Door Nanda – Deze keer heb ik voor de lunch een kleurige warme salade van gnocchi met geitenkaas en gepocheerde tomaat op het menu staan. Ik hoop niet dat ik je meteen afschrik, want tomaat pocheren klinkt lastig, maar dat is het helemaal niet! Dit lekkere gerecht met gnocchi tover je dan ook binnen een half uur op tafel zonder al te veel moeite.
Gnocchi is een pasta, maar wordt gemaakt met aardappelpuree. Je kunt gnocchi vrij eenvoudig zelf maken met aardappelpuree, bloem, eieren en zout. Maar ik kies dit keer voor gemak dus ik heb voorverpakte gnocchi gekocht. Je kunt gnocchi koken maar ook bakken in een koekenpan. Dat is wel mijn favoriet want dan krijgen ze zo’n lekker knapperige buitenkant.
Deze gnocchi met geitenkaas en gepocheerde tomaat is lekker als lunch of licht diner. Bovendien is dit kleurige gerecht met Italiaanse twist ideaal voor kliekjes. Meestal kijk ik wat ik nog in de koelkast heb liggen en dat voeg ik eraan toe. Kies bijvoorbeeld zelf of je de rode ui, zongedroogde tomaten of bosui wel wilt toevoegen bij de gnocchi. Misschien heb je nog wel lekkere producten of alternatieven in de koelkast liggen die er ook prima bij passen?
Recept voor Gnocchi met geitenkaas en gepocheerde tomaat:
(Vegetarische lunch voor 2 personen)
Ingrediënten gnocchi:
- 300 gram gnocchi
- 75 gram geitenkaas
- Handje noten: bv. walnoten en pijnboompitten
- 2 rode uien
- 1 bosui
- 4 zongedroogde tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 4.5 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel rode pesto
Ingrediënten gepocheerde tomaat:
- Doosje cherrytomaten (ik gebruikte een gekleurde mix van 250 gram)
- 6 peperkorrels
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- Verse kruiden: bv. rozemarijn
- Zout
Bereidingstijd: 35 minuten.
Bereidingswijze Gnocchi met geitenkaas en gepocheerde tomaat:
- Verwarm de oven voor op 200°C. Begin met het bereiden van de tomaten. Was de tomaten en leg ze in een ovenschaal. Voeg water toe in de ovenschaal tot het halverwege de tomaten komt. Voeg de balsamicoazijn toe, 1 eetlepel olijfolie, de peperkorrels, een snuf zout en een takje grof geknipte rozemarijn. Roer alles voorzichtig door elkaar. Plaats de ovenschaal voor 30 minuten in het midden van de oven.
- Snij de bosui en rode uien in halve ringen. Verkruimel daarnaast alvast de geitenkaas en snij de zongedroogde tomaten in reepjes.
- Verwarm 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan. Bak de gnocchi samen met de rode uien op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten tot ze lichtbruin kleuren. Pers de knoflook en bak deze de laatste minuut mee. Haal de pan van het vuur en voeg naar smaak peper en zout toe.
- Rooster tegelijkertijd in een andere koekenpan een handje noten, bv. walnoten en pijnboompitten. Doe dit op laag vuur want de noten kunnen snel aanbranden. Haal ze van het vuur zodra ze lichtbruin kleuren.
- Meng in een kom 1,5 eetlepel olijfolie (extra vierge is hier het lekkerst) met de pesto en zet deze apart.
- Zodra de tomaten uit de oven klaar zijn giet je ze af. Voeg in een schaal het gnocchi-ui-knoflookmengsel, de bosui, zongedroogde tomaten, de geitenkaas en de nootjes samen. Serveer de salade met de gepocheerde tomaatjes en pestodressing eroverheen.
Bewaartip: Je kunt deze gnocchi met geitenkaas en gepocheerde tomaten lauwwarm of koud eten. De gnocchi wordt wel minder knapperig zodra ze zijn afgekoeld. Als je dit gerecht wilt bewaren voor een later moment, moet je de warme ingrediënten (gnocchi-ui-knoflookmengsel, tomaten en nootjes) eerst laten afkoelen voordat je ze samenvoegt met de koude ingrediënten (bosui, zongedroogde tomaat en geitenkaas).
Eet smakelijk!
Groetjes, Nanda
Wat een ontzettend lekker recept zeg!! Deze sla ik dus sowieso op. Heb je toevallig ook een recept waarbij je de Gnocchi wel zelf maakt? Ben ik ook wel benieuwd naar 😉
Liefs, Merel