Het is weer een #MeatlessMonday en deze keer maken we een makkelijke maaltijd met peulvruchten en kaas in de hoofdrol. ! Deze vegetarische linzensalade is heel eenvoudig te bereiden en ontzettend voedzaam. Lekker op smaak gebracht met gebakken prei en verbrokkelde fetakaas.
Vegetarische linzensalade maken
Wist je dat linzen en andere peulvrruchten een uitstekend alternatief zijn voor een stukje vlees? Peulvruchten zitten namelijk boordenvol ijzer en vitamine B. Linzen zijn eiwitrijk en bevatten veel vezels. Daarom zette ik voor de lunch deze vegetarische linzensalade op tafel en had nog genoeg energie voor de rest van de midddag! Ter variatie kun je de feta ook vervangen door bijvoorbeeld geitenkaas of een vegan kruimelige kaassoort. En voeg gerust nog extra groente bladgroenten (lees) toe aan de linzen of als bijgerecht
Nog meer maaltijdsalades met linzen
Linzen uit blik, pak of zak zijn makkelijk op voorraad te houden en zet je echt in een handomdraai op tafel. Deze vegetarische linzensalade met prei en feta is niet alleen een aanrader voor de lunch of als licht diner, maar je kunt hier nog veel meer lekkers mee maken. Probeer daarom ook zeer zeker eens deze maaltijdsalades en meer met linzen:
- Zoete aardappelsoep met linzen (V)
- Linzen stoofpotje met aardappels (V)
- Griekse salade met linzen (V)
- Zalm & aspergesalade met linzen
- Parelcouscous salade met sinaasappel en linzen (V)
Vegetarische Linzensalade met prei en feta
Makkelijke maaltijd voor warme linzensalade met gebakken prei, champignons en feta kaas. Heerlijk voor de lunch of licht diner.
- Total Time: 15 minuten
- Yield: 2 personen
- Category: Lunch
- Cuisine: Mediterrane keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- klein blikje bruine linzen (ca. 160 gram)
- 250 gram kastanje champignons
- 1 prei, in ringen
- 1 teentje knoflook
- 1 el. Ajvar (of gebruik tomatenpuree)
- 1 tl. paprikapoeder
- 5 gr. verse peterselie, fijngehakt
- peper & zout
- olijfolie voor het bakken.
- optioneel: 80 gram verse slamelange of spinazie
Instructions
-
- Giet het blikje linzen met vocht in een klein kookpannetje en voeg nog een beetje extra water toe. Breng de linzen tegen de kook aan en draai daarna het vuur uit. Je hoeft ze namelijk niet langer door te verwarmen als nodig is omdat ze al gaar zijn.
- Boen ondertussen de champignons schoon en snijd in plakken. Snij het uiteinde van de prei en de rest in ringen. Spoel de prei uit in een vergiet onder de stromende kraan. Dit doe je om eventuele restjes zand uit te spoelen. Laat daarna uitlekken. Pel de knoflook en pers deze uit.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de champignon met de knoflook rondom aan. Voeg de gesneden prei toe en roerbak gedurende een 4-5 minuten todat de prei begint te slinken. Breng op smaak met zout, peper, paprika poeder en optioneel een lepel Ajvar (voor de smaak). Zet daarna het vuur uit.
- Giet vervolgens de warme linzen af en voeg toe aan de koekenpan. Verkruimel de feta erboven en roer het geheel door elkaar. Bestrooi tot slot met de peterselie en s erveer de vegetarische linzensalade direct.
Eet smakelijk!
Notes
optioneel maak je de bordjes vooraf op met zo’n 40 gram groene bladgroenten per persoon. Denk aan verse slamelange, verse bladspinazie etc. Daarna giet je hier het warme linzenmengsel op en serveer als uitgebreide salade.
Lijkt me heerlijk en ik wil ‘m zeker uitproberen!
Alleen meen ik dat linzen heel lang moeten weken..?!
Hi Lotte,
in het recept gebruik ik de geweekte linzen uit blik. Deze zijn al zo goed als klaar en dienen enkel alleen even opgewarmd te worden.
Groetjes, betty
Lijkt me een heerlijke salade baal alleen dat ik geen champignons lust heb je daar misschien een vervanging voor Betty?
Gr Mandy
Hi Mandy,
je kunt natuurlijk ingrediënten toevoegen die jij lekker vind. Bijvoorbeeld stukjes avocado of (gegride) paprika reepjes.
Wat ook heel lekker is zijn de vegetarische kipstuckjes van de Vegetarische slager.
Groetjes, Betty