• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Taart Recepten / Appel notentaart met zanddeeg en amandelspijs

Appel notentaart met zanddeeg en amandelspijs

1 oktober 2016 Door Betina Oostveen 4 Reacties

(Sponsored) – Het is weekend en dat mag gevierd worden met taart. Vandaag heb ik dan ook een heerlijk recept voor appel notentaart voor jullie. En als je deze geproefd hebt, wil je nooit meer anders.

Appel notentaart + WINACTIE de Notenshop

Deze oktobermaand is namelijk een echte feestmaand voor mij. Niet alleen ben ik jarig, maar deel ik de komende weken elke zaterdag een lekker taart, cake of brownie recept met jullie. Het is immers herfst, en genieten staat voorop!

Tijdens het laatste jaar op de middelbare school, had ik een zomervakantie van maar liefst 4 maanden. Dus ging ik op zoek naar een mooie zomerbaan. En die vond ik destijds bij LaPlace van V&D. Het lijkt inmiddels alweer zoooo lang geleden, maar ik weet nog goed dat ik elke ochtend met de eerste bus naar Utrecht Centraal moest, omdat mijn shift om 07.00 uur begon.

appel_notentaart_winactie_notenshop_dsc_6058-002

Ik was geen chef in opleiding, maar vond het gewoon heel leuk om taarten te bakken en smoothies te maken. Dus samen met de koks in opleiding, startte ik elke dag de bakkerij op en stortte mij op het maken en decoreren van taarten. En vervolgens zat ik om 16.00 uur alweer in mijn badpak aan de Strijkviertel. Zo slecht was mijn eerste ‘baan’ dus ook helemaal niet. Mijn ultieme favoriet was de befaamde appel notentaart. En als je dan, jaren later, een samenwerking aangaat met de Notenshop, dan is dit natuurlijk het eerste dat in mij opkomt.

De Notenshop

Als je op zoek bent naar een goed online adres voor (on)gebrande noten en bakbenodigdheden, dan ben je bij de Notenshop aan het juiste adres. Dit familie bedrijf begon ruim 50 jaar geleden met het branden van pinda’s en is vandaag de dag uitgegroeid tot online specialist van noten, superfoods, bak-ingredienten, chocolade producten, muesli & granen, zaden & pitten en diverse gedroogde fruitsoorten. Alles keurig netjes verpakt en gratis verzending boven de € 35,-.

Appel notentaart + WINACTIE de Notenshop

Maar wat ik het mooiste vind, zijn de RAW notenmelanges, die dus ideaal zijn voor het bakken van gezond(ere) taarten. En zelfs de ‘gezouten’ noten zijn niet te zout, en heerlijk om zo uit het vuistje te eten, zonder meteen dorst te krijgen. Men maakt tegenwoordig ook een eigen granola (aanrader) en levert dus heel veel superfoods en raw producten die ik wekelijks over mijn smoothie bowls en yoghurt ontbijtjes strooi. Daarnaast is een deel van het assortiment ook biologisch. Neem dus zeker eens een kijkje in het ruime assortiment van de Notenshop. Op onze facebook pagina kun je deze week zelfs een compleet pakket met producten winnen, om kennis te maken.

Uit voorliefde voor die heerlijke RAW noten, deel ik vandaag dus het recept voor Appel notentaart. Geïnspireerd door mijn eerste baan, maar natuurlijk wel volgens recept en smaak van Betty. Dit is in ieder geval hoe je hem maakt:

Recept voor appel notentaart:

(Taart voor 10 personen)

Ingrediënten:

  • 225 gram bloem,
  • 75 gram amandelmeel,
  • snufje zout,
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker,
  • 175 gram KOUDE roomboter,
  • 1 groot eigeel (L),
  • 750 gram zoetzure appels (bijvoorbeeld Jonagold),
  • 2 eelepels suiker,
  • 120 gram amandelspijs,
  • 1 eetlepel speculaaskruiden,
  • 3 eetlepels pankow of beschuitkruimels,
  • 3 eetlepels abrikozenjam,
  • 3 eetlepels heet water,
  • 250 gram RAW Powermix,
  • 2 eetlepel honing,
  • 1 eetlepel olijfolie,
  • snuf Maldon salt flakes.

