De ouderwetse Mokka Taart is er eentje die hier thuis op speciaal verzoek wordt gemaakt. Veelal koffie liefhebbers zijn ook fan van deze koffie taart. Maar het is juist het zachte biscuit met romige koffie-botercreme die velen tot de verbeelding spreken en die de mond zo heerlijk vullen.
Zelf Mokka Taart maken met koffie botercreme en biscuitdeeg
Ik geef je dan ook mijn recept voor deze hele fijne en typisch Hollandse taart. De Mokka taart is er namelijk eentje die in mijn vroege kinderjaren regelmatig op verjaardagen voorbijkwam en zelfs als kind was ik hier al fan van! In de basis is een mokkataart laagjes biscuit taart die je afwisselt met lagen heerlijke mokkacrème gemaakt van koffie, roomboter en banketbakkersroom. De zijkant wordt gedecoreerd met krokante nougatine en stukken chocolade. Je hoeft niet alleen een koffie liefhebber te zijn dol om te genieten van dit bakrecept.
Nog meer heerlijke bakrecepten met koffie
Het maken van Mokka Taart vergt verschillende handelingen en bereidingen, maar geloof me dat het met onderstaand recept echt helemaal goed gaat komen. Na afloop is het de moeite zeker waard geweest om mokkataart te gaan maken. Maar als je nog meer bakrecepten met koffie wilt bekijken ga dan naar:
- Cappuccino Pavlova
- Klassieke Tiramisu (in glaasjes)
- Hazelnootkoeken met koffie en chocolade
- Koffiecake met mascarponeroom
- Havermout Cappucino ontbijtpap
- Ook leuk: Alles over koffie drinken op zijn Italiaans!
Mokka Taart maken
Recept voor een hele fijne en typisch Hollandse taart: Mokka taart! In de basis is een mokkataart laagjes biscuit taart die je afwisselt met lagen heerlijke mokkacrème. De zijkant wordt gedecoreerd met nougatine en stukken chocolade. Koffie liefhebbers zijn dol op deze rijke taart.
- Prep Time: 2 uur en 30 minuten
- Total Time: 0 hours
- Yield: 10 – 12 personen 1x
Ingredients
Voor het Biscuit Beslag:
- 4 eieren (Medium)
- 100 gram fijne suiker
- snufje zout
- 80 gram tarwebloem
- 20 gram custardpoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- rasp van ½ citroen
Voor de Trempeersiroop:
- 100 ml water
- 100 ml suiker
- 1 eetlepel espresso poeder
Voor de Mokka-Botercrème:
- 300 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 75 gram poedersuiker
- 1x recept banketbakkersroom (ca 300 gram)
- 60 ml sterke espresso, afgekoeld
- koffie trempeersiroop, naar wens
Toppings:
- 50 gram nougatine
- 10–12 (melk) chocolade balletjes *
Extra:
- Keukenmixer met bischopsspatel en garde
- spuitzak met kartelmondje
- handgarde
- spatel
- taartpan of springvom, 20 cm doorsnede
Instructions
Voorbereidingen:
- Als eerste ga je aan de slag met het maken van Banketbakkersroom. Dit duurt ca 15 minuten maar dient 2 uren te koelen (op het aanrecht – niet in de koelkast svp).
- In die tussentijd ga je ook alvast het biscuit beslag maken en bakken. Volg hiervoor dit recept.
- Voor de trempeersiroop stop je water en suiker in een pannetje. Breng aan de kook en roer goed door om de suiker op te lossen. Laat daarna nog 1 minuut doorkoken en zet dan het vuur uit. Roer hier direct de espresso poeder doorheen om goed op te lossen. Zet de pan apart en laat de siroop afkoelen.
- De banketbakkersroom, biscuitdeeg en trempeersiroop zullen dan ongeveer tegelijkertijd klaar zijn voor gebruik.
Bereiding Mokka-Botercrème:
- Voor het maken van de mokka-botercrème stop je roomboter en poedersuiker in de mixerkom. Klop dit gedurende een paar minuten smeuïg en zacht.
- Roer de opgesteven banketbakkersroom los met een vork en voeg dit toe aan de crème. LET OP: Zorg dat de banketbakkersroom en de boter beide op kamertemperatuur zijn voordat je gaat beginnen. Als een van de twee te koud is, dan gaat je botercrème schiften. Zet dan de mixerkom dan even in een schaal met warm water of richt een warme föhn op de kom gedurende het mixen.
- Breng de botercrème op smaak met de afgekoelde koffie en daarna met de koffie trempeersiroop. Begin met 2 eetlepels per taart en voeg naar wens meer toe.
Bereiding Mokka taart:
- Snijd het biscuitdeeg overlangs 2x door zodat je 3 dunne plakken biscuittaart krijgt. Lukt dit niet dan is slechts 1x doorsnijden ook prima.
- Leg 1 stuk biscuitdeeg op een serveerschaal. Lepel trempeersiroop naar wens over het snijvlak en verdeel er een laagje mokka-botercreme overheen. Leg hier nog een plak biscuit deeg op en herhaal deze stappen. Dek daarna af met de laatste plak deeg en smeer de taart bovenop en rondom helemaal af met de botercreme. Hou wel wat Mokka-botercreme over voor de decoratie.
- Bestrooi de zijkant van de M0kka taart met nougatine en druk lichtjes aan. Stop de taart 30 minuten in de koelkast. De overige mokka-botercreme stop je in een spuitzakje met kartelmondje en stop je ook in de koelkast.
- Tot slot spuit je 10-12 toeven mokka-botercreme bovenop de taart en druk je in elke toef een chocolade balletje. Snijd de Mokka taart in punten en serveer direct. Bewaren doe je in de koelkast (max 3 dagen). Invriezen kan ook (max 2 maanden).
Eet smakelijk!
Notes
*Als (melk) Chocolade balletjes gebruik ik KitKat Milky Balls of Maltesers (zie foto’s). Ook lekker: gebruik pure chocolade koffie boontjes, of decoratie chocolade in de vorm van een blaadje.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het zelf maken van een mokka taart zoals deze!
Geef een reactie