Soepen zijn een uitstekende manier om lekker veel groenten binnen te krijgen. Deze zoete aardappelsoep met linzen is ook nog eens vezelrijk en proteine rijk want ik voeg er nog peulvruchten aan toe. Deze soep warmt je letterlijk op tijdens een dag vol harde wind.
Hartverwarmende zoete aardappelsoep met linzen maken
Mijn man Patrick is nou niet bepaald een liefhebber van zoete aardappels, dus hij keek me wat teleurgesteld aan toen ik dit op het menu had staan. Maar de zoete aardappelsoep met linzen werd na het bereiden toch even geproefd en hij was zeer positief verrast! Er ging een hele kom soep naar binnen, dus dan weet je wel genoeg! Het is een heerlijk smaakvol recept met gember, kokosmelk en dus linzen voor de nodige eiwitten. Het is dus een vegetarisch gerecht, maar wel eentje waarbij je vlees absoluut niet mist.
“Ben jij een enorme liefhebber van recepten met zoete aardappel? Check hier sowieso 10x recepten met zoete aardappel op een rijtje en geniet er heerlijk van!“








Nog meer heerlijke recepten met zoete aardappel
Ik verbaas me er iedere keer weer over hoe je kunt variëren met zoete aardappels. Nu maakte ik dus deze zoete aardappelsoep met linzen, maar eerder plaatsten we op Betty’s Kitchen ook dit Italiaanse stamppotje met zoete aardappel en deze Good morning Juice met zoete aardappel. Je kunt er trouwens ook heel goed mee bakken: maak bijvoorbeeld eens deze (Joodse) Latkes koekjes met zoete aardappel. Die zijn niet alleen geschikt voor tijdens de viering van Chanoeka. Zoete aardappels zitten vol vezels waardoor je langer een vol gevoel en daarbij behorende energie hebt. Hetzelfde geldt voor linzen, dus geloof mij: na die kom van deze zoete aardappelsoep, was ons hongergevoel voor aardig wat uurtjes gestild hoor.
Recept: Zoete aardappelsoep met linzen
Deze zoete aardappelsoep met linzen is een heerlijke gezonde maaltijdsoep voor het hele gezin!
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 30 minutes
- Yield: 4 personen
- Category: Soepen
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 600 gram zoete aardappels
- 2 wortels
- 1 prei
- 1 witte ui
- 2 eetlepels fijngehakte gember
- 1 eetlepel fijngehakte knoflook
- 1 theelepel paprikapoeder
- 800 ml. water
- 200 ml. dikke kokosmelk
- 2 blokjes groentebouillon
- 2 el. mosterd
- 380 gram linzen uit pak (230 gram uitlekgewicht)
- Olijfolie, om te bakken
Voor erbij:
- 60 gram pompoenpitten (=4 el.)
- 4 (mini) naanbroodjes
- verse koriander
Benodigdheden:
- Staafmixer of keukenmachine
Instructions
- Schil de aardappels en snijd in plakken stukken van 2 cm dikte. Grote brede plakken kun je nog even halveren. Stop in een kookpannetje met ruim water. Plaats de deksel, breng aan de kook. Laat daarna gedurende 12 minuten rustig doorkoken.
- Ondertussen schrap je de wortels. Snijd de wortels overlangs in 4 repen en vervolgens in stukjes. Snijd de prei in halve maan ringen, plaats in een vergiet en spoel goed uit onder koud stromend water. laat de prei uitlekken. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snijd fijn. Schrap de gember schoon met een theelepeltje en snijd vervolgens ook fijn.
- Verwarm 2 el. olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Verwarm de gember en knoflook een minuut in de olie en voeg dan de ui en prei toe. Zodra de groenten zacht zijn (ca 4-5 minuten) voeg je het paprikapoeder toe en schep het geheel goed om.
- Voeg de helft van de uitgelekte linzen toe aan de groenten. Schenk hier tevens het water en kokosmelk bij in de pan en verkruimel de bouillon blokjes erboven. Breng het geheel aan de kook gedurende een paar minuten.
- Ondertussen rooster je in een kleine droge koekenpan ondertussen de pompoenpitten. Schud regelmatig zodat de pitten niet aanbranden. Deze tijd kun je ook gebruiken om de naan te bakken of te verwarmen.
- Zodra de zoete aardappels gaar zijn giet je ze af en voeg je ze toe in de hapjespan. Voeg tevens de mosterd toe.
- Pureer de soep vervolgens met een staafmixer of in de keukenmachine. Dit kan zo grof of fijn als je zelf wilt. Proef de soep en voeg naar smaak zout en peper toe.
- Daarna voeg je de overgebleven helft van de linzen toe en verwarm deze gedurende 1 minuut in de soep. Schep daarna uit in kommen of diepe borden.
- Serveer de zoete aardappelsoep met de geroosterde pompoenpitten en verse koriander er overheen gestrooid.
Eet smakelijk!
Notes
Bewaartip: Je kunt deze zoete aardappelsoep met linzen nog prima zo’n 2 dagen bewaren in de koelkast. Als je over hebt kun je dit dus lekker de dag erna opwarmen voor de lunch. Of maak gewoon wat extra zodat je zeker weet dat je wat overhoudt!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze zoete aardappelsoep met linzen.

Ik vroeg me af waarom je de zoete aardappel apart kookt. Is de smaak zo anders dan als je alles samen kookt?