• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bakrecepten / Turks Fruit met frambozen en kokos

Turks Fruit met frambozen en kokos

24 juni 2016 Door Betina Oostveen 9 Reacties

Wat is de laatste keer geweest dat jij turks fruit hebt gegeten? Je weet wel, die mierzoete, kleine en gesuikerd fruitblokjes. Ik heb ze eigenlijk sinds mijn kinderjaren niet meer gezien. En niet zo raar, want het is nou niet bepaald gezond. Maar toen ik vorige maand een workshop had Bij Robèrt van Beckhoven, gingen wij ook zelf frambozen snoepjes maken.  En die leken verdacht veel op Turks Fruit, maar dan wel 20 keer lekkerder!

Zoete lekkernij tijdens de Ramadan

Deze maand is tevens de ramadan en zo komen er savonds tijdens de Iftar genoeg lekkere happen voorbij bij de vele moslim families. En lekkere zoete versnaperingen horen daar ook bij. En zelf Turks fruit met frambozen en kokos is helemaal niet moeilijk en staat ook nog eens lekker op tafel!  Daarnaast zijn deze fruitsnoepjes lekker lang houdbaar. Dus zet gerust een potjes met Turks Fruit in de voorraadkast en je hebt altijd wat lekker zoets bij de hand voor bij de (munt)thee of kannetje Turkse koffie. Wist je dat Turks Fruit (Rahat Lokum) ook in de Balkan streek zeer geliefd is. In Bosnie bijvoorbeeld wordt de zoete lekkernij bij een pittig kopje gemalen koffie geserveerd.

Turks Fruit met frambozen en kokos
Turks Fruit met frambozen en kokos

Wat is pectine?

Pectine is een natuurlijk verdikkingsmiddel. Het is afkomstig van de celwanden van planten en vruchten en indien samen met suiker verwarmd, vormt het een gel. Je kunt pectine vergelijken met de eigenschappen van gelatine, maar dan is het de plantaardige versie. Zo weet ik dat veel moslims juist gelatine vermijden, omdat dit gemaakt kan zijn van varkensbotten. En dan kun je liever pectine gebruiken voor het zelf maken van snoepgoed, zoals Turks Fruit.  Daarnaast zit pectine bijvoorbeeld ook in geleisuiker, dat weer gebruikt wordt om jam te maken.

Waar koop je pectine en vruchtenzuur? Deze twee ingredienten worden veelal gebruikt in de patisserie. Je zult ze dus ook bij een horeca groothandel of bakwinkel kunnen kopen.

Recept turks fruit met frambozen en kokos:

(snoepgoed – voor 1 tray van 25 x 15 cm)

Ingrediënten:

  • 250 gram frambozen puree *
  • 65 gram pectine,
  • 500 gram suiker,
  • 10 gram vruchtenzuur,
  • geraspte kokos.

* Tip: pureer 300-350 gram frambozen met een vork of staafmixer en druk door een fijne bolzeef om de pitjes er uit te halen. Zorg dat je 250 gram puree over houd.

Extra:

  • Aluminium wegwerp schaal 25 x 15 cm (of gebruik een kleine rechthoekige bakvorm, bekleed met bakpapier.)
  • kleine kookpan,
  • spatel,
  • snoep-, of weckpot.

Bereidingstijd: 25 minuten + afkoelen.

Bereidingswijze:

  1. Stop de frambozenpuree in een kookpan, voeg de pectine toe en breng al roerende aan de kook.
  2. Voeg de suiker in delen toe. Het beste is om het volgende deel toe te voegen als de vorige opgenomen is in de puree. Laat vervolgens het mengsel even een minuut goed doorkoken (pas op spetters!) en haal van het vuur.
  3. Tot slot voeg je het vruchtenzuur toe, roer door en stort het mengsel in de schaal/bakvorm. Laat het turks fruit mengsel goed afkoelen om op te stijven.
  4. Zodra de vruchtengelei afgekoeld is, haal je deze uit de vorm. Snijd de lap in repen en vervolgens blokjes van 2 x 2 cm.
  5. Wentel het turks fruit door de geraspte kokos en bewaar in een snoep-, of weckpot. Na verloop van tijd wordt de kokos ook wat brozer en vormt een natuurlijke ‘suikerlaag’ aan de buitenzijde.

Snoep smakelijk in ieder geval!

Groetjes, Betty

Turks Fruit met frambozen en kokos

(Bron Recept: Robèrt van Beckhoven)

Category: Bakrecepten Tags: Balkan keuken, frambozen, koffie, kokos, pectine, Ramadan, Robert van Beckhoven, snoep, thee, Turks Fruit, Turkse keuken, tussendoortjes

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Hudson Bar & Kitchen in Zoetermeer
Volgend bericht: Donut Cupcakes met vanille crème »

Lees Interacties

Reacties

  1. Juliette

    24 juni 2016 om 10:34 am

    Hallo Betina, dat ziet er heel aantrekkelijk uit. Ik ben gek op fruitsnoepjes, maar moet erg oppassen met suiker. Zou dit ook gemaakt kunnen worden met een ander zoetmiddel, bijvoorbeeld honing of heeft dat niet dezelfde werking met de pectine als suiker?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      25 juni 2016 om 9:02 am

      Hi Juliette,
      een dergelijke bereiding of recept met honing heb ik helaas niet. Maar google er gerust op los en wie weet vind je het bij een andere site.

      Beantwoorden
  2. Souma

    24 juni 2016 om 6:35 pm

    Heel erg bedankt voor je recept. Ik zal deze zeker opslaan en uitproberen! Het ziet er heerlijk uit. Ik ben ook super blij dat je pectine hebt gebruikt. Ik wist niet eens dat het bestond, ben zelf Islamitisch en vermijd alleen varkensgelatine. Maar bedankt voor de informatie!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      25 juni 2016 om 8:52 am

      Graag gedaan Souma en geniet nu maar van je nieuwe óntdekking’

      Beantwoorden
  3. Sandra

    24 juni 2016 om 8:36 pm

    Superleuk om dit eens een keer zelf te maken, lijkt me erg lekker!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      25 juni 2016 om 8:51 am

      Het is zo lekker! Mijn man hield niet op met eten. Vond het erg lekkere snoepjes 😉

      Beantwoorden
  4. Bianca

    25 juni 2016 om 10:27 am

    Wij gebruiken geregeld agar agar als geleimiddel, dat moet hier dus ook kunnen! Top, nu op zoek naar vruchtenzuur…. Vooralsnog niet kunnen vinden, dus op fruitzuur gezocht en kwam toen op allerlei peelings. hahahahaha, we zoeken dus verder!

    Beantwoorden
  5. Jozefien

    10 maart 2019 om 12:52 pm

    Hallo Bettina,
    Gebruik je voor dit recept pectine in poedervorm? En kan je ook geleisuiker gebruiken, want in principe zit daar al pectine in?
    Dank voor je antwoord!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      11 maart 2019 om 1:46 pm

      Inderdaad pectine in poedervorm.
      Gelei suiker bevat slechts 5% pectine en dan moet je dus alsnog extra pectine poeder toevoegen aan dit recept.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 10x hartige paasrecepten met eieren voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes en meer gepocheerd, gekookt, gebakken 10x Hartige Paasrecepten met eieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee