• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Platbrood (Lavash) – slechts 3 ingredienten

Platbrood (Lavash) – slechts 3 ingredienten

16 januari 2014 Door Betina Oostveen 8 Reacties

Dit platbrood is zo gemakkelijk om te maken, dat je dit waarschijnlijk elke dag wel bij je maaltijd kunt serveren. Het is een simpel dun platbrood dat met volle yoghurt wordt gemaakt. Het lijkt qua textuur dan ook een beetje op een tortilla wrap of Indiase naan.

Lavash platbrood maken met slechts 3 ingrediënten

Met slechts 3 ingrediënten kan iedereen zich hier aan wagen. Er komt geen oven aan te pas, maar je bakt dit platte brood gewoonweg in de koekenpan. Voor de liefhebber geef ik je er ook een sesam-tijmolie bij om het lavash platbrood mee in te kwasten. Dit geeft zoveel meer smaak en zorgt er voor dat het brood lekker buigzaam wordt. (Heerlijke wraps mee maken dus!) Platbrood wordt in zoveel landen gemaakt en heet overal een beetje anders – denk bijvoorbeeld aan Indiase Naan – maar het is vooral een easy peasy bijgerecht voor heel veel recepten. Daarnaast zijn er ook platbroden die enkel met bloem, water en zout worden gemaakt, maar ik vind je toevoeging van yoghurt (dat tevens water bevat) een hele fijne en maakt het brood iets eiwitrijker.

Pita broodjes en platbrood zoals deze lavash komen veelvuldig terug in Midden-Oosterse keukens. Bekijk hier bijvoorbeeld 15x gerechten uit de Egyptische keuken voor nog meer inspiratie.

lahmacun platbrood turkse pizza © bettyskitchen.nl
recept voor snelle lahmacun  platbrood ook wel turkse pizza bodem.

Waar eet je Lavash platbrood bij?

En als je dan heerlijk vers gebakken lavash platbrood hebt gemaakt wil je dit natuurlijk meteen opeten. Wij serveren dit brood gerust met heerlijke kikkererwten dips zoals hummus, maar ook aubergine dip ‘baba ganoush‘. Maar het is ook heel lekker met muhammara dip van walnoten en paprika, of uitgehangen Labneh Yoghurt dip. Daarnaast kun je dit Lavash platbrood ook prima serveren met een portie gyros er in gewikkeld, of zelfs gevuld met falafel, rauwkost salade en knoflooksaus. Vind je zelf brood maken leuk? Check hier maar liefst 20x recepten voor zelf brooddeeg maken.


Print

Recept Platbrood (Lavash) – slechts 3 ingredienten

lavash platbrood recept met 3 ingredienten
Print Recipe

★ 5 Stars ☆ ★ 4 Stars ☆ ★ 3 Stars ☆ ★ 2 Stars ☆ ★ 1 Star ☆

No reviews

Dit platbrood is zo gemakkelijk om te maken, dat je dit waarschijnlijk elke dag wel bij je maaltijd kunt serveren. Het is een simpel dun platbrood dat met bloem, volle yoghurt en zout wordt gemaakt. Het lijkt qua textuur dan ook een beetje op een tortilla wrap of Indiase naan.

  • Author: uit het Simple Pleasures kookboek (Anabel Langbein)
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 10 –12 stuks 1x
  • Category: Brood
  • Cuisine: Mediterrane keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten Lavash platbrood:

  • 300 gram bloem
  • 250 ml. yoghurt
  • 1 tl. zout

Ingrediënten sesam-tijmolie:

  • 60 ml. extra vierge olijfolie
  • 1 el. gedroogde tijm
  • 75 gram sesamzaad, geroosterd in een pan
  • 1 tl. chili vlokken of ‘crushed’ chili’s
  • 1 tl. grove zoutvlokken (bijv Maldon)
  • 2 tl. geroosterd komijnzaad (optioneel)

Instructions

  1. Vul het glazen potje met alle ingrediënten voor de sesam-tijmolie en schud goed door elkaar. Zet daarna apart.
  2. Voor het deeg meng je de bloem, yogurt en zout in een kom door elkaar, totdat je een zach en soepel deeg hebt. (Mocht je het deeg niet meteen gebruiken, dan kun je deze in bakpapier inpakken en maximaal 1 dag in de koelkast bewaren.)
  3. Verdeel het deeg in 10 – 12 porties, ter grootte van een golfbal.  Rol deze balletjes zo dun mogelijk uit op een met bloem bestoven ondergrond. Het deeg moet zo flinterdun zijn, zodat de bloem gaar is voor het brood aanbrandt.
  4. Verhit de koekenpan op middelhoog vuur, en bak het broodje aan één kant, tot het opgeblazen is. Dit duurt ongeveer 1 minuut. Draai het broodje daarna om en bak de andere kant ook gedurende 1 minuut.
  5. Haal het broodje uit de pan en kwast de bovenkant in met de sesam-tijmolie. Ga zo door tot alle broodjes gebakken zijn, en stapel ze op op een bord. Zo blijven ze langer warm.  

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Keywords: platbrood, bloem, yoghurt, zout, bijgerecht, dips, brood, tortilla, naan

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Lavash platbrood

Category: Bijgerechten Tags: Afrikaanse keuken, bloem, brood, Egyptische keuken, Levantijnse keuken, Midden-Oosten, olijfolie, sesamzaad, tijm, Turkse keuken, vegetarisch, yogurt

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Caprese salade met tomaat en mozzarella
Volgend bericht: Madeleine Bar Bistro in Utrecht »

Lees Interacties

Reacties

  1. Eslem

    16 januari 2014 om 11:26 am

    Lahmacun is geen platbrood 🙂 lahmacun is een dunne deegbodem met een dun laagje gehaktvulling. Dit soort brood lijkt nog het meest op lavaş .

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      16 januari 2014 om 2:38 pm

      Hi Eslem,

      I bedankt voor de tip, ik heb dit recept uit een kookboek van Annabel Langbein. Maar misschien bedoelde zij dan ook Lavash ipv Lahmacun.
      Ik pas het recept bij deze op de site aan.

      Groeten,
      Betty

      Beantwoorden
  2. Suzanne

    16 januari 2014 om 12:33 pm

    Dit lijkt me lekker, wist niet dat het zo makkelijk te maken is.

    Beantwoorden
  3. Bauke

    12 januari 2016 om 10:05 pm

    Ziet er lekker uit, ga ik ook proberen. Het rare is wel dat de lavas die ik bij onze Turkse bakker haal weer anders is. Het is groot, ovaal, en plat maar wel nog zo dik dat het gevuld is met zacht wit brood. De buitenkant is knapperig. Ook zit er sesamzaad op en tijdens de ramadan is er ei op gesmeerd. Het is heerlijk!

    Beantwoorden
  4. Carla

    30 april 2016 om 8:28 am

    Hi, heb je voor thee lepel zout zo’n maatlepel gebruikt? Dan weet ik de juiste hoeveelheid, ik ga het op de grillpan bakken. Lekker!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      30 april 2016 om 2:47 pm

      Hi Carla,
      ik gebruik zowel maatlepels als gewone koffielepels door elkaar. Die zijn bij mij dezelfde verhouding.
      Succes!

      Beantwoorden
  5. jacq

    12 september 2016 om 10:11 am

    hoelang kan je het bewaren? en hoe? en de laatste vraag hihi kan je ze ook invriezen?? en zijn echt overheerlijk…..

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      15 september 2016 om 10:13 am

      Hi Jacqueline,

      als je ze goed laat afkoelen, kun je ze in een (hersluitbaar) zakje stoppen en max 2 dagen bewaren in de koelkast.M
      Maar je kunt ze ook meteen invriezen. Laat alleen wel in de koelkast of op het aanrecht ontdooien.
      (let op, ik vind ze dan wel een klein beetje droger)

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★ 5 Stars ☆ ★ 4 Stars ☆ ★ 3 Stars ☆ ★ 2 Stars ☆ ★ 1 Star ☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#HALLOWEEN

halloween recepten

Heerlijke Halloween recepten om mee te smikkelen en griezelen

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • widget recepten met pompoen 20x Recepten met pompoen
  • recept voor pompoen salade met rode bieten en uienchutney © bettysktichen.nl Pompoen salade met rode bieten en uienchutney
  • verschil tussen quiche en hartige taart + recepten Verschil tussen quiche en hartige taart
  • recept voor baba ganoush aubergine dip mediterrane keukens Baba Ganoush (aubergine dip)
  • recept kip met parmezaanse kaas korst uit de oven kookvideo © bettyskitchen.nl Kip met Parmezaanse kaas korst (video)

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

10x Halloween koekjes maken recepten © bettyskitchen.nl

10x Halloween Koekjes maken

Oreo Bat Balls voor Halloween

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept halloween popcorn maken © bettyskitchen.nl

31x Film tips voor Halloween

recept krokant gebakken vleermuizen vleugels halloween @Bettyskitchen.nl

Gebakken vleermuizen vleugels

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept groene monster pasta HALLOWEEN © bettyskitchen.nl

Groene Monster Pasta (Halloween)

recept kip met parmezaanse kaas korst uit de oven kookvideo © bettyskitchen.nl

Kip met Parmezaanse kaas korst (video)

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in