• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Aubergines met feta uit de oven (Imam Bayildi)

Aubergines met feta uit de oven (Imam Bayildi)

16 juli 2014 Door Betina Oostveen 4 Reacties

Dit is zo’n gerecht dat je stiekem meevoert naar Turkije! Ik hou van aubergines, want het is een veelzijdige groente. Maar ze zijn toch het allerlekkerst als ze uit de oven komen en de combinatie aubergines met feta uit de oven is helemaal geweldig.

Aubergines met feta op Turkse wijze

Dit recept verkrijgt zijn ‘Turkse’ smaken door het gebruik van koriander en de pittige tomaten saus. Het roept een Midden-Oosten sfeer op, en het hele huis gaat hier heerlijk van ruiken. Ik kan er helaas niet zelf de credit voor krijgen want dit recept is afgeleid van het kookboek: Turquoise (English only). Maar daardoor krijg je ook ECHT aubergines op Turkse wijze! De feta zal een beetje smelten in de oven en samen met de pittige tomatensaus, waan je je heel even op een terrasje in Istanbul. In Turkije heet dit gerecht overigens:  ‘Imam Bayildi’, mocht je het daar tijdens een vakantie willen bestellen en proeven.

Aubergines met feta uit de oven op Turkse wijze
Aubergines met feta uit de oven op Turkse wijze

Aubergines als mezze en meer!

Deze aubergines met feta uit de oven kun je zowel warm als koud (kamertemperatuur) eten. Je kunt 1 hele aubergine serveren als bijgerecht of kleine vegetarische maaltijd. Maar deze Imam bayildi doet het ook erg goed als ‘mezze’, dit zijn kleine hapjes (denk Turkse tapas) en serveer in dat geval een 1/2 aubergine per persoon. Ook lekker: geef er Turks brood bij en maak er deze yoghurt dip genaamd Labneh bij! Check hier nog meer recepten uit de Turkse keuken.


Print

Recept: Aubergines met feta uit de oven (Imam Bayildi)

recept imam bayildi aubergine uit de oven met feta
Print Recipe

Dit is zo’n gerecht dat je stiekem meevoert naar Turkije! Ik hou van aubergines, want het is een veelzijdige groente. Maar ze zijn toch het allerlekkerst als ze uit de oven komen, en de combinatie aubergines met feta uit de oven is helemaal geweldig.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 2–4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Cuisine: Turkse Keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Ingrediënten aubergines:

  • 2 aubergines
  • zeezout
  • olijfolie
  • 100 gram feta

Ingrediënten knoflookpasta:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 3 theelepels gemalen koriander
  • 1.5 theelepels zeezout

Ingrediënten pittige tomatensaus:

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel cayenne peper
  • 4 trostomaten, ontveld, zonder pitjes en in kleine stukjes
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 theelepels fijngehakte dragon
  • rasp van 1/2 citroen + sap van 1/2 citroen
  • scheutje water
  • peper en zout

Extra:

  • vijzel

Instructions

  1. Halveer de aubergines in de lengte en kerf met een punt van een scherp mes het vruchtvlees in. Bestrooi de snijkant met zout, druk beiden helften weer op elkaar en laat 30 minuten uitlekken in een vergiet. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (160 hete lucht). Spoel na 30 minuten de aubergines af en besprenkel ze van binnen en buiten met olijfolie. Leg in een braadslee en zet 10 minuten in de oven.
  2. Maak vervolgens de knoflookpasta: Verhit de olie in een kleine koekenpan en bak de knofloop een paar minuten totdat ze begint te kleuren. Wrijf in een vijzel de knoflook+olie, zout en koriander tot een dikke pasta. Haal hierna de aubergines uit de oven en laat ze een klein beetje afkoelen.
  3. Verhit voor de tomatensaus de uien in een koeken- of hapjespan. Roer het paprikapoeder en de cayenne peper er doorheen, en bak alles 2-3 minuten. Voeg de tomaten toe met het citroenrasp, citroensap, peterselie en dragon. Voeg evt  een scheutje water toe, en breng op smaak met peper en zout. Blijf zachtjes doorroeren tot het een dikke saus vormt. (dit zijn stappen die je gerust een dag van tevoren al kunt voorbereiden).
  4. Verwarm voor het serveren van de Imam Bayildi de oven op 180 graden / 160 hete lucht. Leg de aubergines in een grote ovenschaal, en snijd desnoods een plakje van de bolling af zodat de onderkant recht komt te liggen (en niet omrolt). Bestijd de aubergine met de knoflookpasta en druk dit in het vruchtvlees en tussen de inkepingen. Smeer er een volle lepel tomatensaus overheen, en verkruimel hier vervolgens de feta kaas overheen. Besprenkel heel licht met olie en zet de aubergines 10-15 minuten in de oven totdat de kaas is gesmolten.
  5. Serveer deze aubergines met feta uit de oven warm, of laat afkoelen tot kamer temperatuur.

Afiyet Olsun!  (=Eet smakelijk)

Groetjes, Betty

Keywords: aubergine, feta, tomaten, citroen, koriander,

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Aubergines met feta uit de oven op Turkse wijze

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: cayennepeper, citroen, detox recepten, dragon, feta, Kaas, Low Carb, ovenschotel, Paprika, peterselie, Turkse keuken, uien, vegetarisch, Voedselzandloper

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « In de keuken van Floris in Rotterdam
Volgend bericht: Gegrilde kippenbouten uit de oven »

Lees Interacties

Reacties

  1. Carrie

    19 juli 2015 om 11:45 pm

    Heerlijk recept en heel goed klaar te maken voor je (evt.) gasten komen; wel zo gezellig! Wordt zelfs lekkerder als alle ingrediënten de tijd krijgen om in te trekken; ik mis alleen de verse platte fijngehakte peterselie die er in Turkije (meestal) vlak voor het serveren royaal overheen gestrooid wordt.
    Lekker met knapperig vers (stok- of Turks) brood; we hebben zitten smullen!

    Tip: koop kruiden bij een Turks of Marokkaans winkeltje: voor een euro koop je daar een bos die je met 2 handen vast moet houden (de rest invriezen) daar kan geen supermarkt tegenop..

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      20 juli 2015 om 6:56 pm

      Ja lekker hoor! En bedankt voor de tips!

      Beantwoorden
  2. Annemieke

    30 september 2015 om 5:43 pm

    Hoi Betty,

    leuk dat je je recept deelt. Ik vraag me af: (stap 1) als je de aubergine insnijd en er zout op doet, wat moet je dan een half uur laten uitlekken?

    Groetjes Annemieke

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      4 oktober 2015 om 9:53 am

      Hi Annemieke,
      het zout ontrekt vocht uit de aubergines. Mocht je het recept inmiddels zelf gemaakt hebben, dan heb je waarschijnlijk een plasje vocht onder het vergiet teruggevonden.
      groetjes, Betty

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee