Voor de Meatless Monday van vandaag maken wij een heerlijke vegetarische preistamppot met drie kazen en mosterdjus. Het begint immers weer wat kouder te worden buiten, de dagen worden korter en daarmee natuurlijk hoog tijd voor Hollandse winterse kost op tafel.
Lekker Hollandse Preistamppot met drie kazen
Ik ben niet enorm fan van klassieke stamppoten, maar met een bijzondere twist begin ik ze steeds meer te waarderen. Zo werd ik ook heel blij van dit nieuwe uitprobeersel en fan van deze lekker Hollandse preistamppot met drie kazen en mosterdjus. Eerder maakte ik bijvoorbeeld deze Italiaanse stamppot met zoete aardappel en Lentestamppot met doperwten en spekjes (die ook prima in het najaar kan 😉 ). Betty bundelde nog meer lekkere stamppot recepten in deze 8x stamppot recepten voor de winterse dagen.
Variatietips voor Preistamppot
In de preistamppot met drie kazen kun je nog steeds heerlijk variëren naar eigen wens en voorkeur. In plaats van roomkaas kun je bijvoorbeeld de magere cottage cheese (huttekase) gebruiken. De Hollandse, oude kaasblokjes kun je vervangen door cheddar kaas of een pittig kruidnagel kaasje. En in plaats van Grana Padano kun je er ook Parmezaanse kaas in verwerken. Eventueel kun je er nog een blauwschimmelkaas aan toevoegen en een ‘vier kazen variant’ van deze preistamppot maken. Geniet dus heerlijk van deze variatietips en gebruik dus gerust kazen die je misschien al op voorraad hebt.
Preistamppot met drie kazen en mosterdjus
Deze Hollandse Prei Stamppot met drie kazen en mosterdjus is een verrukkelijk alternatief voor een dagje zonder vlees. Kaas zijn wij immers gek op en zeker in combinatie met kruimige aardappels en mosterd! Probeer het gerust eens uit en laat je blij verrassen met dit recept.
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 30 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met groente
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 1 kilo gram kruimige aardappels
- 2 grote preien
- 100 gram roomkaas
- 150 gram Hollandse, oude kaas
- 100 gram Grana Padano kaas
- 2 eetlepels gedroogde selderij
- 100 ml kookroom (soja)
- 100 gram roomboter
- 1 flinke eetlepel. mosterd
- 50 gram pijnboompitten
- Peper en zout
- Olijfolie om te bakken
Instructions
- Breng een ruime pan met water en wat zout aan de kook voor de aardappels. Schil de aardappels en snij in grove stukken. Voeg ze toe aan het water, breng aan de kook en gaar ze in 15-18 minuten.
- Ondertussen snij je de prei alvast in dunne halve ringen en de oude kaas in kleine blokjes van ongeveer 0.5 bij 0.5 cm. Rasp de Grana Padano kaas grof. Haal ook alvast de blaadjes van de selderij en snij of verknip heel fijn.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op laag vuur. Schud regelmatig zodat de nootjes niet aanbranden. Verwarm de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak daarin de prei totdat deze lichtbruin begint de kleuren.
- In een klein steelpannetje verwarm je de boter en klop de mosterd er met een garde doorheen.
- Zodra de aardappels gaar zijn, giet je ze af en laat je ze nog even in de pan. Giet de kookroom eroverheen en schep de roomkaas in de pan. Stamp de aardappels met de gebakken prei en een aardappelstamper tot een grove stamppot.
- Roer de oude kaasblokjes, selderij en geroosterde pijnboompitten erdoorheen. Proef en voeg naar eigen smaak zout en peper toe. Serveer de preistamppot met drie kazen, met de mosterdjus en de Grana Padano kaas eroverheen gestrooid.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Serpentina
Er staat nergens vermeld op welk moment er iets met de gebakken prei moet gebeuren.
Betina Oostveen
Dank je wel voor het doorgeven en het recept is inmiddels aangevuld!