Dit Lavash platbrood is zo gemakkelijk om te maken, dat je dit waarschijnlijk elke dag wel bij je maaltijd gaat serveren.
Met slechts 3 ingrediënten kan iedereen zich hier aan wagen. Er komt geen oven aan te pas, maar je bakt dit platte brood gewoonweg in de koekenpan. Serveer de Lavash Platbrood met hummus of Baba Ganoush, en dip lekker een eind weg. Dit Lavash Platbrood is ook ideaal als (opgerold) lunch broodje met bijvoorbeeld geitenkaas of gebakken champignons.
Recept voor 12 stuks Lavash platbrood:
Ingrediënten platbrood:
- 300 gram bloem,
- 250 ml yoghurt,
- 1 theelepel zout.
Ingrediënten sesam-tijmolie:
- 60 ml extra vierge olijfolie,
- 1 eetlepel gedroogde tijm,
- 75 gram sesamzaad, geroosterd in een pan,
- 1 theelepel chili vlokken of ‘crushed’ chili’s,
- 1 theelepel zoutvlokken, bijv Maldon,
- optioneel: 2 theelepels geroosterd komijnzaad.
Extra:
- schoongemaakt glazen potje met deksel,
- koekenpan met aanbaklaag,
- deegroller,
- kwastje.
Bereidingstijd: 25 minuten.
Bereidingswijze:
- Vul het glazen potje met alle ingrediënten voor de sesam-tijmolie en schud goed door elkaar. Zet daarna apart.
- Voor het deeg meng je de bloem, yogurt en zout in een kom door elkaar, totdat je een zach en soepel deeg hebt. (Mocht je het deeg niet meteen gebruiken, dan kun je deze in bakpapier inpakken en maximaal 1 dag in de koelkast bewaren.)
- Verdeel het deeg in 12 porties, ter grootte van een golfbal. Rol deze balletjes zo dun mogelijk uit op een met bloem bestoven ondergrond.
Het deeg moet zo flinterdun zijn, zodat de bloem gaar is voor het brood aanbrandt.
- Verhit de koekenpan op middelhoog vuur, en bak het broodje aan één kant, tot het opgeblazen is. Dit duurt ongeveer 1 minuut. Draai het broodje daarna om en bak de andere kant ook gedurende 1 minuut.
- Haal het broodje uit de pan en kwast de bovenkant in met de sesam-tijmolie. Ga zo door tot alle broodjes gebakken zijn, en stapel ze op op een bord. Zo blijven ze langer warm.
Eet smakelijk!
(Bron recept: Annabel Langbein – Simple Pleasures)
Lahmacun is geen platbrood 🙂 lahmacun is een dunne deegbodem met een dun laagje gehaktvulling. Dit soort brood lijkt nog het meest op lavaş .
Hi Eslem,
I bedankt voor de tip, ik heb dit recept uit een kookboek van Annabel Langbein. Maar misschien bedoelde zij dan ook Lavash ipv Lahmacun.
Ik pas het recept bij deze op de site aan.
Groeten,
Betty
Dit lijkt me lekker, wist niet dat het zo makkelijk te maken is.
Ziet er lekker uit, ga ik ook proberen. Het rare is wel dat de lavas die ik bij onze Turkse bakker haal weer anders is. Het is groot, ovaal, en plat maar wel nog zo dik dat het gevuld is met zacht wit brood. De buitenkant is knapperig. Ook zit er sesamzaad op en tijdens de ramadan is er ei op gesmeerd. Het is heerlijk!
Hi, heb je voor thee lepel zout zo’n maatlepel gebruikt? Dan weet ik de juiste hoeveelheid, ik ga het op de grillpan bakken. Lekker!
Hi Carla,
ik gebruik zowel maatlepels als gewone koffielepels door elkaar. Die zijn bij mij dezelfde verhouding.
Succes!
hoelang kan je het bewaren? en hoe? en de laatste vraag hihi kan je ze ook invriezen?? en zijn echt overheerlijk…..
Hi Jacqueline,
als je ze goed laat afkoelen, kun je ze in een (hersluitbaar) zakje stoppen en max 2 dagen bewaren in de koelkast.M
Maar je kunt ze ook meteen invriezen. Laat alleen wel in de koelkast of op het aanrecht ontdooien.
(let op, ik vind ze dan wel een klein beetje droger)