• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Deeg recepten / Zanddeeg recept voor Quiche en hartige taart

Zanddeeg recept voor Quiche en hartige taart

15 mei 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Zanddeeg kun je gebruiken voor heel veel verschillende recepten. Je gebruikt zanddeeg onder andere voor het bakken van een appeltaart, maar ook voor het uitsteken van koekjes. En dan is er ook nog een hartige variant die wordt gebruikt voor het maken van Quiche en hartige taart recepten.

Hartig zanddeeg voor quiche

Het recept voor zoet zanddeeg voor koekjes en appeltaart is een van mijn oudste recepten op deze site. Zanddeeg koekjes zijn perfect voor zelf koekjes steken met een koekjes steker. Maar er is ook een hartige variant voor zanddeeg maken voor quiche en hartige taart recepten. Het wordt zanddeeg genoemd omdat het deeg een beetje ‘kruimelig’ is en brokkelt tijdens het opeten. Maar het is wel de traditionele deegkorst voor quiche maken en daar zijn de Fransen wel een beetje streng in. Check hier al onze quiche recepten op een rijtje. Dat wordt nog moeilijk kiezen!

recept quiche met asperges ham en geitenkaas © bettyskitchen.nl
Quiche met asperges en geitenkaas
recept quiche met zoete aardappel, bloemkool en pompoen © bettyskitchen.nl
Quiche met zoete aardappel
recept quiche lorraine met spek reepjes © bettyskitchen.nl
Quiche Lorraine met spekjes
recept voor pompoen quiche met spinazie © bettyskitchen.nl
Quiche met pompoen en spinazie

Zelf deeg voor hartige taarten maken

Je maakt dit hartige zanddeeg voor quiche en hartige taart met slechts een paar standaard ingrediënten die bijna iedereen wel in huis heeft. Naast bloem wordt er namelijk koude blokjes roomboter toegevoegd. Daarbij ook een ei en koud water om het deeg vooral ‘koel’ te houden. En na het kneden dient het quichedeeg ook nog eens een half uur te rusten in de koelkast. Koud zanddeeg is namelijk beter uit te rollen en te vormen dan warm deeg. Maak je geen zorgen als het deeg scheurt of als je de vorm niet goed kunt bekleden. Je kunt zanddeeg namelijk bijsnijden en opvullen waar je wilt. Net patchwork zal ik maar zeggen. Vervolgens druk je de naden gewoon aan met je warme vingers en dan komt het helemaal goed met dit deeg.

Je kunt zanddeeg uiteraard met de hand kneden, maar je kunt ook een foodprocessor gebruiken. Deze snijd met twee mesjes de boter perfect door de bloem tot een kruimelig deeg.

recept hartig zanddeeg voor quiche en hartige taart recepten © bettyskitchen.nl
recept hartig zanddeeg voor quiche en hartige taart recepten © bettyskitchen.nl
recept hartig zanddeeg voor quiche en hartige taart recepten © bettyskitchen.nl

Heb je deze al in huis?


Print

Zanddeeg recept voor Quiche en hartige taart

recept hartig zanddeeg voor quiche en hartige taart recepten © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Deze hartige variant van zanddeeg wordt gebruikt voor het maken van Quiche en hartige taart recepten. De hoofdbestanddelen zijn bloem, boter en een ei en dat maakt het een super makkelijk deeg waar iedereen zicht aan kan wagen. Hartig zanddeeg dat je niet gebruikt kun je tot max 3 dagen in de koelkast bewaren. Luchtdicht verpakt invriezen kan ook – tot max. 2 maanden.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min. + 30 min rusten
  • Cook Time: check quiche recept
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 1 stuks 1x
  • Category: Quiche
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 250 gr bloem
  • ½ tl zout
  • 125 gr KOUDE roomboter
  • 1 ei
  • 2 el KOUD water

Extra:

  • foodprocessor (optioneel)
  • huishoudfolie
  • deegroller
  • lage quichevorm 22 – 24 cm
  • (of gebruik een springvorm bekleed met bakpapier)

Instructions

Je kunt dit zanddeeg zowel met de hand kneden, maar je kunt ook een foodprocessor gebruiken. Deze snijd en mengt alle ingrediënten snel ook perfect door elkaar.

  1. Stop de bloem in een mengkom en roer het zout er door. Snijd de koude boter in blokjes en snijd met twee messen de boter door de bloem tot het een beetje kruimelig wordt. Je kunt de complete bereiding ook in een foodprocessor doen want die snijd ook met twee messen door het deeg. Voeg vervolgens het ei en de helft van het water toe aan de kom. Kneed het geheel (met de hand of foodprocessor) tot een soepel deeg. Als het te kruimelig blijft voeg je beetje bij beetje de rest van het koude water toe. Het deeg moet stevig aanvoelen maar niet té droog zijn.
  2. Druk de deegbal tot een dikke plak en wikkel het hartige zanddeeg in huishoudfolie. Stop daarna 30 minuten in de koelkast om te rusten en af te koelen. Ondertussen kun je de vulling voor je quiche of hartige taart gaan voorbereiden.
  3. Bestuif een werkoppervlak met bloem en rol het zanddeeg met de deegroller uit tot een ronde lap die een paar cm groter is dan de bakvorm. Tip van Betty: Rol de lap voorzichtig om je deegroller en wikkel die weer af boven de quichevorm.  Druk het deeg goed aan op de bodem, in de hoekjes van de vorm en snijd eventueel overtollige randjes weg. Scheurt het deeg of kom je wat te kort: patch het gerust op met een stukje deeg van elders.
  4. Prik tot slot gaatjes in de bodem met behulp van een vork en stop eventueel in de koelkast tot je de vulling hebt voorbereidt. Volg in principe vanaf hier gewoon de rest van de stappen van quiche recept of hartige taart recept dat je wilt gaan maken. De baktijden en temperatuur staan ook vermeld in de verschillende recepten maar over het algemeen bak je een quiche 40 – 50 minuten op 200 graden (180 hetelucht).

Veel bakplezier! Groetjes, Betty

Notes

In principe bak je dit een quiche deeg in een lage (dichte) taartvorm met geribbelde rand van 22-26 cm. Deze heb ik zelf niet niet huis en maak het recept dus voor een springvorm van 24 cm doorsnede De opstaande rand hoeft dus ook maar slechts een paar cm hoog te worden. 

Keywords: zanddeeg, deeg, deegbodem, deegkorst, quiche, hartige taart, bloem, roomboter, ei, water

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept Mediterrane Hartige taart - Italiaanse quiche met pesto en mozzarella door Bettys Kitchen
Italiaanse quiche met tomaten.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit hartige zanddeeg voor quiche en hartige taart recepten!

Category: Deeg recepten Tags: basis recept, bloem, deeg, eieren, Franse keuken, hartige taart, quiche, roomboter, zout

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Pappardelle pasta met stoofvlees
Volgend bericht: Flammkuchen met peer en geitenkaas »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken
  • recept zelf roti plaat maken © bettyskitchen.nl Zelf Roti Plaat maken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in