• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Lunch recepten / Turkse Gevulde Aardappel (Kumpir)

Turkse Gevulde Aardappel (Kumpir)

11 maart 2025 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Kumpir is een Turks street food gerecht en bestaat uit een grote gepofte aardappel met heerlijke toppings van groenten of zelfs vlees. Het is verrukkelijk lekker en eigenlijk best makkelijk om te maken. Wij eten deze Turkse gevulde aardappel wel eens als (vegetarische) lunch en dan wordt het echt een feestje met verschillende schaaltjes met toppings erbij, zodat iedereen zijn eigen Kumpir kan samenstellen.

Typisch Turks Streetfood: gevulde aardappel Kumpir

Voor het maken van Kumpir kun je zowel gewone (pof)aardappels maar ook zoete aardappel gebruiken. Je hebt in ieder geval een groot exemplaar benodigd die je vervolgens gaat poffen in de oven. De aardappel wordt ingesneden en in zijn eigen jasje maakt men een puree met bijvoorbeeld boter en kaas. Deze smeuïge puree wordt vervolgens afgetopt met een lepel Turkse yoghurt en kleine stukjes rauwkost. Denk aan tomaat, komkommer, mais, maar ook olijven, augurken paprika etc. Bij elk straatkarretje of fastfood resto vind je diverse variaties op dit recept. Ook lekker zijn varianten met bijvoorbeeld dunne plakjes knoflookworst (sucuk) of gebakken stukjes (pittige) kip, dus varieer hier ook gerust mee!

recept turkse gevulde aardappel Kumpir streetfood © bettysktichen.nl
recept turkse gevulde aardappel Kumpir streetfood © bettysktichen.nl
recept turkse gevulde aardappel Kumpir streetfood © bettysktichen.nl

Nog meer gerechten uit de Turkse keuken

Nu is de Kumpir een heel leuk en lekker fastfood gerecht. Maar de Turkse keuken is niet voor niets een van mijn favorieten. Met zowel Arabische, Mediterane maar ook Oosterse invloeden is deze keuken zo veelzijdig en lekker. Ja er worden vaak wat meer kruiden en smaakmakers in gebruikt maar het resultaat is altijd zo ontzettend smaakvol! Zoals Imam Bayildi – zo heb je aubergines nog nooit geproefd! Maar ook de klassieker Mercimek Corbasi – een alom geliefde Turkse soep met rode linzen. Maar laten we daarnaast de zoete lekkernijen zoals Baklava met pistachenoten en natuurlijk ‘Turks Fruit’ niet vergeten! Bekijk hier al onze recepten uit de Turkse Keuken op een rijtje.

Benieuwd hoe de video voor deze Turkse ‘Kumpir’ maken er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!


Print

Recept: Turkse Gevulde Aardappel (Kumpir)

recept turkse gevulde aardappel Kumpir streetfood © bettysktichen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 80 min.
  • Total Time: 1,5 uur
  • Yield: 1 persoon 1x
  • Category: Lunch
  • Method: poffen
  • Cuisine: Turkse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 grote (pof) aardappel
  • klein klontje boter
  • 1–2 el geraspte kaas
  • flinke eetlepel Turkse Yoghurt
  • peper & zout
  • olijfolie
  • aluminiumfolie

Toppings (varieer naar keuze):

  • (kers)tomaten
  • augurken
  • bosui
  • zwarte olijven
  • mais korrels (uit blik)
  • Turkse pepers of jalapeno
  • geraspte wortel
  • feta kaas
  • dunne plakjes sucuk (Turkse worst met knoflook)
  • stukjes gebakken kip

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden celcius (200 hetelucht). Scheur alvast een velletje aluminium folie af en leg op de bakplaat.
  2. Boen de aardappel schoon onder stromend water. Prik ze met een vork rondom in en plaats op het stuk  folie. Besprenkel elke aardappel met 1 -2 theelepels olie en breng op smaak met peper en zout. Vouw daarna het folie langs de aardappel omhoog, knijp en vouw de aardappel bovenop nauw sluitend dicht met de folie.
  3. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en pof de aardappel in 70 minuten gaar. Let op! de baktijd kan verschillen bij kleinere of juist heel grote aardappels. Check altijd rond 60 miniuten op gaarheid. 
  4. De tussentijd kun je gebruiken om de toppings vast fijn te snijden en eventueel in kleine bakjes klaar te leggen. 
  5. Haal de gepofte aardappels uit de oven en trek voorzichtig het folie aan de bovenzijde open (LET OP  HEET). Snijd de aardappel in de lengte in, trek het vel iets opzij (en intact) en gebruik een vork om de aardappel licht fijn te maken.Voeg boter, kaas en een beetje peper en zout toe en prak alles in de schil goed door elkaar. 
  6. Dan gaat er een flinke eetlepel Turkse yoghurt op en die bestrooi je direct met je toppings naar keuze en gebruik een lepeltje om de boel lekker uit de lepelen. 
  7. Mocht je de folie alsnog te heet in je hand vinden liggen, kun je er nog een servetje onder leggen. Of je kunt de folie ook volledig verwijderen en je Kumpir op een bord serveren. 

Afiyet Olsun! (=eet smakelijk!)

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept turkse gevulde aardappel Kumpir streetfood © bettysktichen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Turkse gevulde aardappel genaamd “Kumpir”.

recept turkse gevulde aardappel Kumpir streetfood © bettysktichen.nl

Category: Lunch recepten, Vegetarische Hoofdgerechten Tags: aardappels, augurken, bosuien, feta, Glutenvrij, jalapeno, Kaas, Kip, mais, olijven, pepers, poffen, roomboter, streetfood, tomaten, Turkse keuken, vegetarisch, worst, wortels, yoghurt

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Aubergineballetjes met couscous en champignons
Volgend bericht: Beef Stroganoff met champignons »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee