Dit is zo’n gerecht dat je stiekem meevoert naar Turkije! Ik hou van aubergines, want het is een veelzijdige groente. Maar ze zijn toch het allerlekkerst als ze uit de oven komen, en de combinatie aubergines met feta uit de oven is helemaal geweldig.
Dit recept verkrijgt zijn ‘Turkse’ smaken door het gebruik van koriander en de pittige tomaten saus. Het roept een Midden-Oosten sfeer op, en het hele huis gaat hier heerlijk van ruiken.
Je kunt deze aubergines met feta uit de oven serveren als bijgerecht of mezze: serveer dan max 1/2 aubergine per persoon. Of ga voor een complete vegetarische maaltijd: reken hiervoor op 1 hele aubergine per persoon.
De feta zal een beetje smelten in de oven en samen met de pittige tomatensaus, waan je je heel even op een terrasje in Istanbul. In Turkije heet dit gerecht overigens: ‘Imam Bayildi’, mocht je het daar tijdens een vakantie willen bestellen en proeven. Deze aubergines met feta uit de oven kun je zowel warm als koud (kamertemperatuur) eten.
Recept voor Aubergines met feta uit de oven:
(hoofdgerecht voor 2-4 personen)
Ingrediënten aubergines:
- 2 aubergines,
- zeezout,
- olijfolie,
- 100 gram feta.
Ingrediënten knoflookpasta:
- 1 eetlepel olijfolie,
- 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes,
- 3 theelepels gemalen koriander,
- 1.5 theelepels zeezout.
Ingrediënten pittige tomatensaus:
- 4 eetlepels olijfolie,
- 1 grote ui, fijngesnipperd,
- 3 theelepels paprikapoeder,
- 1 theelepel cayenne peper,
- 4 trostomaten, ontveld, zonder pitjes en in kleine stukjes,
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie,
- 2 theelepels fijngehakte dragon,
- rasp van 1/2 citroen + sap van 1/2 citroen.
- scheutje water,
- peper en zout.
Extra:
- vijzel,
- oven,
- brede ovenschaal.
Bereidingstijd:
30 + 20 minuten.
Bereidingswijze aubergine met feta uit de oven:
- Halveer de aubergines in de lengte en kerf met een punt van een scherp mes het vruchtvlees in. Bestrooi de snijkant met zout, druk beiden helften weer op elkaar en laat 30 minuten uitlekken in een vergiet. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (160 hete lucht). Spoel na 30 minuten de aubergines af en besprenkel ze van binnen en buiten met olijfolie. Leg in een braadslee en zet 10 minuten in de oven.
- Maak vervolgens de knoflookpasta: Verhit de olie in een kleine koekenpan en bak de knofloop een paar minuten totdat ze begint te kleuren. Wrijf in een vijzel de knoflook+olie, zout en koriander tot een dikke pasta. Haal hierna de aubergines uit de oven en laat ze een klein beetje afkoelen.
- Verhit voor de tomatensaus de uien in een koeken- of hapjespan. Roer het paprikapoeder en de cayenne peper er doorheen, en bak alles 2-3 minuten. Voeg de tomaten toe met het citroenrasp, citroensap, peterselie en dragon. Voeg evt een scheutje water toe, en breng op smaak met peper en zout. Blijf zachtjes doorroeren tot het een dikke saus vormt. (dit zijn stappen die je gerust een dag van tevoren al kunt voorbereiden).
- Verwarm voor het serveren van de Imam Bayildi de oven op 180 graden / 160 hete lucht. Leg de aubergines in een grote ovenschaal, en snijd desnoods een plakje van de bolling af zodat de onderkant recht komt te liggen (en niet omrolt). Bestijd de aubergine met de knoflookpasta en druk dit in het vruchtvlees en tussen de inkepingen. Smeer er een volle lepel tomatensaus overheen, en verkruimel hier vervolgens de feta kaas overheen. Besprenkel heel licht met olie en zet de aubergines 10-15 minuten in de oven totdat de kaas is gesmolten.
- Serveer deze aubergines met feta uit de oven warm, of laat afkoelen tot kamer temperatuur.
Afiyet Olsun! (=Eet smakelijk)
Dit recept is afgeleid van het kookboek: Turquoise (English only)
Heerlijk recept en heel goed klaar te maken voor je (evt.) gasten komen; wel zo gezellig! Wordt zelfs lekkerder als alle ingrediënten de tijd krijgen om in te trekken; ik mis alleen de verse platte fijngehakte peterselie die er in Turkije (meestal) vlak voor het serveren royaal overheen gestrooid wordt.
Lekker met knapperig vers (stok- of Turks) brood; we hebben zitten smullen!
Tip: koop kruiden bij een Turks of Marokkaans winkeltje: voor een euro koop je daar een bos die je met 2 handen vast moet houden (de rest invriezen) daar kan geen supermarkt tegenop..
Ja lekker hoor! En bedankt voor de tips!
Hoi Betty,
leuk dat je je recept deelt. Ik vraag me af: (stap 1) als je de aubergine insnijd en er zout op doet, wat moet je dan een half uur laten uitlekken?
Groetjes Annemieke
Hi Annemieke,
het zout ontrekt vocht uit de aubergines. Mocht je het recept inmiddels zelf gemaakt hebben, dan heb je waarschijnlijk een plasje vocht onder het vergiet teruggevonden.
groetjes, Betty