• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Zoete aardappelsoep met linzen

Zoete aardappelsoep met linzen

16 juni 2025 Door Nanda Appelman 1 Reactie

Jump to Recipe

Soepen zijn een uitstekende manier om lekker veel groenten binnen te krijgen. Deze zoete aardappelsoep met linzen is ook nog eens vezelrijk en proteine rijk want ik voeg er nog peulvruchten aan toe. Deze soep warmt je letterlijk op tijdens een dag vol harde wind.

Hartverwarmende zoete aardappelsoep met linzen maken

Mijn man Patrick is nou niet bepaald een liefhebber van zoete aardappels, dus hij keek me wat teleurgesteld aan toen ik dit op het menu had staan. Maar de zoete aardappelsoep met linzen werd na het bereiden toch even geproefd en hij was zeer positief verrast! Er ging een hele kom soep naar binnen, dus dan weet je wel genoeg! Het is een heerlijk smaakvol recept met gember, kokosmelk en dus linzen voor de nodige eiwitten. Het is dus een vegetarisch gerecht, maar wel eentje waarbij je vlees absoluut niet mist.

“Ben jij een enorme liefhebber van recepten met zoete aardappel? Check hier sowieso 10x recepten met zoete aardappel op een rijtje en geniet er heerlijk van!“

recept zoete aardappelsoep met linzen © bettyskitchen.nl
recept zoete aardappelsoep met linzen © bettyskitchen.nl

Nog meer heerlijke recepten met zoete aardappel

Ik verbaas me er iedere keer weer over hoe je kunt variëren met zoete aardappels. Nu maakte ik dus deze zoete aardappelsoep met linzen, maar eerder plaatsten we op Betty’s Kitchen ook dit Italiaanse stamppotje met zoete aardappel en deze Good morning Juice met zoete aardappel. Je kunt er trouwens ook heel goed mee bakken: maak bijvoorbeeld eens deze (Joodse) Latkes koekjes met zoete aardappel. Die zijn niet alleen geschikt voor tijdens de viering van Chanoeka. Zoete aardappels zitten vol vezels waardoor je langer een vol gevoel en daarbij behorende energie hebt. Hetzelfde geldt voor linzen, dus geloof mij: na die kom van deze zoete aardappelsoep, was ons hongergevoel voor aardig wat uurtjes gestild hoor.


Print

Recept: Zoete aardappelsoep met linzen

recept zoete aardappelsoep met linzen © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze zoete aardappelsoep met linzen is een heerlijke gezonde maaltijdsoep voor het hele gezin!

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 4 personen
  • Category: Soepen
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

  • 600 gram zoete aardappels
  • 2 wortels
  • 1 prei
  • 1 witte ui
  • 2 eetlepels fijngehakte gember
  • 1 eetlepel fijngehakte knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 800 ml. water
  • 200 ml. dikke kokosmelk
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 2 el. mosterd
  • 380 gram linzen uit pak (230 gram uitlekgewicht)
  • Olijfolie, om te bakken

Voor erbij:

  • 60 gram pompoenpitten (=4 el.)
  • 4 (mini) naanbroodjes
  • verse koriander

Benodigdheden:

  • Staafmixer of keukenmachine

Instructions

  1. Schil de aardappels en snijd in plakken stukken van 2 cm dikte. Grote brede plakken kun je nog even halveren. Stop in een kookpannetje met ruim water. Plaats de deksel, breng aan de kook. Laat daarna  gedurende 12 minuten rustig doorkoken.
  2. Ondertussen schrap je de wortels. Snijd de wortels overlangs in 4 repen en vervolgens in stukjes. Snijd de prei in halve maan ringen, plaats in een vergiet en spoel goed uit onder koud stromend water.  laat de prei uitlekken. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snijd fijn. Schrap de gember schoon met een theelepeltje en snijd vervolgens ook fijn.
  3. Verwarm 2 el. olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Verwarm de gember en knoflook een minuut in de olie en voeg dan de ui en prei toe. Zodra de groenten zacht zijn (ca 4-5 minuten) voeg je het paprikapoeder toe en schep het geheel goed om.
  4. Voeg de helft van de uitgelekte linzen toe aan de groenten. Schenk hier tevens het water en kokosmelk bij in de pan en verkruimel de bouillon blokjes erboven. Breng het geheel aan de kook gedurende een paar minuten. 
  5. Ondertussen rooster je in een kleine droge koekenpan ondertussen de pompoenpitten. Schud regelmatig zodat de pitten niet aanbranden. Deze tijd kun je ook gebruiken om de naan te bakken of te verwarmen.
  6. Zodra de zoete aardappels gaar zijn giet je ze af en voeg je ze toe in de hapjespan. Voeg tevens de mosterd toe.
  7. Pureer de soep vervolgens met een staafmixer of in de keukenmachine. Dit kan zo grof of fijn als je zelf wilt. Proef de soep en voeg naar smaak zout en peper toe.
  8. Daarna voeg je de overgebleven helft van de linzen toe en verwarm deze gedurende 1 minuut in de soep. Schep daarna uit in kommen of diepe borden.
  9. Serveer de zoete aardappelsoep met de geroosterde pompoenpitten en verse koriander er overheen gestrooid. 

Eet smakelijk!

Notes

Bewaartip: Je kunt deze zoete aardappelsoep met linzen nog prima zo’n 2 dagen bewaren in de koelkast. Als je over hebt kun je dit dus lekker de dag erna opwarmen voor de lunch. Of maak gewoon wat extra zodat je zeker weet dat je wat overhoudt!

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept zoete aardappelsoep met linzen © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze zoete aardappelsoep met linzen.

recept zoete aardappelsoep met linzen © bettyskitchen.nl

Category: Soep Recepten Tags: Afrikaanse keuken, Aziatische keuken, bouillon, Glutenvrij, hoofdgerechten, koriander, linzen, Mediterrane keuken, mosterd, Nanda Appelman, paprikapoeder, peulvruchten, pompoenpitten, prei, vegan, vegetarisch, zoete aardappel

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Makreelsalade voor op brood
Volgend bericht: Amerikaanse Ice Tea »

Lees Interacties

Reacties

  1. N. Borrel

    22 februari 2021 om 1:47 pm

    Ik vroeg me af waarom je de zoete aardappel apart kookt. Is de smaak zo anders dan als je alles samen kookt?

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept dadelcake met pecannoten

Dadelcake met pecannoten en karamel

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept gebakken feta uit de oven feta fourno © bettyskitchen.nl

Gebakken Feta uit de oven (Feta Fourno)

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

pasta datterini met burrata © bettyskitchen.nl

Pasta ‘Datterini’ met burrata

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee