties

Jump to Recipe

Zanddeeg is een veel voorkomend deeg! Je gebruikt zanddeeg met name voor het bakken van een appeltaart. Maar zanddeeg leent zich ook heel goed voor zelf gemaakte koekjes! Het deeg wordt gemaakt van slechts een paar standaard ingrediënten die waarschijnlijk iedereen wel in huis heeft. Er is altijd wel een goed excuus te bedenken om zelf koekjes te gaan bakken!

Aan de slag met recept voor zanddeeg

Het recept voor zanddeeg is heel eenvoudig te maken. Je hebt waarschijnlijk alle ingrediënten hiervoor al standaard in huis liggen. Dus op elk gewenst moment van de dag kun je lekker aan de slag met zanddeeg voor koekjes en (appel)taart of zelfs deze chocolade karameltaart. Maar wist je dat dit makkelijke zanddeeg ook wordt gebruikt als basis voor quiche en hartige taarten? Wel een ongezoete variant zonder suiker, maar zonder deze zanddeeg korst mag je het anders geen quiche noemen 😉

Zanddeeg voor eenvoudige koekjes

Zanddeeg maken is simpelweg een kwestie van even doorkneden en wat je over hebt kun je ook goed invriezen. Je rolt het zanddeeg recept vliegensvlug uit tot een lap en steekt hier heel eenvoudig koekjes uit met verschillende koekjes vormen. Ik maakte hier onder andere koekjes met glazuur van maar ook deze met sprinkles gedecoreerde kerst koekjes. Je steeks met een koekjes steker mooie vormen deeg zoals ik hier ‘grafzerken’ maakte voor Halloween Chocolade kerkhofjes. Daarnaast is zanddeeg ook ideaal voor het maken van de super makkelijke jam koekjes – ook wel ‘thumb print cookies’ genoemd. En met zanddeeg maak je dus ook die heerlijke korst voor appeltaart of deze kersen-kruimeltaart. Dit is dus echt een veel voorkomend deeg waar je alle kanten mee uit kunt.

recept kerst koekjes maken met glazuur en disco dip © bettyskitchen
Kerst koekjes
recept jam koekjes maken © bettyskitchen.nl
Jam koekjes
chocolade kerkhofjes halloween © bettyskitchen.nl
Zanddeeg grafzerk Halloween

Print

Recept: Zanddeeg voor koekjes en (appel)taart

recept zanddeeg maken voor koekjes en appeltaart
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Zanddeeg is een veel voorkomend deeg! Je gebruikt zanddeeg met name voor het bakken van een appeltaart. Maar zanddeeg leent zich ook heel goed voor zelf gemaakte koekjes! Het deeg wordt gemaakt van slechts een paar standaard ingrediënten die waarschijnlijk iedereen wel in huis heeft. Er is altijd wel een goed excuus te bedenken om zelf koekjes te gaan bakken!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min (+30 mins. wachten)
  • Cook Time: 20 min
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 450 gram zanddeeg 1x
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale

Voor een heleboel koekjes of een (appel)taart met diameter 20-22 cm:

  • 200 gram bloem
  • ¼ theelepel zout
  • 100 gram basterdsuiker (maakt niet uit welke kleur)
  • 125 gram KOUDE roomboter
  • 1 eierdooier

Instructions

VOORBEREIDEN:

  1. Zeef de bloem, zout en suiker boven een kom.
  2. Snijd de koude boter met twee messen eerst in kleine stukjes. Voeg daarna toe aan de bloem, en prak met een vork door de bloem. Voeg hierna de eierdooier toe. (Je kunt deze stappen ook bereiden in een foodprocessor).Zanddeeg recept voor koekjes en (appel)taartmeng het bloemmengsel en de blokjes boter om zanddeeg te maken
  3. Kneed alle ingrediënten met 1 hand snel(!) door elkaar, en vorm hier een bal van. Laat afgedekt met huishoudfolie ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.Zanddeeg recept voor koekjes en (appel)taart
  4. Rol het zanddeeg uit op een met bloem bestoven werkblad of aanrecht. De lap dient minimaal 5 mm dik te zijn. Je kunt nu met een uitsteekvormpje figuurtjes uit steken.Zanddeeg recept voor koekjes en (appel)taart

BAKKEN:

  1. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden / 160 hete lucht.
  2. Deze koekjes dienen dan 15-20 minuten gebakken te worden in een voorverwarmde oven ,of gebruik het deeg als bodem voor appeltaart: de baktijd wordt dan 45 minuten.