Extra:

  • Keukenmixer met deeghaken,
  • keukenfolie,
  • Oven,
  • Springvorm van 24 cm doorsnede,
  • bakpapier,
  • deegroller,
  • kwast.

Zo maak je de appel notentaart:

  1. Maak als eerste de zanddeegbodem: Meng de bloem, amandelmeel, zout en suiker door elkaar in de kom van de keukenmixer. Snijd de roomboter in blokjes, voeg toe aan de bloem en kneed met de deeghaken tot een zacht deeg. Voeg tot slot het eigeel toe en kneed nog een laatste keer goed door. Vorm een bal, sla plat tot een plak, wikkel deze in keukenfolie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden (160 hete lucht) en bekleed de springvorm met bakpapier.Appel notentaart + WINACTIE de Notenshop
  3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Stop in een kom er verkruimel hier de amandelspijs overheen. Breng op smaak met 2 eetlepels suiker en de speculaaskruiden. Hussel goed door elkaar.
  4. Haal het zanddeeg uit de koeling en rol uit op een met bloem bestoven ondergrond. De plak is groot genoeg om een bodem en opstaande rand voor de appel notentaart te maken. Bestrooi de bodem met de pankow en verdeel hier het appelmengsel overheen. Druk goed aan en bak de appeltaart in de voorverwarmde oven, gedurende 50-60 minuten.
  5. Op het moment dat je de taart uit de oven haalt, roer je in een klein kommetje de abrikozenjam los met heet water. Kwast hier vervolgens de bovenkant van de taart mee in en laat afkoelen. Na 20 minuten kun je de rand verwijderen en verder laten afkoelen.
  6. Voor de notenlaag verwarm je de honing met olijfolie in een klein pannetje en voeg de noten toe. Roer goed door zodat alle noten bedekt zijn en een mooi glanslaagje hebben. Verdeel de noten over de taart en laat eventje afkoelen.

Bewaartip: deze appel notentaart kan maximaal 2 dagen bewaard worden. De bodem wordt namelijk helemaal zacht door de appels en amandelspijs. Je kunt hem gerust op het aanrecht bewaren, maar dan wel afgedekt of onder een taartstolp.

Eet smakelijk en alvast heel veel succes met het meedoen aan de winactie!

Groetjes, Betty

Appel notentaart + WINACTIE de Notenshop

Dit artikel betreft een samenwerking met de Notenshop. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Category: Taart Recepten Tags: amandelmeel, amandelspijs, Appels, bloem, boter, De Notenshop, eieren, jam, noten, pankow, samenwerkingen, speculaaskruiden, suiker, taart

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Fotodagboek September 2016
Volgend bericht: Rib-eye met courgettelinten en aardappelschotel (#OSVTT) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Winny

    26 september 2019 om 10:34 pm

    Kun je de taart ook – in stukken – invriezen? Of wordt de bodem dan zompig?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      27 september 2019 om 11:46 am

      Hi Winny,
      het ongebakken deeg kun je zonder problemen invriezen, net zoals met de zandkoekjes die je er van kunt maken.
      Een reeds gebakken appeltaart is ook mogelijk (wel goed laten afkoelen), maar ik vind hem dan een heel stuk minder lekker.
      Probeer het zelf eens.

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. 29 Recepten Met Appels En Peren Voor De Echte Zoetekouw schreef:
    5 september 2017 om 10:23 am

    […] Het recept van deze notentaart vind je hier. […]

    Beantwoorden
  2. 29 Recepten Met Appels En Peren Voor De Echte Zoetekouw schreef:
    26 november 2018 om 11:52 am

    […] Ook Betty van Betty’s Kitchen is aan de slag gegaan met appels. Zij heeft deze rijkgevulde notentaart gemaakt. Heerlijk om te serveren op een feestje, maar ook de perfecte aanvulling op een dampende kop koffie of een warm kopje thee. Het recept van deze notentaart vind je hier. […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in