De kersen zijn momenteel volop verkrijgbaar, dus wordt het tijd voor een heerlijk gebak recept. Wat dacht je van deze kersen kruimel taart! Lekker luxe, met extra amandelschaafsel en een mooie, zoete en zachte vulling met kersen!
Kersen kruimel taart voor de jarige
Vandaag vier ik namelijk dubbel feest! Niet alleen is Dylan vandaag jarig, maar mijn blog bestaat ook precies een half jaar! 2x hiep, hiep hoera dus! Speciaal voor deze gelegenheid maakte ik een kersen kruimel taart voor de jarige. Dat is gewoon eens wat anders als appel-kruimeltaart.
Zelf kruimeldeeg maken
Voor deze kersen kruimel taart gebruik ik mijn standaard recept voor zand-deeg, enkel voor de bodem. En ga ik ook zelf kruimeldeeg maken voor de bovenkant. Top deze kersen kruime taart af met amandelen en je hebt een verrukkelijk zomerse kruimeltaart. Probeer ook eens deze appel-notentaart met amandelmeel of deze rabarber-frangipane taart met amandelspijs!
PrintKersen Kruimel Taart recept

- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 45 minutes
- Total Time: 1 hours 30 minutes
- Yield: 12 personen
- Category: Taart recepten
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
Ingrediënten zand-deeg bodem:
- 200 gram bloem,
- 1/4 theelepel zout,
- 100 gram (witte) basterdsuiker,
- 125 gram koude(!) boter,
- 1 eierdooier.
Ingrediënten vulling:
- 700 gram verse kersen,
- 2 eieren,
- 125 ml zure room,
- 100 gram (witte) basterdsuiker,
- 50 gram bloem,
- eventueel 1 eetlepel amandelextract.
Ingrediënten kruimel-deeg:
- 75 gram zachte(!) boter,
- 50 gram (witte) basterdsuiker,
- snufje zout, 100 gram bloem,
- 40 gram amandelschaafsel,
- poedersuiker.
Extra:
- Kersenontpitter,
- bloemzeef en
- een (hoge) springvorm met een diameter van 24 cm.
Instructions
- Maak eerst het zand-deeg volgens dit recept en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden /160 hete lucht. Bekleed de springvorm met bakpapier.
- Ondertussen maak je alvast de vulling: Was de kersen en ontpit deze (denk erom: schort om want anders heb je overal paarse spetters). Halveer de kersen en laat goed uitlekken (desnoods op keukenpapier). Klop in een kom de eieren los en voeg hierna de suiker en zure room toe. Roer het geheel goed door, en voeg als laatste de bloem, amandelextract en de uitgelekte kersen toe. Meng het geheel zodat alle kersen bedekt zijn.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 30 cm. Bekleek hiermee de springvorm en vorm een opstaande rand. Schep de kersenvulling op de boden en verdeel deze gelijkmatig. Zet de vorm in de tussentijd in de koelkast.
- Maak hierna het kruimeldeeg: Wrijf de boter met 1 hand zacht en smeuïg. Voeg hier de suiker en zout toe en wrijf het geheel goed door. Zeef de bloem boven de boter en wrijf het geheel tot een korrelig beslag. Verdeel het kruimeldeeg over de taart, en strooi hier als laatste de amandelschaafsel over heen.
- Bak de kersen kruimel taart, in het midden van de oven, gedurende 45 minuten. Na het bakken laat je de taart minstens 10 minuten afkoelen alvorens de vorm te verwijderen. Bepoeder de kersen kruimel taart, na het afkoelen, met een beetje poedersuiker.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
TIP: Na 1 uur afkoelen is deze kersen kruimel taart perfect om gegeten te worden: namelijk nog een beetje warm van binnen! Stof de taart eventueel af met een klein beetje poedersuiker.
Jammie, ziet er goed uit!! Proficiat voor jullie beide, maak er een leuk feestje van :-))
Dank je wel Denise!!
Goedenavond,
Wat een heerlijke site!! Mijn zoontje (7) wilde met zijn vriendje meedoen aan een taartenbakwedstrijd op het schoolfeest en omschreef wat voor taart hij wilde maken. Na wat googlen kwam jouw site eruit met het recept voor de kersen kruimelvlaai. Met een vriendje is hij de hele middag druk in de weer geweest. Trots op het eindresultaat. En ziedaar…….ze hebben gewonnen. Bedankt voor je hulp 🙂 en het heerlijke recept.
Groetjes Nienke van der Jagt
Hi Nienke,
wat ontzettend leuk om te horen! Zeg maar dat ik heel trots op hen beiden ben, want een 7-jarige die zich aan een taart waagt is een compliment wel waard. En gefeliciteerd met de overwinning! Bedankt dat je dit met mij deelt en alvast een heel goed weekend!
Groetjes,Betty
Hallo, ik ga hem zo maken maar hij wordt morgen pas gegeten. Bewaar ik hem in de koelkast? Morgen op kamertemperatuur serveren?
Hi Lydia,
ja dat is geen enkel probleem. Zet hem in de koelkast, nadat hij afgekoeld is.
en haal hem morgen even een 20 minuutjes voor het serveren er weer uit.
Eet smakelijk alvast!