• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Gevogelte Recepten / Spaanse ovenschotel met kip en chorizo

Spaanse ovenschotel met kip en chorizo

24 maart 2022 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Jump to Recipe

Bij dit gerecht moet ik meteen aan mijn laatste vakantie in Spanje terugdenken. In diverse tapas barretjes stond gebakken chorizo op het menu. En de kippenpootjes heb ik ook vaak genoeg afgekluifd. Maar de combinatie van de worst met kip is nog beter! Dus bij deze het recept voor een Spaanse ovenschotel van kip met chorizo uit de oven!

Spaanse ovenschotel van kip en chorizo maken

Nu we lekker wat meer zomerse dagen op ons bordje krijgen ontstaat ook de wil om lekker zomers te gaan koken. Recepten die je doen verlangen naar de zomervakantie of met goede herinneringen. Uitgebakken chorizo is echt een van mijn favoriete tapas recepten. En gecombineerd met kipkluifjes of drumstick, paprika en zwarte olijven heb je echt alle smaken van Spanje in een gerecht! Deze Spaanse ovenschotel met kip en chorizo is gerecht dat je makkelijk kunt voorbereiden en savonds hoeft het alleen eventjes de oven in om compleet af te maken. Maar heerlijk om op tafel te zetten als een groep vrienden komt eten, puur omdat de geur en smaak je dus meevoeren naar Spanje.

recept spaanse ovenschotel met kip en chorizo © bettyskitchen.nl
recept spaanse ovenschotel met kip en chorizo © bettyskitchen.nl

Nog meer gerechten voor bij de Spaanse ovenschotel

Serveer deze Spaanse ovenschotel kip met chorizo met bijvoorbeeld (stok)brood, want dan kun je lekker de saus op deppen. Maar dit gerecht is ook ideaal om te serveren met gekookte rijst of gebakken aardappeltjes uit de oven. De bekende tapa: patatas bravas mag natuurlijk ook! Overigens is de combinatie van kip en chorizo ook echt een aanrader bij het maken van Paella. Zoek je er nog een lekker en typisch Spaans nagerecht bij? Ga dan aan de slag met het maken van de zwart gebakken Basque Burnt Cheesecake. Of een zachte en zoete flan met karamelsaus. Ben jij ook grote liefhebber van de Spaanse keuken? Check dan hier een compleet Spaans weekmenu om dat vakantiegevoel lekker in huis te halen!


Print

Recept: Kip met chorizo uit de oven

recept spaanse ovenschotel met kip en chorizo © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Serveer de Spaanse ovenschotel met bijvoorbeeld brood- zo kun je lekker in de saus dippen. Of maak, zoals ik,  gebakken aardappeltjes erbij. Dit recept is ook erg lekker met rijst.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: SPaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 chorizo worst (ca 200 gr)
  • 8 drumsticks (met vel)
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 3 rode uien
  • 6 knoflooktenen
  • 250 gram champignons
  • 1 blik gepelde tomaten (400 ml)
  • 150 ml port of sherry
  • 1 el verse peterselie
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  •  100 gr Kalamta zwarte olijven

Extra:

  • Braadpan
  • ruime ovenschaal.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht). Vet de ovenschaal in met olijfolie en zet apart.
  2. Snijd de uiteindes van de chorizo en snijd de worst vervolgens in dunne plakjes. Verhit een hapjes- of stoofpan op hoog vuur en bak hierin de chorizo in 3 minuten krokant. Schep de chorizo uit de pan en zet apart.
  3. Bak in het achter gebleven bakvet de drumsticks rondom bruin gedurende 6-8 minuten op middelhoog vuur. Blijf regelmatig keren.
  4. Was ondertussen de paprika’s, verwijder de steel en zaadjes en snijd het vruchtvlees in grove blokjes. Pel de uien en snijd in kwarten. Pel de knoflook en snijd overlangs door de helft. Boen de champignons schoon en snijd in kwarten. Schep de drumsticks uit de pan en verspreid deze in een diepe ovenschaal.
  5. Voeg nu desnoods nog een eetlepel olijfolie toe aan de pan (als deze te ‘droog’ is), en bak hierin de  paprika’s, uien, knoflook en champignons rondom gaar in 5 minuten.
  6. Pureer de tomaten uit blik met een pureestamper in een kom (of gebruik hiervoor je handen) en voeg toe aan de pan met groenten. Schenk de Port of sherry erbij in de pan. Breng op smaak met de peterselie, tijm, gerookte paprikapoeder, peper en zout en laat de saus een paar minuten doorkoken.
  7. Voeg tot slot de chorizo weer toe aan de saus. Verwijder de pit uit de olijven en snijd ze in doormidden en voeg ook toe aan de saus. Roer het geheel om en giet de saus over de drumsticks in de ovenschaal. Plaats de ovenschaal op een rooster net onder het midden van de oven en bak de Spaanse ovenschotel gedurende 30-40 minuten gaar.
  8. Versier de ovenschaal enkel nog met wat blaadjes rucola en serveer de rest van de rucola erbij aan tafel.

Buon appetito!

Notes

Dit gerecht kan ook gemaakt worden met een hele kip. Vervang de drumsticks dan door een hele kip, bak deze rondom aan in de pan, en stop een gehalveerde rode uit IN de kip. Maak de saus volgens de rest van de stappen, en serveer deze in, op en om de kip in de ovenschaal. De baktijd wordt dan echter 50-60 minuten.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept spaanse ovenschotel met kip en chorizo © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met dit recept voor een Spaanse ovenschotel van kip en chorizo uit de oven.

Category: Gevogelte Recepten Tags: aardappels, Chorizo, Foodblogswap, Glutenvrij, hoofdgerechten, Kip, knoflook, olijven, ovenschotel, Paprika, peterselie, rucola, Spaanse keuken, tijm, tomaten, uien, vlees

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Romige Ontbijtsmoothie met kiwi
Volgend bericht: Spinazie curry met paneer (Palak paneer) »

Lees Interacties

Reacties

  1. CheqKitchen

    26 april 2013 om 10:07 pm

    Blij dat je het lekker hebt gevonden!!! Monique 🙂

    Beantwoorden
  2. Rita

    15 maart 2025 om 2:14 pm

    Een heerlijk recept. Ik heb alleen de kip wat langer in de oven laten garen op 180 graden.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in