• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Koekjes recepten / Jam Koekjes (Thumbprint cookies)

Jam Koekjes (Thumbprint cookies)

3 augustus 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Deze week houden we een Amerikaanse week op de site en ik wilde dan ook heel graag deze ‘Thumbprint cookies’ met jullie delen. Een eenvoudig recept voor jam koekjes die je maakt met je duim! En je kunt echt elke soort of smaak jam gebruiken die je wilt om de koekjes in het midden mee te vullen.

Hoe maak je Jam koekjes?

Een van mijn oudste recepten op de site is dat van zanddeeg. Het meest bekende en makkelijkste deeg om te maken van ingrediënten die vrijwel iedereen wel in huis heeft. Daarom is dit deeg ook zo favoriet om even snel koekjes van te maken en je is het tevens de korst voor een ouderwetse appeltaar. Jam is natuurlijk een heerlijk broodbeleg maar het geconserveerde fruit doet het ook goed in taarten en koekjes. Je kunt dus er dus kleine jam koekjes van maken, waarbij je de zandeeg koekjes in het midden vult met jam. Maar nog veel meer!

recept jam koekjes thumb print cookies © bettyskitchen.nl

Wat zijn ‘Thumbprint cookies’?

In Amerika worden deze jam koekjes ook wel Thumbprint cookies genoemd. Dit deeg hoeft namelijk niet uitgerold te worden, maar je drukt de deegballetjes rechtstreeks op de bakplaat uit met de duim. In het kuiltje, ofwel je duimafdruk, lepel je dan wat jam in het midden voor een heerlijk koekje met een fruitige verrassing. Ga jij ze ook eens maken?

Benieuwd hoe de video voor het maken van deze jam koekjes er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!

recept jam koekjes thumb print cookies © bettyskitchen.nl
recept jam koekjes thumb print cookies © bettyskitchen.nl
recept jam koekjes thumb print cookies © bettyskitchen.nl

Nog meer recepten met jam

Deze jam koekjes a.k.a. Thumbprint cookies zijn ontzettend leuk om te maken met kinderen. Met een beetje geduld gaat de jam in het midden lepelen best goed hoor. Maar op deze website vind je nog veel meer lekkere recepten met jam. Ga eens voor deze ontbijttaartjes met rood fruit. Of maak eens crostini met geitenkaas en jam of marmelade voor de lunch. Ook lekker: maak eens croissant wafels en bestrijk die voor het bakken met jam. Krijg je visite? Dan is deze makkelijk Italiaanse sbrisolona koek met sinaasappeljam erg lekker om te serveren. Geniet er van dus!

recept jam koekjes thumb print cookies © bettyskitchen.nl

Print

Recept: Jam Koekjes (Thumbprint cookies)

recept jam koekjes thumb print cookies © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Dit zijn een beetje dikke maar zachte zanddeeg koeken met roomboter. De koekjes worden gevuld met jam in het midden.  In Amerika worden deze jam koekjes ook wel ‘Thumbprint cookies’ genoemd. Dit deeg hoeft namelijk niet uitgerold te worden, maar je drukt de deegballetjes rechtstreeks op de bakplaat uit met je duim. In het kuiltje, ofwel je duimafdruk, lepel je dan wat jam voor een heerlijk koekje met een fruitige verrassing in het midden.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 5 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Method: bakken
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 200 gram bloem
  • 125 gram KOUDE roomboter
  • 100 gram fijne suiker + extra
  • ¼ tl zout
  • 1 eierdooier
  • 1 tl vanille
  • 1 el volle melk
  • 5 eetlepels gladde jam, naar keuze *

Extra: 

  • foodprocessor (optioneel)
  • keukenweegschaal

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Maak vervolgens het zanddeeg voor de koekjes. Je kunt hiervoor een foodprocessor gebruiken of kneed het deeg met de hand zoals beschreven in dit basisrecept.
  3. Stop de bloem, roomboter, suiker en zout in de foodprocessor en maal dit in ca 30 seconden tot een kruimelig deeg. Voeg dan de eidooier, vanille en melk toe en meng in de foodprocessor tot koekdeeg.
  4. Verdeel het deeg in 15 stukken. Dit gaat gemakkelijk door steeds 30 gram zanddeeg af te wegen en tot balletjes te draaien.
  5. Vul een kommetje met een beetje extra suiker en rol de balletjes zachtjes door de suiker. Verspreid daarna evenwijdig over de bakplaat.
  6. Druk nu met je duim (of een theelepel) kuiltjes in de koekjes. Je drukt op die manier de koekjes ook een beetje platter. Vul vervolgens elk kuiltje met 1 theelepel gladde jam naar keuze. 
  7. Schuif de plaat in de oven en bak de Thumbprint cookies in ongeveer 15 minuten gaar. De randjes zouden dan een beetje goudbruin moeten kleuren. Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat buiten de oven. Verplaats daarna naar een rooster en laat volledig afkoelen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

*voor het vullen van de jam koekjes dient de jam geen grote stukjes fruit of klontjes te bevatten. Haal de jam hiervoor even door een zeef of zet voorzichtig de staafmixer er op.

Keywords: koekjes, bloem, roomboter, suiker, jam, vanille,

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept jam koekjes thumb print cookies © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze jam koekjes gevuld met jam in het midden – ook wel thumb printcookies genoemd – wilt gaan maken!

Category: Bakrecepten, Koekjes recepten Tags: Amerikaanse keuken, bloem, jam, koekjes, marmelade, roomboter, suiker, vanille

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Loaded Fries met kaas en bacon
Volgend bericht: Mac n Cheese met Truffel »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 10x hartige paasrecepten met eieren voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes en meer gepocheerd, gekookt, gebakken 10x Hartige Paasrecepten met eieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in