(Sponsored) – Het is weekend en dat mag gevierd worden met taart. Vandaag heb ik dan ook een heerlijk recept voor appel notentaart voor jullie. En als je deze geproefd hebt, wil je nooit meer anders.
Deze oktobermaand is namelijk een echte feestmaand voor mij. Niet alleen ben ik jarig, maar deel ik de komende weken elke zaterdag een lekker taart, cake of brownie recept met jullie. Het is immers herfst, en genieten staat voorop!
Tijdens het laatste jaar op de middelbare school, had ik een zomervakantie van maar liefst 4 maanden. Dus ging ik op zoek naar een mooie zomerbaan. En die vond ik destijds bij LaPlace van V&D. Het lijkt inmiddels alweer zoooo lang geleden, maar ik weet nog goed dat ik elke ochtend met de eerste bus naar Utrecht Centraal moest, omdat mijn shift om 07.00 uur begon.
Ik was geen chef in opleiding, maar vond het gewoon heel leuk om taarten te bakken en smoothies te maken. Dus samen met de koks in opleiding, startte ik elke dag de bakkerij op en stortte mij op het maken en decoreren van taarten. En vervolgens zat ik om 16.00 uur alweer in mijn badpak aan de Strijkviertel. Zo slecht was mijn eerste ‘baan’ dus ook helemaal niet. Mijn ultieme favoriet was de befaamde appel notentaart. En als je dan, jaren later, een samenwerking aangaat met de Notenshop, dan is dit natuurlijk het eerste dat in mij opkomt.
De Notenshop
Als je op zoek bent naar een goed online adres voor (on)gebrande noten en bakbenodigdheden, dan ben je bij de Notenshop aan het juiste adres. Dit familie bedrijf begon ruim 50 jaar geleden met het branden van pinda’s en is vandaag de dag uitgegroeid tot online specialist van noten, superfoods, bak-ingredienten, chocolade producten, muesli & granen, zaden & pitten en diverse gedroogde fruitsoorten. Alles keurig netjes verpakt en gratis verzending boven de € 35,-.
Maar wat ik het mooiste vind, zijn de RAW notenmelanges, die dus ideaal zijn voor het bakken van gezond(ere) taarten. En zelfs de ‘gezouten’ noten zijn niet te zout, en heerlijk om zo uit het vuistje te eten, zonder meteen dorst te krijgen. Men maakt tegenwoordig ook een eigen granola (aanrader) en levert dus heel veel superfoods en raw producten die ik wekelijks over mijn smoothie bowls en yoghurt ontbijtjes strooi. Daarnaast is een deel van het assortiment ook biologisch. Neem dus zeker eens een kijkje in het ruime assortiment van de Notenshop. Op onze facebook pagina kun je deze week zelfs een compleet pakket met producten winnen, om kennis te maken.
Uit voorliefde voor die heerlijke RAW noten, deel ik vandaag dus het recept voor Appel notentaart. Geïnspireerd door mijn eerste baan, maar natuurlijk wel volgens recept en smaak van Betty. Dit is in ieder geval hoe je hem maakt:
Recept voor appel notentaart:
(Taart voor 10 personen)
Ingrediënten:
- 225 gram bloem,
- 75 gram amandelmeel,
- snufje zout,
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker,
- 175 gram KOUDE roomboter,
- 1 groot eigeel (L),
- 750 gram zoetzure appels (bijvoorbeeld Jonagold),
- 2 eelepels suiker,
- 120 gram amandelspijs,
- 1 eetlepel speculaaskruiden,
- 3 eetlepels pankow of beschuitkruimels,
- 3 eetlepels abrikozenjam,
- 3 eetlepels heet water,
- 250 gram RAW Powermix,
- 2 eetlepel honing,
- 1 eetlepel olijfolie,
- snuf Maldon salt flakes.
Extra:
- Keukenmixer met deeghaken,
- keukenfolie,
- Oven,
- Springvorm van 24 cm doorsnede,
- bakpapier,
- deegroller,
- kwast.
Zo maak je de appel notentaart:
- Maak als eerste de zanddeegbodem: Meng de bloem, amandelmeel, zout en suiker door elkaar in de kom van de keukenmixer. Snijd de roomboter in blokjes, voeg toe aan de bloem en kneed met de deeghaken tot een zacht deeg. Voeg tot slot het eigeel toe en kneed nog een laatste keer goed door. Vorm een bal, sla plat tot een plak, wikkel deze in keukenfolie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden (160 hete lucht) en bekleed de springvorm met bakpapier.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Stop in een kom er verkruimel hier de amandelspijs overheen. Breng op smaak met 2 eetlepels suiker en de speculaaskruiden. Hussel goed door elkaar.
- Haal het zanddeeg uit de koeling en rol uit op een met bloem bestoven ondergrond. De plak is groot genoeg om een bodem en opstaande rand voor de appel notentaart te maken. Bestrooi de bodem met de pankow en verdeel hier het appelmengsel overheen. Druk goed aan en bak de appeltaart in de voorverwarmde oven, gedurende 50-60 minuten.
- Op het moment dat je de taart uit de oven haalt, roer je in een klein kommetje de abrikozenjam los met heet water. Kwast hier vervolgens de bovenkant van de taart mee in en laat afkoelen. Na 20 minuten kun je de rand verwijderen en verder laten afkoelen.
- Voor de notenlaag verwarm je de honing met olijfolie in een klein pannetje en voeg de noten toe. Roer goed door zodat alle noten bedekt zijn en een mooi glanslaagje hebben. Verdeel de noten over de taart en laat eventje afkoelen.
Bewaartip: deze appel notentaart kan maximaal 2 dagen bewaard worden. De bodem wordt namelijk helemaal zacht door de appels en amandelspijs. Je kunt hem gerust op het aanrecht bewaren, maar dan wel afgedekt of onder een taartstolp.
Eet smakelijk en alvast heel veel succes met het meedoen aan de winactie!
Groetjes, Betty
Dit artikel betreft een samenwerking met de Notenshop. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.
Kun je de taart ook – in stukken – invriezen? Of wordt de bodem dan zompig?
Hi Winny,
het ongebakken deeg kun je zonder problemen invriezen, net zoals met de zandkoekjes die je er van kunt maken.
Een reeds gebakken appeltaart is ook mogelijk (wel goed laten afkoelen), maar ik vind hem dan een heel stuk minder lekker.
Probeer het zelf eens.