BEWAREN:

dit zanddeeg kan ook heel goed ingevroren worden. Dus gooi je restjes niet weg, maar kneed kort door elkaar, vorm hier een bal van en druk plat. Verpak de plak in huishoudfolie en stop in de vriezer. Voor gebruik laten ontdooien natuurlijk en even kort opnieuw doorkneden.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept jam koekjes maken © bettyskitchen.nl

Category: Bakrecepten, Deeg recepten, Koekjes recepten, Taart Recepten Tags: basis recept, bloem, boter, deeg, eieren, koekjes, Moederdag, Nederlandse keuken, suiker, taart, zanddeeg

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Scholfilet met quinoa op mediterrane wijze
Volgend bericht: Koekjes met glazuur »

Lees Interacties

Reacties

  1. Joki

    2 juli 2014 om 12:08 pm

    Deze taart is heerlijk! Dank voor recept!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      15 juli 2014 om 3:07 pm

      leuk om te horen, en graag gedaan! Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  2. Glutenvrije Eloïse

    24 september 2015 om 10:15 am

    Ik ben verliefd op zandtaart koekjes maar ben sinds kort glutenvrij kan het ook met amandelmelk of maismeel?

    Beantwoorden
    • Glutenvrije Eloïse

      24 september 2015 om 10:16 am

      Amandelmeel*

      Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      24 september 2015 om 5:35 pm

      Hi Eloise,

      daar heb ik het nog niet mee geprobeerd, maar ik kan me voorstellen dat de verhoudingen ook anders gaan worden omdat het een ander soort mail is.
      Mocht je het inmiddels geprobeerd hebben, dan hoor ik het graag.

      Anders ga ik zelf wel een keertje aan de slag met een recept voor glutenvrije koekjes.

      Beantwoorden
  3. Marcelline Goyen

    31 oktober 2016 om 1:35 pm

    Hallo Betty,
    Zojuist heb ik je recept gebruikt om voor t eerst een paar glutenvrije zandtaart appeltaartjes te bakken. Het is werkelijk lekker gelukt! Ik heb het meel vervangen door 150 gr glutenvrij meel (van bijv Schar) en 50 gr amandelmeel. En suiker: 50-50% kokossuiker en rietsuiker. Ongeveer 35-40 minuten in de oven op 175 graden. Tis ontzettend lekker geworden en echt zandtaart … en dat met glutenvrij!!
    Hartelijke groet, Marcelline

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      31 oktober 2016 om 10:52 pm

      Hi Marcelline,

      dank je wel voor het delen van jouw glutenvrije zanddeeg recept! Hier hebben andere hopelijk ook veel plezier aan!
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  4. Bregje

    5 januari 2018 om 4:19 pm

    Ik ben erg benieuwd of je nog tips voor alternatieve koekjesrecepten die wel ook goed uit te steken zijn? Mijn kinderen zijn gek op zelf koekjes bakken, maar ik vind zelf zanddeeg niet zo bijzonder.

    Beantwoorden
  5. Johanna van Oldenbrink

    22 mei 2019 om 1:07 pm

    Betty, Betty, Betty!

    Wat een WAANZINNIG lekker recept!!!!!
    Jij maakt de wereld net een stuk mooier met deze heerlijke site.
    Laat de zon in je hart!

    Warme groetjes,
    Jo.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      24 mei 2019 om 11:00 pm

      Wat een ontzettend lieve reactie! Dank je wel Johanna

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee