Print

Recept: Zanddeeg voor koekjes en (appel)taart

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min (+30 mins. wachten)
  • Cook Time: 20 min
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 450 gram zanddeeg 1x
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale

Voor een heleboel koekjes of een (appel)taart met diameter 20-22 cm:

  • 200 gram bloem,
  • 1/4 theelepel zout,
  • 100 gram basterdsuiker (maakt niet uit welke kleur),
  • 125 gram koude(!) roomboter,
  • 1 eierdooier.

 

Instructions

  1. Zeef de bloem, zout en suiker boven een kom.
  2. Snijd de koude boter met twee messen eerst in kleine stukjes. Voeg daarna toe aan de bloem, en prak met een vork door de bloem. Voeg hierna de eierdooier toe.Zanddeeg recept voor koekjes en (appel)taartmeng het bloemmengsel en de blokjes boter om zanddeeg te maken
  3. Kneed alle ingrediënten met 1 hand snel(!) door elkaar, en vorm hier een bal van. Laat afgedekt met huishoudfolie ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.Zanddeeg recept voor koekjes en (appel)taart
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden / 160 hete lucht.
  5. Rol het zanddeeg uit op een met bloem bestoven werkblad of aanrecht. De lap dient minimaal 5 mm dik te zijn. Je kunt nu met een uitsteekvormpje figuurtjes uit steken.Zanddeeg recept voor koekjes en (appel)taart
  6. Deze koekjes dienen dan 15-20 minuten gebakken te worden in een voorverwarmde oven ,of gebruik het deeg als bodem voor appeltaart: de baktijd wordt dan 45 minuten.

Notes

Tip: dit zanddeeg kan ook heel goed ingevroren worden. Dus gooi je restjes niet weg, maar kneed kort door elkaar, vorm hier een bal van en druk plat. Verpak de plak in huishoudfolie en stop in de vriezer. Voor gebruik laten ontdooien natuurlijk en even kort opnieuw doorkneden.

Keywords: koekjes, deeg, zanddeeg, bakken, taart, appeltaart, glazuur