Deze Mexicaanse Quinoa bowl maakte mijn Meatless Monday meteen een stuk kleurrijker en zonniger! Ik maakte dit vegetarische gerecht met onder andere mais, zwarte bonen en zoete puntpaprika, limoen en koriander. Dus dit is meteen ook een vitaminebommetje op de maandagavond.
Zelf Mexicaanse Quinoa Bowl maken
De afgelopen jaren is ‘bowl food’ een ware hit geworden, met name op social media. Van sushi bowls en poke bowls, tot buddha bowls, en de smoothie bowls. Het is gewoon heerlijk om een kommetje te vullen met lekkers en dit (op de bank) leeg te lepelen. Deze Mexicaanse Quinoa Bowl bevat typische smaakmakers en ingrediënten uit de Mexicaanse keuken en wordt extra voedzaam door de glutenvrije quinoa. Deze keer laat is ze lekker garen in een bouillon, zoals je met risotto of pilav maken zou doen. Het is een heerlijke comfort food maaltijd voor een vleesloze (maan)dag. Maak hier vooral wat extra van en bewaar dat voor de lunch de dag erna.
Nog meer lekkere recepten met quinoa
Door de neutrale smaak en structuur vind ik quinoa altijd heel geschikt om mee te variëren in allerlei vegetarische gerechten. Zo heb ik eerder deze lekkere eimuffins met quinoa en kaas gemaakt en deze, eveneens heel kleurrijke, Italiaanse gevulde paprika. Beide aanraders en lekkere recepten met quinoa. Daarnaast is Betty ook dol op quinoa en werd geïnspireerd om hier deze lekkere quinoa salade met avocado en ei mee te maken. Maar wist je dat quinoa het ook perfect doet als vervanger van rijst in een Mexicaanse burrito met kip? Bovendien is quinoa heel gezond. Het is rijk aan vitamines B en E en mineralen. Dus vooral lekker veel mee variëren in gezonde(re) recepten!
Recept: Mexicaanse Quinoa Bowl
Bowl Food is hot en lekker! Maak eens een heerlijke vegetarische Mexicaanse Quinoa Bowl met gestoofde quinoa, paprika, peulvruchten en mais. Lekker kleurrijk en bovenal gezond voor een dagje zonder vlees!
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 30 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
Ingredients
- 150 gram quinoa
- 1 rode ui
- 1 zoete puntpaprika
- 1 groene jalapeno
- Een halve limoen
- 2 teentjes knoflook
- 150 gram zwarte bonen
- 100 gram mais
- 8 takjes verse koriander
- 1 tl. komijnzaad
- 1 blokje groentebouillon (voor 0,5 liter bouillon)
- Optioneel: Chilivlokken
- Peper en zout
- Olijfolie om te bakken
Instructions
- Snij de rode ui in dunne halve ringen. Pers de knoflook alvast uit. Verwijder de zaadlijsten en zaadjes uit de paprika en snij in blokjes. Knip of snij de blaadjes koriander alvast fijn.
- Als je het gerecht pittig wilt, dan verwijder je alleen het kapje van de jalapeno en snij je de rest fijn. Je kunt (een deel van) de zaadlijsten en zaadjes verwijderen als je het gerecht een beetje of juist helemaal niet pittig wilt.
- Verwarm een scheut olijfolie in een ruime pan op middelhoog vuur. Voeg de uienringen en paprika toe en bak totdat uien glazig zijn. Vervolgens giet je 300 ml. water in de pan, voeg de quinoa toe, net als het bouillonblokje, de zwarte bonen, mais, uitgeperste teentjes knoflook en flink wat zwarte peper. Roer goed door.
- Breng het geheel aan de kook. Plaats een deksel op de pan en laat voor 15 minuten zachtjes doorkoken. Roer tussendoor af en toe door.
- Zodra de quinoa gaar is, voeg je de gesneden jalapeno, het sap van de halve limoen en blaadjes koriander toe. Schep de Mexicaanse Quinoa Bowl even goed door, proef en voeg naar eigen smaak nog zout en chilivlokken toe indien gewenst.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Mexicaanse Quinoa Bowl wilt gaan maken
Geef een reactie