• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Pittige mosterd maken

Pittige mosterd maken

29 december 2013 Door Betina Oostveen 2 Reacties

 

Wij Nederlanders zijn dol op kaas! En met name de blokjes Goudse kaas doen het altijd goed uit het vuisjes, tijdens feestjes, een borrel, of gewoon voor bij de wijn. En dan serveren we deze natuurlijk het liefst met mosterd. In dit geval: zelfgemaakte pittige mosterd.

Zelf pittige mosterd maken

Let op, mijn recept is nogal een pittige variant, dus je kunt de chili’s gerust nog halveren of helemaal achterwege laten. Naarmate de dagen en weken verstrijken, wordt de mosterd steeds lekkerder van smaak. Dus laat het potje gerust eerst nog enkele weken dicht, alvorens deze ergens bij te serveren. Mocht je na de bereiding de mosterd te dik vinden, dan kun je het recept natuurlijk ook verdunnen met een beetje water. Het is maar net waar je van houdt. Succes en dip smakelijk alvast!

Pittige mosterd maken

Koken en stoven met pittige mosterd

Mosterd is ook een heerlijke smaakmaker in diverse recepten. Als je met mosterd gaat koken en stoven dan wordt hij zelfs wat milder en zoeter van smaak. Een handige tip voor diegenen die mosterd dus echt te pittig vinden: verwarm hem gewoonweg. Maar als je dan zelf deze pittige mosterd hebt gemaakt kun je hem gebruiken in deze recepten:

  • Steak Tartare
  • 5x Hotdogs maken
  • Carpaccio van gerookte zalm
  • Gestoofde Sukadelappen stoofvlees
  • Kipragout in bladerdeeg bakjes
  • Hotdog Pizza
  • Preistamppot met 3 kazen en mosterdjus
  • Gegrilde zalm van de BBQ

Print

Recept: zelf pittige mosterd maken

zelf pittige mosterd maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Wij Nederlanders zijn dol op kaas en dan serveren we deze natuurlijk het liefst met mosterd. In dit geval: zelfgemaakte pittige mosterd met chilipeper en nootmuskaat. Heerlijk voor op een boterham met vleeswaren, bij kaasplankje of meng met mayonaise voor bij de bittergarnituur. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min + 12 uur weken
  • Total Time: 12 uur +
  • Yield: 250 ml 1x
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 150 ml witte wijn azijn
  • 100 gram geel mosterdzaad
  • 100 ml. water
  • 1 tl. kurkuma poeder,
  • ¼ tl. gedroogde (crushed) chilli’s (optioneel)
  • ¼ tl. gemalen nootmuskaat (optioneel)
  • ⅛ tl. zout
  • 40 gram fijne suiker (of honing)

Extra:  

  • Foodprocessor/keukenmachine,
  • gesteriliseerde jampotjes of weckpotjes.

Instructions

  1. Doe de azijn, mosterdzaad en water in een kom. Dek af met folie en laat 12 uur weken op kamertemperatuur. De mosterdzaadjes nemen zo alle azijn op en zullen dus opzwellen. (Dit maakt de mosterd ‘gladder’.)Pittige mosterd maken
  2. Giet dit mengsel in de foodprocessor, voeg de suiker(klontjes) toe en breng op smaak met de kurkuma, chilli’s, nootmuskaat, peper en zout.
  3. Laat de keukenprocessor 10 minuten draaien, en proef daarna de mosterd.Pittige mosterd maken
  4. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper, en mocht je de mosterd te grof vinden, dan kun je de machine nog een paar minuten langer laten draaien en een klein scheutje water toevoegen.
  5. Schep de mosterd in gesteriliseerde  jampotjes of wekpotjes en bewaar in de voorraadkast. Na opening svp in de koelkast bewaren. 

Eet smakelijk!

Keywords: mosterd, azijn, dips

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Pittige mosterd maken


Category: Dips, Dressing en Saus Recepten, Recepten algemeen Tags: azijn, chilipepers, Kaas, kurkuma, mosterd, nootmuskaat, pittig, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Foodblogswap: artisjok toast met geitenkaas
Volgend bericht: How-to Kaasplankje samenstellen »

Lees Interacties

Reacties

  1. Wim

    19 december 2020 om 5:26 pm

    Beste,
    Bij de bereiding van de pittige mosterd schrijft u bij bereidingstijd “tijd om te wecken”..??? Moet de mosterd dan na bereiden ook geweckt worden???

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      22 december 2020 om 1:11 pm

      Hi Wim,

      sorry, dat moest zijn ‘weken’. Je dient de mosterdzaadjes namelijk voor de weken.
      Bij deze meteen aangepast!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • 10x Recepten voor nacho’s en tortilla chips
  • recept tartiflette Franse aardappelschotel met spekjes en kaas wintersport eten Tartiflette met spek en kaas (video)
  • Vegetarische samosa's met homemade chutney Vegetarische Indiase samosa’s
  • recept ovenschotel met aardappels en gehakt musaka joegoslavische keuken balkan Betty's kitchen Ovenschotel met aardappels en gehakt (Musaka)

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in